Gündem
  • 16.9.2021 20:10

Üçüncü doz Sinovac ve Biontech'in antikor düzeyleri açıklandı

DEÜ antikor araştırmasının sonuçlarını açıkladı! Sinovac'ta 7.5, Biontech'te 106 kat artış..

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3'üncü doz koronavirüs aşısı olan sağlık çalışanlarının antikor seviyelerini ölçtükleri bilimsel araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Çalışmanın 548 sağlık çalışanıyla yapıldığını belirten Prof. Dr. Hotar, "3'üncü doz aşı sonrası gerek Sinovac gerek Biontech olan sağlık çalışanlarının yüzde 100'ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeyde geliştiği saptanmıştır" dedi.
 

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, 3'üncü doz aşı yaptıran sağlık çalışanlarının Antikor düzeylerini ölçtükleri bilimsel çalışma hakkında bilgi verdi. Çalışmanın 3 ana bilim dalı tarafından ağırlıklı olarak yürütüldüğünü ve Mart 2021'de başladığını belirten Rektör Prof. Dr. Hotar, finansmanını rektörlük tarafından sağladığı araştırmanın 3 bin 538 DEÜ sağlık çalışanı arasından seçilen 548 kişide yapıldığını söyledi.

'SINOVAC'TA 7,5, BIONTECH'TE 106 KAT ARTIŞ'

Hotar, şunları söyledi: "Sağlık çalışanlarımızın aşı yapılma durumu, antikor düzeyi ve hastalığa yakalanma durumları bir yıl süreyle izlendi. Çalışan arkadaşlarımız, antikor düzeylerinin 2 doz Sinovac aşısından 4 ay sonra anlamlı şekilde düştüğü ancak yüzde 89'unda hala yeterli düzeyde olduğunu tespit etti. 3'üncü doz aşı sonrası gerek Sinovac gerek Biontech olan sağlık çalışanlarının yüzde 100'ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeyde geliştiği saptanmıştır. Sağlık personelinin 3'üncü doz aşısını Sinovac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7,5 kat arttığı, Biontech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı saptanmıştır. Katılımcılardan 3'üncü doz aşısını Biontech ile olanların durumları değerlendirildiğinde, antikor düzeylerinin zaman içinde düştüğü görülmekle birlikte halen var olan antikor düzeyinin aşı vurulduktan yaklaşık iki ay sonra da oldukça yeterli düzeyde olduğu saptanmıştır. İlk 2 doz aşı arasında sağlık çalışanlarımızın yüzde 4'ünde (20 sağlık çalışanı) Covid- 19 hastalığını gelişti. Araştırmamızın bu bölümünde ise 3'üncü doz aşısını olan 293 kişiden sadece 1 kişide (yüzde 0.3) hastalık gelişmiş. Ancak 3'üncü dozu olmayan 25 sağlık çalışanımızdan 4'ünde (yüzde 16) hastalık geliştiği saptanmıştır. Bu çalışanlarımızın tamamı hastalığı hafif bulgularla atlatmıştır."

Bu sonuçların sağlık personeline yapılan 3'üncü doz aşıların öneminin ne kadar büyük olduğunu ortaya koyduğunu belirten Hotar, aşının bu hastalığa karşı en etkili yöntem olduğunu söyledi.
 

'YAN ETKİLER İLE İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YAPIYORUZ'

Hotar, "Okulumuza 70 bin öğrenci gelecek. Onların aşılı olmaları hem kendilerini hem arkadaşlarını hem de akademisyenleri riske atmamak için çok önemli. Bunun ne kadar bilimsel ve gerekli olduğu bu çalışmayla ortaya çıkmış oldu. İstisnası olabilir ama genel geçer akıl ve mantıkla kabul edilen bu bilimsel veriler, gerçeğinde aşıyı yaptırmak zorundayız" diye konuştu.

 

Güncellenme Tarihi : 16.9.2021 20:16

İLGİLİ HABERLER