Gündem
  • 9.5.2013 17:21

Türklerin de, Rumların da tahammülü kalmadı

LEFKOŞA - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Kıbrıs meselesini 45 yıldır görüşüyoruz, bir 45 yıl daha ne Türk ne de Rum halkının beklemeye tahammülü yoktur" dedi.
     Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir heyeti kabulünde yaptığı konuşmada, Güney Kıbrıs Rum kesiminin ekonomik sorunları olduğunu, ancak bu sorunların üç günde geçecek sorunlar olmadığını vurguladı.
     Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) ekonomik sorunlarına hem AB, hem de kendilerinin el attığını ancak Kıbrıs meselesinin yıllardan beri çözüm bekleyen bir dava olduğunu ifade eden Eroğlu, artık vatandaşların da sabrının taştığını, adada "bir anlaşma olacaksa olsun, olmayacaksa onu da bilelim" düşüncesinin hakim olmaya başladığı bir zamanda müzakereleri uzatmanın bir anlamı olmadığını belirtti.
     Eroğlu, Kıbrıs'ta kalıcı yaşayabilir bir anlaşmanın yollarını aradıklarına işaret ederek, ancak mevcut gerçekler ışığında varılacak bir anlaşmanın kalıcı olabileceğinin altını çizdi.
    
     -"Kıbrıs sorunu sadece tek tarafın arzusuyla hallolacak bir konu değil"-
    
     Kıbrıs sorununun sadece tek tarafın arzusuyla hallolacak bir konu olmadığını belirten Eroğlu, "karşı tarafın da çözüm iradesini ortaya koyması lazım ki bir yere varabilelim. Biz de ekonomik sorunlarımız devam ederken müzakere masasına oturduk, oturmamız için BM'den ve AB'den baskılar altında kaldık. Dolayısıyla ekonomik sorunları uzun süre gerekçe olarak devam ettiremezler" diye konuştu.
     Bir anlaşma umudu taşıyarak en erken zamanda Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideriyle müzakere masası etrafında buluşmayı temenni ettiklerini ifade eden Eroğlu, bu konudaki arzularını çeşitli yollarla Rum Yönetimi'ne ilettiklerini vurguladı.
    
     -29 Mayıs'taki yemeğin gündemi yeni yol haritası-
    
     Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis'le 29 Mayıs'ta akşam yemeğinde bir araya geleceklerini ifade eden Eroğlu, yemeği yeni yol haritasını belirlemeye çalışarak değerlendireceklerini kaydetti.
     Eroğlu, bu samimiyeti müzakere masasında da devam ettirmenin, sadece kendilerinin değil Kıbrıslı Türklerin de haklı olduğu konularda anlayışlı olmalarını beklemenin önemli olduğunu söyledi.
     Kıbrıs davasını yürütürken yalnız olmadıklarının farkında olduğunu belirten Eroğlu, Anavatan Türkiye'nin gelmiş geçmiş tüm hükümetleriyle yanlarında olduğunu ve bu davayı Türkiye ile birlikte yürütmeye çalıştıklarını belirtti.
     Kıbrıs sorunun sadece kendilerinin değil Türkiye'nin de ulusal davası olduğunu dile getiren Eroğlu, Türkiye'nin hassasiyetlerini de dikkate alarak bu müzakereleri sürdürdüklerini anlattı.
     "Anastasiadis'le 29 Mayıs'ta yapacağımız konuşmada müzakerelerin bir an önce başlaması yönündeki arzumu tekrarlayacağım" diyen Eroğlu, "Kıbrıs meselesini 45 yıldır görüşüyoruz, bir 45 yıl daha ne Türk ne de Rum halkının beklemeye tahammülü yoktur. Özellikle bizim halkımızın bir 45 yıl daha beklemeye tahammülü olmadığı gibi halkımızı 45 yıl daha soru işaretleri içerisinde yaşatmaya bizim de hakkımız yoktur" değerlendirmesini yaptı.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:30

İLGİLİ HABERLER