Dünya
  • 29.6.2007 07:23

TÜRKLER EN ÇOK HANGİ DEVLET BAŞKANINI SEVİYOR: İŞTE İLGİNÇ REYTİNGLER!..

Türklerin, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez’i, ABD Başkanı George Bush, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Almanya Başbakanı Angela Merkel’den "daha çok" sevdiği ortaya çıktı.

Türklerin yüzde 21’i Ahmedinejad’a güven duyarken, Bush’un reytinginin en düşük olduğu ülke Türkiye. Bush’a destek yüzde 2 seviyesinde.

Pew Araştırma Kurumu’nun, 46 ülke ile Filistin’de gerçekleştirdiği ve 45 bini aşkın denek ile "yüz yüze ve telefonla" yaptığı kapsamlı kamuoyu yoklamasının sonuçları açıklandı. Araştırma kapsamında, denek olarak 971 Türk’e soru yöneltildi.

ABD’nin "en popüler" olduğu ülkeler, Fildişi Sahili (yüzde 93), Kenya (yüzde 86) ve Mali (yüzde 81). ABD, "bu ülkelerin dışında her yerde" prestij yitirdi.

Türklerin sadece yüzde 9’u ABD’ye ve yüzde 13’ü de ABD halkına sıcak bakıyor. Türklerin yüzde 75’i ise, ABD’nin, Türkiye gibi ülkelerin çıkarlarını dikkate almadığını düşünüyor.

Türklerin yüzde 86’sı Irak’taki ve yüzde 74’ü de Afganistan’daki savaşlara karşı çıkıyor. ABD’nin ticari ve ekonomik iş yapma yöntemlerine Türklerin yüzde 83’ü karşı çıkıyor.

Türkler’in yüzde 56’sı İran’a sıcak bakmıyor. Ancak, Mahmud Ahmedinejad’a "çok ya da belli düzeyde" güven duyanların oranı yüzde 21. Bush için bu oran yüzde 2’ye düşüyor.

Türkler’in yüzde 96’sı, İran’ın nükleer silah sahibi olmasının "çeşitli derecelerde" tehdit olduğuna inanıyor. Türkler’in İsrail’e sempatisi yüzde 4, Filistinliler’e ise yüzde 64 .

ABD’ye "meydan okuyan" Chavez’e Türkler’in güveni yüzde 11. Angela Merkel’e duyulan güven ise yüzde 10.
Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:48

İLGİLİ HABERLER