Ekonomi
  • 20.7.2018 23:30

Uçak Korkusu Tarihe mi Karışıyor?

Uçak Korkusu Tarihe mi Karışıyor?

İstatistiklere göre uçaklar, en hızlı ve en konforlu taşıt araçları. Yine aynı istatistiklere göre pek çok insan ise uçağa binemiyor. Binmek zorunda kalanlar da uçuş anında soğuk terler döküyor. Boeing tarafından son yapılan araştırmaya göre yolcuların yüzde 17’si uçaktan korkuyor. Siz de bu yüzde 17’ye dahilseniz yaşadınız çünkü şu an havacılıkla ilgili tüm şirketler bu korkuyu yenmek için teknoloji geliştiriyor.

UÇAK KORKUSU AVİOFOBİ

Wright kardeşlerin hayal gücü sayesinde hayatımıza giren uçak, ulaşım hele bir ülkeden başka ülkeyeyse günümüzün uzak ara en popüler taşıtı. Uçaklar yaklaşık 100 yıldır yolcu taşımacılığında kullanılıyor ve geliştirilen teknolojiler sayesinde daha da güvenli hale getiriliyor. Bilgisayar ve makineden ibaretmiş gibi görünen hava taşıtları, tekerlekleri yerden kesilmeden önce yüzlerce testten geçiyor. Bir uçağın her parçası ayrı ayrı izinler sonucu üretiliyor. Uçakların güvenli olduğunu göstermesi için yapılan bu testlere ve güvenlik artırıcı prosedürlere rağmen pek çok insan uçaktan korkmaya devam ediyor. Bu korkunun aslında yaygın bir fobi türü olduğu, ona bir isim bile konmuş olmasından belli: Aviofobi. Uçak korkusu bazen kişinin çocukken anne babasının uçaktan korkuyor olmasını görmesinden kaynaklanabiliyor olsa da; neden çok basit bir rüyadan veya bir filmdeki birkaç saniyelik bir görüntü veya sesten de kaynaklanabilir. Ayrıca panik atak veya klostrofobi endişeleri de bu korkuyu arttırabilir ve çağımızın en güvenli seyahat yöntemi olmasına karşılık insanlar uçağa binmeyi reddedebilir. İşte bu nedenle uçuş korkusunu yenmek üzere pek çok kuruluş çok ciddi çalışmalar yapıyor.

JETWAVE TEKNOLOJİSİ

Havacılık elektroniği konusunda dünyanın en önemli şirketlerinden biri olan Honeywell, geliştirdiği yeni teknolojileri tanıtarak eskisinden daha farklı bir uçuş deneyiminin mümkün olduğunu gösterdi. Havayolu şirketleri için operasyon verimliliği sağlayan bu teknolojiler, yolcular için daha konforlu ve eğlenceli bir uçuş deneyiminin kapılarını açıyor. Honeywell yeni teknolojiler geliştirirken önceliğini yolculara vermiş durumda. Uçaklara getirecekleri yenilikler ile uçak korkusu olanlar da uçuştan keyif alabilecek. Bu yeniliklerin başında internet hızı geliyor. Şüphesiz ki internet artık hayatın olmazsa olmazı. Uçakla seyahat halindeyken internet hızı 3 ile 5 Megabit arasında değişiyor. Yeni geliştirilen teknoloji sayesinde internet bağlantısı 30 Megabite kadar hızlanabilecek. JetWave adı verilen bu teknoloji sayesinde uçaklar Inmarsat uydu internet ağına bağlanıyor ve internet bağlantısı yolculuk boyunca hiç kopmuyor.

TÜRBÜLANSSIZ ROTALAR

Boeing’in son geliştirdiği yeni bir yazılım ise türbülans sorununun ortadan kaldırılması konusunda büyük bir ilerleme kaydetmiş görünüyor. Bu yazılım, uçakların türbülanssız rotayı otomatik olarak bulmasını sağlıyor. Yolcuların en çok korktuğu andan biri olan türbülansın ortadan kalkması ise uçak korkusu olan kişilerin uçağa binebilmesine olanak tanıyacak. Tabii ki bu yazılım hava boşlukları ve yoğunluklarını inceledikten sonra pilota yeni bir rota önerir ve bu da yakıt tüketimini artırırsa hava yolları şirketlerinin bu çözümü ekonomik bulup bulmayacakları tartışma konusu.

