Gündem
  • 6.11.2020 16:05

Twitter Trump'a savaş açtı

ABD'de başkanlık yarışı başa baş mücadele ile sürüyor. Demokrat Aday Joe Biden yarışı önde götürürken, Trump seçimlerde şaibeli durumlar olduğunu iddia ediyor. Trump çok etkin kullandığı Twitter'dan art arda paylaşımlar yaparken, Twitter Trump'ın her iki paylaşımından birini sansürlüyor. Sansürün de ötesine geçen bir başka durum ise, Twitter'ın, Trump'ın seçim paylaşımına taraf olarak yanıt vermesi oldu. Trump ile Twitter arasında yaşananları Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat ile konuştuk. Polat, Twitter'ın belli yayın kriterleri olduğunu belirtti, ancak Trump konusunda kantarın topuzunun kaçtığını söyledi. Polat, "Facebook, Biden ve Trump'ın paylaşımlarını 'Tartışmalı' uyarısı ile veriyor. Twitter ise Trump'a özellikle yakın markaj uyguluyor. Twitter perdeleme dediğimiz şey, 'Her şeyi paylaşabilirsin ama biz belli paylaşımları şu şekilde perdeliyoruz' diyor. Twitter burada neden taraf oluyor? Asıl tartışılması gereken budur." şeklinde konuştu.

Dünya günlerdir ABD'deki seçimi takip ediyor. Sandıkların açılması ile Cumhuriyetçilerin Adayı Donald Trump büyük bir çıkış yapmış, birçok eyaleti önde götürmüştü. Trump bir açıklama yaparak zaferini ilan etmişti. Demokrat Aday Biden ise, henüz her şeyin bitmediğini belirtmiş, 'İnancınızı yitirmeyin, biz kazanacağız' demişti. Saatler geçtikçe Biden'ın oyları süratle artarken, Trump'ın oylarının süratle azalması dikkat çekti. Biden, geriden geldiği yarışta öne geçerken, farkı da açmaya başladı. Trump, seçimde şaibe olduğunu öne sürdü, birçok noktada usulsüzlükler tespit ettiklerini söyledi. Trump, posta yolu ile gelen oyların ise sayılmaması gerektiğini savundu. Trump, etkin şekilde kullandığı Twitter'ı bu açıklamalarda da aynı etkinlikte kullandı. Ancak Twitter'ın deyim yerinde ise gazabına uğradı. Trump 22 paylaşım yaptı, 11'i sansürlendi. Sansür nedeni ise, Trump'ın paylaşımlarının tartışmalı ve belirlenen kurallara uymaması olarak gösterildi. Twitter, Trump'a karşı yaklaşımında sansür ya da diğer bir deyişle perdeleme işini bile unutturacak yeni bir hamle yaptı. Trump'ın, "Seçim gününden sonra gelen hiçbir oy sayılmamalı" paylaşımına, "Bazı oylar halen sayılmaya ihtiyaç duyuyor" şeklinde yanıt verdi. Twitter ile Trump'ın seçimin bile önüne geçen olayını Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat ile konuştuk. Polat, sabah.com.tr'ye çok özel değerlendirmelerde bulundu. İşte Polat'ın dünyanın konuştuğu Trump-Twitter savaşı ile ilgili çarpıcı açıklamaları...

"TWİTTER PERDELEME YAPIYOR"

Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi İsmail Hakkı Polat, Twitter ile Trump arasında yaşananların temelini 4 yıl önce yaşananların oluşturduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:

Sansürün biçimine bakmak lazım. Twitter şunu yapıyor, Trump'ın tweetini olduğu gibi kapatıyor, izin vermiyor değil. Perdeliyor. 'Bu içerik, yanıltıcı ve tartışmalı olabilir' diyor. 2016 seçimlerinde Cambridge Analytica üzerinden çıkan ve bir takım sahte haberler ile seçmenlerin hedef alındığı, seçmenlerin etkilendiği iddiaları Twitter ve Facebook'u önlem almaya itti.

"TWİTTER TRUMP'A YAKIN MARKAJ UYGULUYOR"

Polat, Facebook ile Twitter'ın farklı bir yaklaşım ile hareket ettiğini söyledi, şöyle konuştu:

Seçmen hedeflerinin, seçmen karar mekanizmasını etkilediği, haksız bir rekabet oluştuğuna dair 4 yıldır tartışmalar vardı. Facebook, Biden ve Trump'ın paylaşımlarını 'Tartışmalıdır uyarısı ile veriyor. Twitter ise Trump'a özellikle yakın markaj uyguluyor. Perdeleme dediğimiz şey, Twitter, 'Her şeyi paylaşabilirsin ama biz belli paylaşımları şu şekilde perdeliyoruz' diyor. Mesela, Trump dışında nefret, terör paylaşımları hiç yayına verilmiyor. Kimi ülkelerde nefret söylemi olabilecek, belli yaşın üzerindekilerin görmesinin sakıncalı olduğu içerikler var mesela, onları perdeliyor. 'Buna bakarken, böyle bak' diyor.

"TRUMP KONUSUNDA KANTARIN TOPUZU KAÇMIŞ DURUMDA"

Trump'ta ise gördüğümüz kadarı ile kantarın topuzu kaçmış durumda. Perdeleme sayısını Trumpta çoğalttı. Trump'ın paylaşımları bir doğrulama gerektiriyor. Bazı şeyler çeşitli tartışmalar ortaya çıkarıyor, mesela yasalarda da yeri var. Trump'ın seçim gününden sonra gelen oylar ile ilgili itirazı var, 'Sayılmasın' diyor. Trump, işin mekaniği açısından haksız sayılmaz. Ama bazı eyaletler buna izin vermiş. 'Seçim günü postaladıysan, damga ile kanıt altına alınmış ise geçerlidir' diyor. Twitter'ın da dediği bu aslında. Ama Twitter burada neden taraf oluyor, asıl tartışılması gereken bu.

"BİZ TAŞIYICI PLATFORMUZ DİYEN SOSYAL MEDYA ŞİKETLERİ GAZETECİLİK YAPMAYA BAŞLADI, EDİTÖRYAL KURALLAR GETİRDİLER"

Polat, sosyal medya platformlarının başlangıçta vaat ettiklerinden uzaklaştıklarını, başka bir dönüşüm içinde olduklarını belirtti. Polat sözlerini şöyle sürdürdü:

Twitter, seçim öncesinden beri Trump'a perdeleme getirmeye başlamıştı. Bu iş temelde şu noktada tartışılmalı. Bu tarz medya platformları, Twitter Facebook, 'Biz bir taşıyıcı platformuz herkes her şeyi paylaşabilir, biz karışmayız, yer sağlıyoruz' diyerek ortaya çıktılar. Artık kişisel bir sosyal medya platformuyuz diyen sosyal medya şireketlerinin gazetecilik yapmaya başladığını, editöryal kurallar getirdiğini görmeye başladık. Artık yayıncı olmaya başladıklarını görüyoruz. Her gelen şeye yer verme noktasından, bazılarını perdeleme, bazılarını da platformdan çıkartma gereği duyduklarını görüyoruz. Dünyada her türlü paylaşımın yayınlandığı ütopik bir platform mümkün değilmiş, bunu gördük.

 

 

Güncellenme Tarihi : 6.11.2020 16:06

İLGİLİ HABERLER