Ekonomi
  • 16.5.2013 23:49

Türkiye'ye not müjdesi!..

  Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu yükseltmesini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı" şeklinde konuştu.

   Moody's'nin not yükseltmesi gecikmiş bir karardır...

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu, "yatırım yapılabilir" seviyeye yükseltmesinin yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karar olduğunu bildirdi.
 

Babacan, Moody's'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu artırmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.
     Moody's'in, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para birimi cinsinden kredi notunu bir not artırarak Baa3'e yükselttiğini kaydeden Babacan, böylece Türkiye'nin ülke kredi notunun, Fitch'in ardından Moody's tarafından da "yatırım" seviyesine (investment grade) yükseltildiğini ifade etti.
     Babacan, 2011 yılının ikinci yarısından itibaren uygulamakta oldukları politikalar sonucunda cari işlemler açığının önemli ölçüde azalmış olmasının, iç ve dış talep arasındaki dengeleme sürecinde elde edilen başarının, kamu maliyesindeki güçlü konum ile özellikle yurt içi tasarrufları artırmaya, enerjide dışa bağımlılığı azaltmaya ve rekabet gücünü yükseltmeye yönelik olarak son dönemde atılan yapısal adımların, birçok ülkenin kredi notlarının düşürüldüğü bir ortamda bu neticenin elde edilmesinde önemli rol oynadığına dikkati çekti.
    
     -"Basiretli, gerçekçi ve tutarlı politikaların sonucu"-
    
     Babacan, Türkiye'nin IMF'ye olan borcunun son taksidini 14 Mayıs 2013 itibariyle ödediğini ve 19 yıl sonra ilk defa IMF ile borçsuz bir döneme adım atıldığını anımsattı. Babacan, şunları kaydetti:
     "Benzer şekilde tam 19 yıl sonra, kredi notumuz iki kuruluş tarafından yatırım seviyesine yükseltilmiştir. Kuşkusuz bu gelişmeler bir tesadüf değil; son 10 yılda izlenen basiretli, gerçekçi ve tutarlı politikaların kararlılıkla uygulanmasının bir sonucudur.
     Ülke kredi notumuzun iki kuruluş tarafından yatırım seviyesine yükseltilmiş olmasının anlamı büyüktür. Üç büyük kredi derecelendirme kuruluşunun ikisi tarafından yatırım seviyesinde değerlendirilmemizle artık ülkemiz tam anlamıyla yatırım seviyesine sahip (full investment grade) bir ülke olarak görülecektir. Böylece daha önce kredi notu nedeniyle ülkemiz varlıklarına yatırım yapamayan bazı uluslararası kurumsal yatırımcıların, yatırımlarını ülkemize yönlendirmelerinin önünde teknik bir engel kalmamış olacaktır.
     Diğer taraftan, alınan bu karar yerinde olduğu kadar gecikmiş bir karardır. Ekonomide attığımız doğru adımlar sayesinde ülkemizin uluslararası piyasa göstergeleri uzun süredir yatırım seviyesinde kredi notuna sahip ülkelere benzer düzeylerde bulunmaktaydı. Karar, piyasa göstergeleri ile kredi notumuzu biraz daha yaklaştırmıştır. Türkiye'nin kredi notunun bu seviyeye ulaşmasının sadece kamunun değil, özel sektör kuruluşlarımızın da finansmana erişimini olumlu etkilemesini bekliyoruz."
    
Bakan Şimşek: "İkinci yatırım yapılabilir seviyedeki not sermaye girişlerindeki oynaklığı da azaltacaktır"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu artırmasına ilişkin, "Bu not, Hazine'mizin ve şirketlerimizin uluslararası finansmana erişimini artıracak, borçlanma yükünü azaltacak ve ülkemizin uzun vadeli büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
     Şimşek, yaptığı yazılı açıklamada, Moody's'in, Türkiye'nin notunu yükseltmesini değerlendirdi.
     Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu uzun süredir hak etmiş olduğu "yatırım yapılabilir" seviyesine yükselttiğini ifade eden Şimşek, böylelikle ikinci yatırım yapılabilir seviyedeki kredi notunun alındığını belirtti. Şimşek, şunları kaydetti:
     "Bu ülkemize uzun vadeli yatırım girişlerini hızlandıracak bir adımdır. Bu not, Hazine'mizin ve şirketlerimizin uluslararası finansmana erişimini artıracak, borçlanma yükünü azaltacak ve ülkemizin uzun vadeli büyümesine olumlu katkı sağlayacaktır. İkinci yatırım yapılabilir seviyedeki not, sermaye girişlerindeki oynaklığı da azaltacaktır."
     Bu arada, son iki not artışı da Bakan Şimşek'in Londra'da yatırımcılarla görüşmeleri sırasında gerçekleşti.
    

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:16

İLGİLİ HABERLER