Ekonomi
  • 13.6.2014 19:03

Ucuz enerji dönemi bitti

SABANCI Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından gerçekleştirilen IICEC Uluslararası Enerji Forumu’nun beşincisi, Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ve IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı Dr. Fatih Birol’un ev sahipliğinde İstanbul Conrad Otel’de gerçekleşti.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Sabancı Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, "Küresel Enerji Yatırımları: Zorluklar ve Fırsatlar" başlığıyla yapılan forumda, IICEC’in ulusal ve uluslararası karar mercileri için interaktif bir şekilde görüş alışverişinde bulunabilecekleri seçkin bir platform sağladığını belirtti ve ekledi:

"Beş yıl önce IICEC’i kurmaya karar verdiğimizde, bölgesel ve küresel olarak enerji açısından daha iyi bir gelecek için enerji ve iklimle ilgili stratejilere katkıda bulunacak, küresel olarak tanınan bir merkez hayal etmiştik. İstanbul’da bu fikri uygulamaya almaktaki motivasyonumuz oldukça somut gerekçelere dayanmaktaydı. IICEC tarafından gerçeğe dönüştürülen bu üst düzey Hükümet, Sanayi ve Akademi Forumu, Türkiye’de ve bir bütün olarak bölgede enerji sektörü açısından benzersiz bir etkinliktir. IICEC’in büyüyen etki alanı ve entelektüel liderliğiyle ‘kutup yıldızı’ rolünün sürekli artış göstereceğine eminim."

"KÜRESEL GÜVEN ORTAMINI BOZMAMALARI ADINA HAYATİ BİR ÖNEME SAHİPTİR"

Türkiye’nin enerji talebinin dünyadaki en yüksek büyüme hızlarından birine sahip olarak artmaya devam ettiğine dikkat çeken Sabancı, sözlerine şöyle devam etti:

"Talepteki artışı güvenilir ve etkin bir şekilde karşılayabilmesi için Türkiye enerji sektörü, tüm segmentlerinde zamanında ve yeterli yatırımlara ihtiyaç duymaktadır. Son on yılda enerji sektöründeki olumlu çabalar ve politikalarla gerçeğe dönüşen istikrarlı ve güvenilir ortam, önemli uluslararası ve ulusal şirketlerin bu alanda ciddi yatırımlar yapmasını sağladı. Enerji sektörünün aktörleri olarak son derece hassas olmalıyız. Özellikle düzenleyici kurumların ve karar verici otoritelerin gerekli düzenlemeleri geciktirmeden hayata geçirmeleri, oluşturulan küresel güven ortamını bozmamaları adına hayati bir öneme sahiptir."

"IICEC, ENERJİ İTHALATI FATURASINA İLİŞKİN CARİ AÇIĞI AZALMAK İÇİN ÇALIŞIYOR"

Sabancı, IICEC’in enerji ithalatı faturasına ilişkin cari açığı azaltmaya yönelik oldukça önemli bir politika üzerinde çalıştıklarını, Rusya ve Ukrayna’da son zamanlarda meydana gelen gelişmelerin, enerji güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattığını belirterek, "Son gelişmeler, Türkiye’nin bölgesel ve küresel enerji güvenliğine ne şekilde ek katkıda bulunabileceğini göstererek, Türkiye’nin komşuları, küresel stratejik müttefikleri ve ortakları açısından önemini bir kez daha teyit etti" diye konuştu.

"2013 YILINDA KÜRESEL ENERJİ YATIRIM TUTARI 1.6 TRİLYON DOLAR OLDU"

IICEC Yönlendirme Kurulu Fahri Başkanı ve Uluslararası Enerji Ajansı Başekonomisti Dr. Fatih Birol da enerji üretim maliyetinin son 10 yılda iki katına çıktığını belirterek, "Dünyada sadece petrolde değil, tüm diğer enerji kaynakları açısından ucuz enerji dönemi sona erdi" dedi.

Asya’da artan talebi karşılamaya, ABD’de kaya gazına, Avrupa’da ise yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik yatırımlar yapıldığına işaret eden Dr. Birol, jeopolitik gelişmeler, iklim değişikliğine uyum ve kamuoyunun yatırım kararları üzerindeki etkisi nedeniyle yatırımcıların işinin giderek zorlaştığını vurguladı.

Küresel enerji yatırımlarının son 10 yılda ciddi artış gösterdiğini ancak 2011-2013 döneminde yatırımların aynı çizgide devam ettiğini söyledi. Bunun nedenini Çin’deki enerji yatırımlarının yavaşlamasına ve yenilenebilir enerji yatırımlarındaki düşüşe bağlayan Dr. Birol, 2013 yılında küresel enerji yatırımı toplam tutarının 1.6 trilyon dolar olduğunu bildirdi.

130 MİLYAR DOLAR YATIRIM

Dünya çapında tüm yatırımların yüzde 60’ının yenilenebilir enerji alanında gerçekleştiğini belirten Birol, önümüzdeki 20 yılda 40.2 trilyon dolar yatırım yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Bunun yüzde 40’ı artan talebi karşılamak, geri kalanı ise ömrünü tamamlamış tesislerin yenilenmesi için yapılacak" dedi. Enerji verimliliğinin yeni bir alan olduğunu vurgulayan Dr. Fatih Birol, dünyada bu alanda her yıl 130 milyar dolar yatırım yapıldığını söyledi.

"DÜNYADA ENERJİ SEKTÖRÜNDE DEVLETLERİN ROLÜ GİDEREK ARTIYOR"

Dünya enerji piyasasında devletlerin rolünün giderek arttığını belirten Birol, enerji santrallerinin yarısı, petrol ve doğal gaz kaynaklarının yüzde 80’inin ise devlete ait olduğuna dikkat çekerek, "Artık enerji yatırımlarını iş parametreleri değil, başka faktörler yönlendirmeye başladı. Yatırım kararlarını hükümetler belirliyor ve gelecekte enerji piyasalarında daha büyük rol oynayacaklar. 10 yıl önce dünyada yatırım kararlarının yüzde 30’u rekabetçi piyasalarda gerçekleşirken, bugün bu oran yüzde 10’a geriledi. Bu durum, 20 yıl önce görmek istediğimizden oldukça farklı bir tablo ortaya koyuyor" dedi.

Avrupa’nın 2 trilyon dolardan fazla kaynağı yenilenebilir enerjiye ayırmak zorunda olduğunu söyleyen Fatih Birol, bunun Çin’den sonra ikinci büyük yatırım tutarı olduğunu vurguladı. Avrupa’da elektrik kesintilerinin olabileceğine dikkat çeken Birol, "Avrupa, elektrik sektörünü yeniden yapılandırmak zorunda" diye ekledi.
 

İSTANBUL EKONOMİ DHA
Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 04:13

İLGİLİ HABERLER