Ekonomi
  • 1.10.2008 14:19

TÜZMEN: KURTARMA PAKETİ REDDEDİLİRSE SIKINTIYI KİMSE GÖĞÜSLEYEMEZ

ANKARA - Tüzmen, Dış Ticaret Müsteşarlığında düzenlediği basın toplantısında, küresel finans krizi ve ihracat rakamlarını değerlendirdi.
     9 günlük bayram tatilinin, dünya borsalarındaki çalkantıların daha soğukkanlı takip edilmesi için Türkiye'ye ideal bir süre verdiğini, avantaj sağladığını belirten Tüzmen, ''Dünya ekonomisinde taşlar yeniden yerinden oynadı. Bütün alanlar küresel boyutta etkileniyor'' dedi.
     ABD Hazinesinin hazırladığı kurtarma paketinin Temsilciler Meclisi tarafından reddedildiğini hatırlatan Tüzmen, ''ABD mutlaka bir paket açıklayacak. Çünkü Asya borsaları şu anda bu paketi satın aldı. Bugün de paket reddedilirse o zaman sıkıntıyı kimse göğüsleyemez. Dünya piyasalarında tüm bonoların bu derinlikte yer alması nedeniyle bütün dünya bundan etkilenecektir'' diye konuştu.
     Sistem fonlanmadığı zaman finans sisteminin fon akış kanallarında kuruma başlayacağını ve en büyük sıkıntının da burada olduğunu belirten Tüzmen şöyle devam etti:
     ''Dünya finans piyasaları ve bize olan yansımalarda buraya dikkat etmek gerekiyor. Ciddi nakit sorunları gündeme gelecek. Tüketicilerin doğrudan etkileneceği bir dönem. Araç, konut ve tüketici kredilerinin maliyetleri ciddi şekilde artacak. ABD'yi zor günler bekliyor. Dünya ve Türkiye de bundan doğrudan etkilenecek. Bu dönemde karşı karşıya kaldığımız şok kısa dönemli bir şok değil. Dünya bu boyutta bir krize hazırlıksız yakalandı. İşler rahatken yapısal önlemler alınmadı. O yüzden küresel daralmayla hepimiz karşılaşacağız.
     Her kriz sistemin yeniden kurulduğu bir dönemdir. Bu kriz de derin değişimlere gebe. Biz krizi nasıl fırsat unsuruna çeviririz? Ona çalışıyoruz.''
     Tüzmen, ''Tehdit unsurlarını fırsat unsurları haline getirebiliriz. Türkiye'nin dünyada moda-marka açılımları yapabilmesi için, mağazalar zinciri açabilmesi, markalar satın alabilmesi için, nihai tüketiciye direkt ulaşabilmesi için ideal bir zaman diye düşünüyorum'' dedi.
     Uluslararası yatırımcıların yastık altında çok fazla parası bulunduğuna dikkati çeken Tüzmen, atıl durumdaki bu fonların ilk sarsıntıdan sonra mutlaka kendilerine yer arayacağını, yeni yatırımlara döneceğini söyledi.
     Türkiye'nin sergilediği profille serbest kalan bu sermaye için yeni bir çekim merkezi olduğunu belirten Tüzmen, ''Bu fırtınada en iyi liman Türkiye'' diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:49

İLGİLİ HABERLER