HİPNOZLA KORKU YENME

Hipnoz ve artırılmış gerçeklik ile uçuş korkusunu yenme üzerindeki çalışmalar başarılı sonuçlar vermeye başladı. Örneğin evde veya ofis ortamında size verilen bir sanal geçeklik gözlüğü ve kulaklık sayesinde uçuş anına hazırlanarak kaygı, endişe ve anksiyetenin ortadan kaldırılması sağlanabiliyor. Hipnoterapi denen bu yöntemle hava alanına giderken bineceğiniz taksi, alandaki güvenlik noktasından geçiş, uçuş kartları için girilen kuyruk ve sonrasında ise uçuş anı simüle ediliyor. Böylece bilinçaltına güvenlikle ilgili endişelerin gereksiz olduğu dürtü ve bilgisi gönderilmiş oluyor. İkinci bir seansta bu kez kişiye türbülans ve sallantı simülasyonları gönderiliyor. Bu sayede de bu sallantı ve sarsıntıların geçici olduğu ve aslında uçağın bu tip sorunların üstesinden kolayca gelebileceği güveni veriliyor. Pek çok psikoloğa göre bu tip bir terapi uçak korkusunu ortadan kaldırmak için denenebilir ve iyi uygulanırsa başarılı da olabilir.

EKONOMİK DÜRTÜLER

Uçağa binememenin tek nedeni aviofobi olmayabilir diye düşünen hava yolu şirketleri bir yandan kabin içi eğlence elektroniği vasıtasıyla kişilerin zihinlerini filmler, müzikler ve oyunlarla meşgul ederken, bir yandan da bilet fiyatlarını puan ödülleriyle süsleyerek veya indirim kodları vererek tüm bir uçuşu bir oyun psikolojisi içine sokmayı deniyorlar. Böylece uçuş korkusunu besleyen bir ekonomik korkuyu, kabini ücretsiz bir sinema salonuna çevirerek veya internetten indirmek isterseniz para vereceğiniz MP3’leri ücretsiz kullanımınıza sunarak yenmeye çalışıyorlar. İndirim kodları ve hediye puanları ise shopandmiles.com veya indirimkodu.com gibi platformlar üzerinden dağıtarak hem sadakat yaratıyor, hem de yolcularla samimi bir ilişki kuruyorlar. Bu samimiyetin bazı yolcuların uçak korkusunu yenme konusunda büyük bir destek sağladığı yapılan anketlerle tespit edilmiş.

TÜRK HAVA YOLLARI AKADEMİSİ

Türk Hava Yolları’nın https://akademi.thy.com adresinde bulunan “Uçuş Korkusunu Yenme Programı” da aviofobi’yi yenme konusunda atılan önemli adımlardan biri. Bu güzel bir eğitim ve amacı havacılık alanında uzman kişilerce pilotaj ve teknik konularda bilgi vermek, psikolog/psikiyatr eşliğinde uçuş korkuları üzerine değerlendirmeler yapmak. Hedef kitle: Uçuş korkusu yaşayan ve yenmek isteyen herkes. Program süresi iki gün. Bir Cumartesi-Pazar içerisinde, önce katılımcının uçuş kaygıları ve kişinin uçmasına engel olabilecek herhangi bir fiziksel rahatsızlığı olup olmadığı medikal ekip tarafından inceleniyor; ardından da uzman psikolog, eğitmen pilot, uçak bakım eğitmeni ve kabin eğitmeni, katılımcılara ihtiyaç duydukları her türlü desteği ve eğitimi veriyor. Programın ücret detayları sitede verilmiş. 2018 program tarihleri ise şöyle: 21-22 Temmuz 2018 11-12 Ağustos 2018 22-23 Eylül 2018 20-21 Ekim 2018 17-18 Kasım 2018 15-16 Aralık 2018

Güncellenme Tarihi : 20.7.2018 23:33

İLGİLİ HABERLER