Gündem
  • 25.6.2010 12:24

"TÜRKLER İLE KÜRTLER YOLLARINI AYIRMADAN SON ÇIKIŞ KAPISI"

"Tıkanan açılım" başlığını taşıyan makalede, Güneydoğuya yine savaşın gölgesinin düşmeye başladığı dile getiriliyor. "PKK militanları 25 yıllık savaşlarını tırmandırırken, son saldırılarda 16 kadar Türk askeri öldürüldü." diyen Economist, Halkalı saldırısıyla ilgili ayrıntıları da aktarmasının ardından Carnegie Enstitüsü'nden Henri Barkey'nin şu görüşüne yer veriyor: "PKK'nın savaşı güneydoğunun dışına taşıması ilk kez gerçek bir risk."

Saldırılar nedeniyle Başbakan Erdoğan'ın üzerindeki baskının arttığını, MHP lideri Bahçeli'nin güneydoğuda olağanüstü hal ilan edilmesi yönünde çağrı yaptığını aktaran Economist, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu'nun "Türkler ile Kürtler yollarını ayırmadan önce 'son bir çıkış kapısı'" şeklinde imalarda bulunduğunu da belirtiliyor.

Tanrıkulu'nun geçtiğimiz yıl Erdoğan'ın "Kürt açılımına" destek veren binlerce Kürt'ten biri olduğunu hatırlatan Economist, TRT Şeş'in açılması ve bir grup PKK'lının Habur'dan Türkiye'ye girişleri gibi gelişmelerin Kürtler nezdinde barış umudunu arttırdığını; buna karşın Habur'da yaşananların Türkleri öfkelendirdiğini belirtiyor. Economist, "açılıma" desteğin Aralık ayında 7 askerin ölümüyle sonuçlanan PKK saldırısıyla daha da azaldığını dile getiriyor.

Economist'in makalesinde, BDP Diyarbakır İl Başkanı Nijad Yaruk'un içlerinde aktivist, siyasetçi ve seçilmiş BDP'li belediye başkanları da olan 1500 kişinin (KCK operasyonlarıyla) tutuklanmasının "açılımın bir yalan olduğunu gösterdiği" şeklindeki yorumlarına da yer veriliyor.

PKK'nın hükümetin Kürtler nezdindeki popülaritesini düşürmek için hükümeti eski baskıcı yöntemleri kullanmaya doğru kışkırtmak istediğini savunan Economist, Erdoğan'ın açılımdan taviz verilmeyeceğini, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un da olağanüstü hal ilan edilmeyeceğini söylediğini ve Mecliste Terörle Mücadele Kanunu'nda yapılacak değişiklikler hakkındaki görüşmelerin başladığını hatırlatıyor. Buna karşın kayıpların arttığına ve gelecek yılki seçimlerin de yaklaştığına dikkat çeken Economist, şu yorumda bulunuyor: "Erdoğan'ın daha fazla taviz vererek milliyetçi öfkeyi karşısına alması pek mümkün görünmüyor. Bunu yapsa bile, PKK çıtayı yükseltecektir, çünkü çözümün taraflarından biri olmak istiyor. Bu oluncaya dek de şiddet olaylarının sona ermesi muhtemel görünmüyor."

VATAN

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 06:34

İLGİLİ HABERLER