Dünya
  • 24.12.2006 10:20

TÜRKMENBAŞI'NIN CENAZE TÖRENİ BAŞLADI!..

AŞKABAT - Kalp krizi sonucu 3 gün önce hayatını kaybeden Türkmenistan Devlet Başkanı Saparmurat Türkmenbaşı'nın cenaze töreni Aşkabat'ta başladı.
     Hükümet yetkililerine göre, Türkmenbaşı'nın naaşının bulunduğu devlet sarayının kapıları, kendisine veda etmek isteyen kişilerin sayısının çok fazla olması nedeniyle planlanandan bir saat önce açıldı.
     Sarayın çevresinde binlerce Türkmen, ellerinde çiçeklerle uzun kuyruklar oluşturdu.
     Yabancı heyetlerin de aralarında bulunduğu ziyaretçiler, 4 askerin çevresinde durduğu naaşın kenarından geçerek, Türkmenbaşı için saygı duruşunda bulunuyorlar.
     Törene, Türkiye'yi temsilen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ve çok sayıda milletvekili ile işadamı katılıyor.
     Cenaze törenine, devlet başkanı düzeyinde Kazakistan, Ukrayna, Afganistan ve Tacikistan katılırken, başbakan düzeyinde temsil edilen ülkeler arasında Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Rusya ve İran bulunuyor.
    
     -ERDOĞAN, ÇELENK BIRAKTI-
    
     Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda katafalka konulan Türkmenbaşı'nın naaşı önünde saygı duruşunda bulunarak çelenk bıraktı. Erdoğan ve beraberindeki heyet daha sonra Türkmenbaşı'nın ailesine başsağlığı diledi.
     Taziye defterini de imzalayan Erdoğan, deftere şunları yazdı:
     "Türkmenistan'ın kurucusu, Türk dünyasının değerli devlet adamını kaybetmenin üzüntüsü içindeyiz. Devlet ve milletim adına kardeş Türkmenistan halkının acısını yürekten paylaşıyorum. Ülkesine büyük hizmetlerde bulunan Türkmenbaşı'nın Türkiye ile Türkmenistan arasındaki ilişkileri geliştirmeye, halklarımız arasındaki bağların güçlenmesine yaptığı katkıyı daima saygıyla anacağız."
    
     -TÜRK HEYETİ DE KALPAK GİYDİ-
    
     Tören için başkent Aşkabat'a gelen her yabancı heyet kendisine ayrılan 15 dakika içinde sarayı ziyaret edebiliyor.
     Bu arada, Türk heyetindekiler ülkedeki yas ve tören nedeniyle geleneklere uygun olarak kalpak giydi.
     Veda töreninin ardından cenaze, Türkmenbaşı'nın doğduğu yer olan Kıpçak köyüne götürülecek. Kıpçak Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından naaş, aile mezarlığına defnedilecek.
     Türkmenistan halkı da "ömür boyu liderleri" Türkmenbaşı'nı son yolculuğuna uğurluyor.
     Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda uzun kuyruklar oluşturan halk, üstü açık tabuttaki liderlerini son kez selamlıyor. Yas nedeniyle ülkedeki bayraklar yarıya indirilirken, törenin yapılacağı bölge, yabancı heyet araçları hariç trafiğe kapatıldı.
     Aşkabat'ta ayrıca sıkı güvenlik önlemleri de göze çarpıyor. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 23:22

İLGİLİ HABERLER