Gündem
  • 4.3.2009 09:09

UÇAK KAZASINDAKİ KORKUNÇ İHMAL:PİLOTLAR GÖZ GÖRE GÖRE ÖLDÜ!

Amsterdam'da yaşanan kule rezaletine, kurtarma skandalı da eklendi. Tekirdağ Uçağı'na kaza yaptıktan 40 dakika sonra ulaşan yardım ekipleri, kokpitteki pilotlara çelik kapıyı kırarak ulaşmak istedi. Boeing 737-800 tipi uçaklarda bulunan ve dışarıdan açabilme özelliğine sahip pencere ise yardım ekipleri tarafından kullanılmadı. Pencereden habersiz yardım ekiplerinin çelik kapıyı açma girişimleri 8 saat sürünce, pilotların ancak cesetlerine ulaşılabildi.

ÇELİK KAPIYA TAKILDILAR

Kazanın ilk gününden itibaren 'vorteks' etkisine dikkat çeten Airtürkhaber sitesi, Amsterdam'da yaşanan kurtarma rezaletini de gözler önüne serdi. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, uçağın düşüşünün ardından, pilotlarımız hayattaydı ve çığlık sesleri yükseliyordu. Ancak yardım ekiplerinin kokpite ilk müdahelesi yaklaşık 40 dakika sonra gerçekleşti. Amerika'daki 11 Eylül saldırıları sonrası uygulamaya konulan çelik kokpit kapısı yüzünden, kurtarma ekipleri ile pilotlar arasında dev bir duvar oluştu. Hollanda gazetesi De Telegraaf'ın haberine göre yardım ekiplerinin kokpite girmesi ve üç pilotun cesedine ulaşması tam 8 saat sürdü.

PENCEREDEN HABERSİZLER

Oysa uzmanlara göre, Boeing 737-800 tipi uçaklarda kaza durumlarında kokpite ulaşılmasını sağlayan önemli bir giriş noktası vardı. Çünkü, üretici firma Boeing, bu gibi durumları düşünerek uçağın sağ kokpit camını, dışarıdan açılabilir şekilde üretmişti. Hollandalı yardım ekipleri bu gerçeğin farkında olsalardı, kokpitte ikinci pilotun oturduğu taraftaki camı açıp acılar içinde çığlık atan mürettabatımıza kolayca ulaşabilirlerdi.

Bu arada, kazada yaralanan 28 kişinin tedavisinin Hollanda'da sürdüğü, yaralılardan birinin durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Kokpit camı canlarını kurtarmıştı

Kaza ve kaçırma anlarında kokpit camlarının önemini KKTC Ercan Havalimanı'ndan kaçırılan Atlasjet uçağı olayında yaşananlar ortaya koydu. 18 Ağustos 2007 tarihinde 136 yolcu ve 6 mürettebatı ile havalanan KK1011 sefer sayılı Atlasjet Havayolları uçağı, iki hava korsanı tarafından kaçırılmak istendi. Uçak saat 08.05'te Antalya Havalimanı'na acil iniş yaptı. Havalimanında korsanların dalgınlığından faydalanan Kaptan Pilot Faruk Çağımlı ile Yardımcı Pilot Cemal Doğaner kokpit camlarını içerden açarak, kendilerini kurtarmayı başardı.

Kaptan pilot yaşıyordu ama müdahalede bulunulmadı

İlkyardım skandalı tanıkların anlatımına da yansıdı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre polis kazadan 10 dakika sonra olay yerine geldi ama sağlık ekiplerinin ulaşması 40 dakikayı buldu. Türk yolcular, 'Pilotlar uçak düştüğünde yaşıyordu. Yardım istedik ama, 'Kriminal alan' diye kimse kokpite girmedi" dedi. Dehşetin canlı tanığı Türk yolcu Feriha Çebi, "Uçak düştükten sonra arkama baktığımda kuyruk bölümü kırılmıştı. Kendimi zorla dışarıya attım. Pilotların ise kokpitte çığlık sesleri geliyordu" dedi.

Karakutu çözüldü

Hollanda'da kaza yapan Türk Hava Yolları'nın Tekirdağ uçağının Karakutu kayıtlarının ön raporu, bugün açıklanacak. Deşifre işlemleri Paris'te yapılan kara kutular ve ön rapor, Hollanda makamlarına teslim edildi. Kaza araştırma ekibinde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden 3 gözlemci de bulunurken düşen uçağın bir önceki seferine katılan THY pilotları Amsterdam'a çağrıldı.

(YENİ ŞAFAK)

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 00:35

İLGİLİ HABERLER