Gündem
  • 1.3.2020 22:34

Türkiye'nin Suriye'deki SİHA operasyonu dünya savaş literatürüne girdi

SİHA'lar İdlib harekatını tarihe geçirdi: "Bu inanılır gibi değil, tanksavar kullanmaya kalksanız aylar sürer"

İdlib'de askerlerimize yönelik saldırıların ardından Türk Silahlı Kuvvetleri, bölgede SİHA fırtınası estirdi. Halep'ten Lazkiye kırsalına kadar SİHA'lar ile yüzlerce rejim askerini etkisiz hale getirildi. Çok sayıda zırhlı araç, her türlü mühimmat tesis ve deposu nokta atışlarla imha edildi. SİHA'ların özellikle Rus yapımı Pantsir S1 hava savunma sistemini bloke edip vurduğu görüntüler dünya basınında büyük ilgi gördü. Savunma analistleri sosyal medyada "İsrail'den sonra bunu yapabilen ikinci ülke Türkiye" yorumları yaptı. Peki, SİHA'lar nasıl bu kadar etkin ve başarılı operasyonlar yürütebildi? Savunma Politikası Analisti Turan Oğuz'a göre de bu kabiliyet dünyada 4-5 ülkede var. Harekatı insansız hava araçlarının faaliyetleri üzerinden değerlendiren Oğuz "Hem SİHA'larımız hem hassas güdümlü mühimmatlarımız hem de elektronik harp kabiliyetimiz bir araya gelerek bu başarıyı getirdi" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin İdlib'e operasyonu savaş literatürüne girdi

İdlib'de askerimize yönelik hain saldırı sonrasında TSK, tüm dünyanın yıllardır yapamadığı harekatı bir gecede gerçekleştirdi. Suriye hava sahası Rusya tarafından kullanıldığı için SİHA sürüsü ile operasyon düzenleyen TSK, bir kez daha dünya savaş literatürüne girdi.

Türkiye rejim güçlerinin İdlib’te gerçekleştirdiği kalleş saldırı sonrası tüm dünyanın yıllardır yapamadığı harekatı bir gecede gerçekleştirdi. Suriye hava sahası Rusya tarafından kullanıldığı için uçaklarımız bu alana girmeden hedefleri bombalarken esas görevi SİHA’lar üstlendi. Dünya savaş literatürüne defalarca geçmiş olan Türk Silahları Kuvvetleri bir kez daha dünyada bir ilki başararak sürü SİHA filosu ile operasyon gerçekleştirdi.

SETA’nın stratejik analiz uzmanı Can Acun, Türkiye’nin gerçekleştirdiği harekatı değerlendirirken “Resmi açıklama ile rakam verilmedi ancak Türkiye, İdlib’de son 24 saattir savaş tarihinin ilk sürü SİHA hava harekatını düzenleyerek dünya savaş tarihine geçti” ifadelerini kullandı.

Acun, Türkiye’nin SİHA sürüsü ile çok kısa süre içinde tüm dünyanın 9 yıl boyunca yaptığından çok daha fazlasını yaptığını belirtti.

Dünyada SİHA’lar ile bu kadar kapsamlı ilk hava harekatını yapan TSK’nın envanterinde ANKA-S ve Bayraktar modeli silahlı insansız hava araçları bulunuyor.

Risk alıp SİHA'ları soktu harekatın yıldızı oldular
Türkiye'nin ilk kez SİHA'ları konvansiyonel bir güce karşı bu yoğunlukta kullandığına dikkat çeken Oğuz, "Eskiden hükümet olmuş bu konvansiyonel gücün büyük bir envanteri var. Yüzlerce zırhlı araç ve hedef vardı. Rusya ile bir anlaşmazlık neticesinde savaş uçaklarımızı Suriye hava sahasına sokmadık ama gerekli önlemleri aldıktan sonra hesaplı bir risk alıp İHA ve SİHA'larımızı sokmakta sakınca görmedik. Bu nedenle harekatın bu zamana kadarki kısmının yıldızı S/İHA'lar oldu" diye konuştu.

Bu inanılır değil, tanksavarla yapmak aylar sürer
SİHA'ların vuruş hassasiyeti konusunda da bir üst noktaya ulaştığını belirten Oğuz, şöyle devam etti:

 "Vuruş hassasiyeti çok gelişmiş ve çok farklı harp başlıkları taşıyabilen lazer arayıcı başlıklı mini akıllı mühimmat, Roketsan MAM-L'yi yaptık. 22 kilogramlık motoru bile olmayan süzülen bir mühimmatla rahatlıkla tank imha ediyoruz. Bu inanılır gibi değil. Bu görevi tanksavar kullanarak icra etmeye kalksanız aylar alacak bir süreç gerekir ve nihayetinde her tanka da bu kadar yaklaşamazsınız. 70'in üzerinde tank, onlarca obüs, zırhlı taşıyıcı araçlar vb. her şeyi vurabiliyoruz. Farkındaysanız, ebat olarak vurulması zor olan küçük araçlar bile rahatlıkla vurabiliyor. Videolarda neredeyse 1 metrenin altında sapmalara şahit olduk. Aslında SİHA'lar taşıyıcı platform, ana oyuncu ise mühimmat. MAM-L'lerde en yeni reaktif zırhlı tankları imha edebilecek tandem başlık da var. Termobarik başlık da var. Yüksek infilaklı parçacık etkili başlık da var. Böylece MAM-L'yi ağır zırhlı tank için de 5-10 düşmanın toplandığı yer için de kullanabiliyoruz."

Rus subayın SİHA itirafı! "SİHA'lar geldi her şey değişti"

Türkiye'nin yerli üretimi SİHA'lar İdlib'de tüm dünyaya farkını gösterdi. Özellikle geçtiğimiz günlerde SİHA sürüsü ile yapılan operasyon dünyada bir ilkti. Türkiye'ye büyük bir avantaj sağlayan SİHA'lara ilişkin İdlib'de görevli bir Rus subayından itiraf gibi bir açıklama geldi. Rus subay SİHA'lar karşısındaki çaresizliklerini "SİHA'lar geldi her şey değişti. Hareket eden her şeyi vuruyorlar" sözleri ile anlattı. İşte Rus subayın SİHA itirafı...

Güncellenme Tarihi : 2.3.2020 10:13

İLGİLİ HABERLER