Medya
  • 25.10.2008 11:26

TV KANALLARINDA KRİZ DEPREMİ...

Ekonomik kriz, TV dünyasını da vurdu. Kanallar, dizi yapımcılarından aldıkları ücreti yüzde 30 düşürmelerini istedi. Yapımcılar, oyuncuların fiyatlarını indirdi.

Dünyayı saran ekonomik kriz, TV kanallarını da etkiledi. Büyük ümitlerle çekilen diziler birbiri ardına yayından kaldırılırken, halen yayında olanları da endişe sardı. TV dünyasında bundan sonra neler yaşanacak? Kriz en çok kimleri etkileyecek? Televizyon yöneticilerine, yapımcılara ve oyunculara krizi sorduk:

‘Tekrar’a geçebiliriz

Kanal D Genel Yayın Yönetmeni İrfan Şahin: “Kriz bizi etkilemedi diyemeyiz. Dolayısıyla masamdaki yemek çeşitleri azaldıktan, ekmek bittikten sonra kriz geldi demenin bir anlamı yok. Krizden ötürü oluşacak muhtemel senaryoya göre yapımcılardan maliyetli yapımlarda yeni düzenleme yapmalarını istiyoruz. Kriz kendini biraz daha yüksek oranda hissettirirse dizilerin tekrarlarını yayınlayacağız. Yaprak Dökümü, Binbir Gece, Küçük Kadınlar, Asi, Aşk-ı Memnu, Annem, Beyaz Show, Disko Kralı devam kriterlerine uyan projelerden.”

Oyuncuyu vurur

Yapımcı Fatih Aksoy: “Kanalların biz yapımcılardan maliyetlerimizi yüzde 30-40 oranında düşürmemizi istedikleri doğru. Dizilerdeki belli başlı birkaç oyuncu haftada 60-70 bin YTL alıyor. Bu yüzden kriz önce oyuncuyu vuracak. Yöneticiler benden düşük maliyetli programlar istiyorlar.”

Az oyuncu

Yapımcı Kerem Çatay: Kanallar bizle üç hafta önce bir kriz toplantısı yaptı, ‘yüzde 30-40 masrafları kısın’ talebi yapıldı. Bizim dizilerimizin maliyeti çok yüksek. Bu yüzden öncelikle çok kazanan oyuncuların paralarında indirimler olacak. Bu kriz bizi ve izleyiciyi bir kaç yıl geri atar. Rekabet ortamı olduğu için daha iyi işler yapılmaya başlanmıştı. Yaprak Dökümü’nde 30 karakter var. 5-6 kişinin olduğu hikayelere dönüş yaşanacak.

Jüriye az para

Yapımcı Osmantan Erkır: “Kanalın yöneticileri maliyet nedeniyle programı bitirmemi rica ettiler. Popstar Alaturka’da jüriyle görüştüm. Paralarını yüzde 30 düşürmem gerektiğini söyledim. Teklife olumlu baktılar.” Popstar Alaturka’dan Bülent Ersoy ve Orhan Gencebay 50 bin YTL, Ebru Gündeş 35 bin YTL, Armağan Çağlayan ise 25 bin YTL bölüm başına alıyordu. Bu rakamlar yüzde 30 oranında düşürüldü.

AYDA 240 BİN YTL’DEN OLDU

Oyuncu Hande Ataizi de ekonomik krizin dizi sektörünü etkilediğini söyleyerek “Başrolünde yer aldığım Ece dizisi de bu yüzden yayından kaldırılıyor” dedi. Hande Atazi, Ece dizisinden ayda 240 bin YTL kazanıyordu.

150 bin kişinin ekmek kapısı

- Dizilerde başrol oyuncuları bölüm başına 10-30 bin YTL arasında ücret alıyor.

- Maliyetin yüzde 20’sini başrol oyuncusu ya da oyunculara gidiyor.

- Diziler yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlıyor.

- Bölüm başına maliyet, 500 bin YTL’ye çıkabiliyor.

- Dizide görev alanların sayısı çaycısından yönetmenine kadar 60 ile 100 kişi arasında değişiyor.

- 80 dakikalık diziye 30 dakikalık reklam alınıyor.

Yayından kaldırılanlar

SHOW TV: “Hayat Güzeldir”, “Altı Pas”, (Kurtlar Vadisi önümüzdeki hafta tekrar bölümüyle ekranda olacak. Pana Film’in kanaldan ödeme alamamasından dolayı böyle bir karar aldığı öğrenildi.)

atv: “Servet Avcısı”, “Dolu Dizgin Yıllar”, “Gurbet Kuşları”, “Gonca Karanfil”, “Elif”

KANAL D: “Düğün Şarkıcısı”, “Konuşa Konuşa”, “Cesaretin Var mı Aşka”

STAR: “Pulsar”, “Bir Varmış, Bir Yokmuş”

FOX: “Ece”

KANAL 1: “Aşkım Aşkım”, “Pınar Altuğ-Bebeğim” (Başlamadan bitti)

(VATAN)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:00

İLGİLİ HABERLER