Gündem
  • 16.6.2008 15:24

TÜRKLERİN LİDERLERİNE GÜVENİ TAM!

Ankette Türklerin yüzde 55'i Erdoğan'a güveniyor.

Ankete katılanların yüzde 38'i ise Erdoğan'ın küresel meselelerde doğru kararları vereceğine pek fazla güvenmediğini söyledi.

WorldPublicOpinion.org'un Türkiye dâhil, 20 ülkede yaptırdığı araştırma dünya liderlerine pek fazla güvenilmediğini gösterdi. ABD Başkanı George Bush, en az güvenilen liderler arasında yer alırken, Çin ve Rusya liderleri Hu Jintao ile Vladimir Putin'e de güvenilmiyor. Maryland Üniversitesi'nin yönettiği ankete katılanlar dünya liderleri arasında yalnızca Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon için çoğunlukla olumlu görüş belirtti.

TÜRKLER HİÇBİR YABANCI LİDERE GÜVENMİYOR

Türkiye'de Arı Hareketi ve Infakto Araştırma Grubu'nun işbirliğiyle gerçekleştirilen anket, Türklerin dünya liderlerine de bölgesel liderlere de güvenmediğini gösterdi. Katılımcıların yüzde 55'i Başbakan Erdoğan'a güvendiğini söylerken, Türklerden en kötü notu ABD Başkanı Bush aldı. 'Bölgesel liderler' kategorisinde değerlendirilen Erdoğan'ı, İran ve Mısırlılar 'güvenilir' bulduklarını ifade etti. Ürdün ve Filistin'deki anketlerde ise halkın çoğunluğu Erdoğan için olumsuz görüş belirtti.

AMERİKALILAR İNGİLTERE LİDERİNİ BUSH'TAN DAHA GÜVENİLİR BULUYOR

Yalnızca Hindistan ve Nijerya'da desteklenen George Bush, Amerikan vatandaşlarının yüzde 56'sı tarafından 'güvenilmez' ilan edildi. İngiltere Başkanı Gordon Brown, Amerikalıların olumu görüş belirttiği tek lider oldu. George Bush, 20 ülke arasında yalnızca Hindistan ve Nijerya'da 'doğru karar alabilecek lider' olarak nitelendirildi. Azerilerin Amerikan vatandaşlarından daha fazla güvendiği Bush; Mısır, İran, Türkiye, Filistin ve Ürdün'de en kötü notu aldı. Genel ortalamada Bush'la birlikte en çok prestij kaybeden dünya lideri ise Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref oldu.

Anket sonuçlarını değerlendiren WorldPublicOpinion.org Direktörü Steven Kull, Bush'un yitirdiği 'küresel lider' imajını dolduracak kimse çıkmadığını belirtti. Hu Jintao ve Vladimir Putin'in bazı ülkelerde desteklendiğini ifade eden Kull, yine de bu liderlerle ilgili olumsuz görüşlerin çoğunlukta olduğunu hatırlattı.

ORTADOĞU'NUN KAHRAMANI NASRALLAH

Lübnan'daki direniş örgütü Hizbullah'ın lideri Hasan Nasrallah Ortadoğu'da en çok desteklenen bölgesel liderlerin başında geldi. Filistin'de Devlet Başkanı Mahmud Abbas'tan daha fazla güven kazanan Nasrallah, İran'da da Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad kadar destek buldu. Mısır ve Ürdünlüler de Nasrallah'a güvendiklerini belirtti. Bölgede Hizbullah liderini güvenmeyen tek ülke ise Türkiye oldu. Türklerin yüzde 65'inin olumsuz görüş belirttiği Nasrallah, yalnızca yüzde 4 oranında destek buldu.

6 Mayıs - 10 Haziran tarihleri arasında yapılan anketin yüzde 2 ila 4 oranında hata payı bulunduğu belirtildi.
Star gazetesi

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:36

İLGİLİ HABERLER