Dünya
  • 2.10.2008 03:11

TÜRKLER AVRUPA KALESİNİ İÇTEN FETHEDİYOR!..

Avrupa’da Türkler yaşadıkları ülkelerin parlamentolarına demokratik yollarla seçilerek sosyal kimliklerini ispat ediyorlar. Türk göçmenlerin çocukları Almanya başta olmak üzere birçok AB ülkesinin kaderinde söz sahibi olmayı başardılar.
Avrupa’nın etkin ülkelerinde Türk parlamenterlerin ağırlığı her geçen gün artıyor. AB’nin önemli ülkeleri Almanya, Fransa ve Avusturya’da Türkler seçimlerde hemTürk göçmenlerin oylarını alıyor hem de yaşadıkları ülkelerin asli unsurlarıyla çok samimi güven ilişkisi tesis ederek varlıklarını topluma kabul ettiriyorlar.
ALMANYA
Mecliste (Bundestag) 5, toplam 16 eyaletten 5'inin meclislerinde 21 Türk kökenli milletvekili bulunuyor. Demokrat Parti'den Leyla Onur ve Yeşiller Partisi'nden Cem Özdemir girdi. Braunschweig kentinde meslek eğitimi veren Leyla Onur, 1986-1989 yılları arasında Braunschweig kentinin ikinci belediye başkanı olarak görev yaptı. 1989-1994 yılları arasında SPD'den Avrupa Parlamentosu üyesi olan Onur, 1994-2002 arasında Federal Meclis üyeliği yaptı.
Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin halen Avrupa Parlamentosu üyesi olan Cem Özdemir de 1994-2002 yılları arasında Federal Meclis üyesi olarak görev yaptı, 2004 yılında da Avrupa Parlamentosu üyesi oldu. Alman Federal Meclisinde halen SPD'den 1, Yeşiller Partisi'nden 1, Ve Sol Parti'den 3 Türk kökenli milletvekili bulunuyor.
Berlin eyalet meclisinde Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nden Emine Demirbüken- Wegner, SPD partisinden Dilek Kolat, İlker Radziwill ve Canan Bayram, Yeşiller Partisi'nden Özcan Mutlu ve Bilkay Öney, Sol Parti'den de Gıyasettin Sayan ve Evrim Baba olmak üzere toplam 8 Türk kökenli milletvekili yer alıyor.
AVUSTURYA
Avusturya'da ilk kez Türkiye kökenli bir siyasetçi Federal Meclis üyeliğine seçildi. Ülkede 28 Eylül’de yapılan erken genel seçimde Yeşiller Partisi'nin genel listenin 3. sırasında aday gösterdiği Alev Korun, Federal Meclise girebilen ilk Türk milletvekili oldu.
HOLLANDA
Hollanda'ya 1960'lı yılların ikinci yarısında işgücü olarak yerleşmeye başlayan ve bugün nüfusu 400 bine yaklaşan Türk toplumunun, bu ülkede yerleşik toplum içinde en başarılı olduğu iki alandan biri ekonomi, diğeri siyaset. Halen Türk toplumunu 3 milletvekili, bir senatör ve bir bakan aktif siyasetin içinde temsil ediyor.
Yerel yönetimlerde 200'e yakın belediye meclisi üyesi, eyalet yönetimlerinde de 15 Türk kökenli üye görev yapıyor. Koalisyon hükümetinde yabancılar politikası ve cezaevlerinden sorumlu bakan olarak görev yapan Nebahat Albayrak ile Liberal Parti listesinde yer alan Fadime Örgü doğrudan milletvekili seçildi.
İSVEÇ
70 bin Türk'ün yaşadığı İsveç'te 349 sandalyeli mecliste 3 Türk kökenli milletvekili görev yapıyor. İsveç meclisindeki Türk milletvekilleri Çevre Partisi’nden Mehmet Kaplan, Sosyal Demokrat Parti’den İbrahim Baylan ve Yılmaz Kerimo'dan oluşuyor.
BELÇİKA
Brüksel'in Strasbourg ile birlikte ev sahipliği yaptığı 785 üyeli Avrupa Parlamentosu’nda ikisi Bulgaristan'dan 5 Türk asıllı üye bulunuyor. Bulgaristan'ın 2007 yılı başında AB'ye katılmasından sonra bu ülkeden Metin Kazak ve Filiz Hüsmenova Liberal, Almanya'dan Cem Özdemir Yeşiller, Almanya'dan Vural Öger ve Hollanda'dan Emine Bozkurt Sosyalist gruplarında siyaset yapıyor. 10,5 milyon nüfuslu ülkede 90 bini seçmen olmak üzere 160 bin Türk yaşıyor. Sosyalist Parti'den Emir Kır, sosyal işler, aile ve spordan sorumlu üye olarak görev yapıyor.
YUNANİSTAN
Yunanistan ulusal siyaset sahnesinde Batı Trakya Türk azınlığından iki politikacı yer alıyor. Yunanistan'ın 300 üyeli parlamentosunun iki sandalyesini, geçen yıl yapılan genel seçimlerde, ana muhalefet partisi PASOK listesinden girerek kazanan Ahmet Hacıosman ve Çetin Mandacı, Rodop ve İskeçe illerini temsil ediyor.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:48

İLGİLİ HABERLER