Asayiş
  • 24.7.2009 09:55

TUTUKLANAN TEĞMENLERİ ALBAYLAR MI YÖNLENDİRDİ?

Evlerinde amirallere suikast planları bulunan ve Ergenekon'la irtibatlı oldukları ileri sürülen teğmenlerle ilgili soruşturma genişliyor. Tutuklanan teğmen sayısı 5'e çıkarken, 2 teğmenin daha arandığı öğrenildi. Suikast planlarının arkasında olduğu iddia edilen Ergenekon şüphelisi albaylar ise ifadeye çağırıldı.

Amirallere suikast planladığı belirtilen ve örgüt üyeliğinden tutuklanan 3 teğmene yönelik operasyon büyüyor. Dün iki teğmen daha çıkarıldıkları mahkemede tutuklanırken, bunların dışında 2 teğmenin daha arandığı öğrenildi. Ergenekon'la ilgili bulgulara rağmen, süreci farklı bir savcının (Süleyman Pehlivan) yürütmesi ve bu soruşturmanın da Ergenekon'a çıkması dikkat çekti. Suikast krokilerinde isimleri şifrelenen amirallerin, Metin Ataç ve Eşref Uğur Yiğit olduğu savunulurken, teğmenleri yönlendiren kişilerle ilgili de önemli iddialar gündeme geldi. Ergenekon tutuklusu emekli Binbaşı Levent Bektaş'ın yanı sıra Albay Orhan Y. ve Albay Tayfun D.'nin teğmenlerle irtibatlı olduğu ileri sürüldü. Ergenekon şüphelisi albaylar ifadeye çağırıldı.

Alınan bilgilere göre, operasyon çerçevesinde dün mahkemeye çıkarılan teğmenler, daha önce tutuklanan Teğmen Alperen Erdoğan'ın ev arkadaşı. Erdoğan, evde kendisinden önce Burak Düzalan ile Barbaros Mercan'ın oturduğu şeklinde ifade verdi. Bunun üzerine iki teğmen Gölcük Donanma Komutanlığı'nda gözaltına alındı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ile Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'i hedef aldığı iddia edilen suikast planının arkasında, Ergenekon tutuklusu emekli Binbaşı Levent Bektaş ile Deniz Albay Orhan Y. ve Albay Tayfun D.'nin oldukları iddia edildi. Son operasyonda tutuklanan 3 teğmenin yakalandığı Bahçelievler'deki Levent Çakın'a ait evde boş mermi kovanı içinde Kurmay Albay Tayfun Duman'a ait olduğu ileri sürülen bir not bulunmuştu. Notta, "Metin Amiral ile Uğur Amiral operasyonu için Orhan Yücel Albay ve Levent Bektaş'tan haber bekleyin." yazdığı ileri sürülüyor. 'Amiral Metin'in Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç, 'Amiral Uğur'un ise Gölcük Donanma Komutanı Amiral Eşref Uğur Yiğit olduğu ifade ediliyor. 'Operasyon' sözcüğünün ise Ataç ve Yiğit'e yönelik gerçekleştirilecek bir suikastı işaret ettiği belirtiliyor.

Evindeki aramalarda 62 CD, salonda masanın üzerinde Abdullah Öcalan'a ait kitaplar ve uyuşturucu ile bazı belgeler ele geçirilen teğmenlerden Alperen Erdoğan'ın "Ben eve 20 gün önce taşındım. Evi Yakut Aksoy ve Burak Düzalan ile paylaşıyordum." demesi üzerine Düzalan'ın gözaltına alındığı bildirildi. Erdoğan'ın ele geçirilenlerin kendisinden önce evde oturan teğmenlere ait olabileceğini söylediği belirtildi. Teğmen Sinan Efe Noyan da ifadesinde evinde kendisinden önce teğmenler Barbaros Mercan ile Yiğithan Göksu'nun oturduğunu söylediği iddia edildi. Merkez komutanlığındaki işlemlerinin ardından İstanbul Adliyesi'ne getirilen Burak Düzalan ve Barbaros Mercan, savcı Süleyman Pehlivan tarafından sorgulandı. Mahkemeye sevk edilen teğmenler 'silahlı terör örgütüne üye olmak'tan tutuklanıp Hasdal Cezaevi'ne gönderildi.

İDDİALAR ÇYDD'DEKİ MEKTUPTA

Üç teğmenin fuhuş ve uyuşturucu suçlamasıyla tutuklanması, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nde (ÇYDD) ele geçen bir belgeyi akla getirdi. Ergenekon operasyonu çerçevesinde bir ÇYDD şubesinden çıkan mektupta genç teğmenlerin kızlar aracılığıyla kontrol edilmesi öneriliyordu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nda kritik bir görevde bulunan bir tuğamiral tarafından kaleme alınan 'Saygıdeğer Hanım Efendim' hitabıyla başlayan mektup, Hava Kuvvetleri'ndeki Karargâh Evleri yapılanmasının bir benzerinin Deniz Kuvvetleri'nde 'Ata Evleri' adı altında gerçekleştiğini ortaya koyuyordu. Söz konusu mektubun altındaki imza ise Tuğamiral O.S.K.'ya ait. Mektupta Deniz Harp Okulu öğrencilerinin, ÇYDD'de yetişmiş kızlarla kontrol altında tutulması isteniyordu. Ayrıca askerî okullara alınacak öğrenci isimleri isteniyordu. Giriş aşamasında sızma için öğrencilere yardım edilmesi talep ediliyordu.

(ZAMAN)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:08

İLGİLİ HABERLER