Ekonomi
  • 7.8.2018 12:55

Türkiye'ye 51.3 milyar dolar sermaye girişi olacak

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) İcra Direktörü Hung Tran, Türkiye`de faiz oranlarının, yatırımcıyı çekmek için yeterli bir seviyede olduğunu belirterek, "Biz mevcut koşullar altında şu ana kadar Türkiye`ye iyi bir sermaye girişi olduğunu düşünüyoruz. Şu an için Türkiye`ye bu yıl 51,3 milyar dolarlık sermaye girişi olacağı beklentimizi koruyoruz." dedi.

Uluslararası Finans Enstitüsü  (IIF) İcra Direktörü Hung Tran, AA muhabirine, gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik sermaye  akımları, ticaret savaşlarının etkileri ve Çin piyasasındaki son gelişmelere  ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Gelişmekte olan ülkelere 2017'deki güçlü para girişlerinin ardından bu  yıl sermaye akımlarının şeklinde bazı değişiklikler yaşandığını anlatan Tran,  ikinci çeyrekteki çıkışlara rağmen hala pozitif bir görünüm bulunduğunu söyledi.

Tran, ikinci çeyrek boyunca dünya ticareti yapısındaki  değişikliklerin, bazı gelişmekte olan ülkelerde önemli dengesizliklerin artmasına  yardımcı olduğunu aktararak, bu durumun güçlü sermaye çıkışı ve yerel para  birimleri ile varlık fiyatlarında düşüşün deneyimlenmesini beraberinde  getirdiğini ifade etti.

Gelişmekte olan ülkelere ilişkin temmuz ayı verilerinin, sermaye  akışlarında toparlanmaya işaret ettiğini belirten Tran, "Gelişmekte olan ülke  varlıkları, ikinci çeyrekte yaşanan güçlü net çıkışlar sonrasında temmuz ayında  bir miktar toparlanma kaydetti. Gelişmekte olan ülkelere sermaye akımlarının  ileriye dönük devam etmesi, para politikalarındaki normalleşmenin nasıl  uygulanacağına bağlı. Eğer ABD Merkez Bankası (Fed), yıl sonuna kadar faizlerde  beklenenden daha az artırıma gider, dolar istikrar kazanır ve ticaret gerilimi  daha artmazsa, temmuz ayında görülen sermaye girişleri yıl sonuna kadar devam  edebilir. Muhtemelen gelişmekte olan ülkeler yılı net sermaye akımları açısından  pozitif tamamlayacaktır." diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 7.8.2018 12:56

İLGİLİ HABERLER