Ekonomi
  • 12.7.2009 11:56

'UCUZ KREDİ’ GELİYOR!

Bu çalışmayla, turizm, mobilya, beyaz eşya gibi alışverişlerde kredi kartına taksitin önüne geçilmesi hedefleniyor. Bunun yerine tüketici kredisinin 36 aya kadar ve 3’te bir faizle tüketiciye sunulması planlanıyor.

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) önderliğinde başlayan ’Kriz varsa çare de var’ kampanyası kapsamında, kredi kartlarındaki taksit olanaklarının büyük miktarlı alışverişlerde kullanılmasının önüne geçilecek. Turizm, mobilya ve dayanıklı tüketim mallarına yönelik alışverişlerde, tüketici kredilerinin kullanımını teşvik etmek için, uzun vadeli ve uygun faizli bir alternatif üzerinde duruluyor.

Çözüm iç pazarda
TOBB’un önderliğinde mayıs ayında başlatılan ve 32 sivil toplum örgütünün desteklediği "Kriz varsa çare de var" kampanyasınının beşinci ve son ayağı Adıyaman’da tanıtılırken, böyle çalışma yapıldığı da açıklandı. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, haziran ayında Dünya Bankası tarafından açıklanan "Küresel Kalkınmanın Finansmanı Raporu"nu hatırlattı. Bu raporun da kendilerini doğrulayarak, önümüzdeki dönemde küresel büyümenin kaynağını iç pazarlar olarak gösterdiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Krize karşı mücadele ederken herkese düşen roller olduğu net bir şekilde anlaşılmıştır. Bu gelişmeler bizleri son derece mutlu etmektedir. Tabi ki kampanyamız bugün bitmemektedir. Kampanyamızın son hafta mesajı ülke genelinde yer alacak. Ayrıca, ekonomiyi gündemde tutmaya yönelik, iç pazarımızın önemini vurgulayan yeni etkinlikler yapmaya devam edeceğimizi ifade etmek isterim."

Kredi müjdesi
Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise, tüketici kredileri konusunda bir çalışma içinde olduklarını açıklayarak, şu bilgileri verdi: "TOBB önderliğinde, AMPD, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) ve Türkiye Bankalar Birliği ile bir çalışma yapıyoruz. Tüketici kredileri ile kredi kartı faizlerini karşılaştırdığınızda 3 kat fark var. Bir kampanya ile kredi kartı taksitlendirmesini, tüketici kredisine nasıl dönüştürürüz, pilot olarak turizm, mobilya gibi dayanıklı tüketim gibi büyük alışverişlerde kredi kartı yerine, bir taksit aracı olarak tüketici kredilerini 12 ay değil, 24 ay, hatta 36 ay ve 3’de 1 faiz oranı ile nasıl devreye alırız. Bunun çalışmasını yapıyoruz. Bu müjdeli haberi de önümüzdeki günlerde açıklayacağız."

Kampanya kontrat artırdı
BMD Ekrem Akyiğit ise kampanya sonrasında cadde mağazaları ve alışveriş merkezlerinde kontrat sayısının arttığını açıkladı. Kampanyanın birleştirici etkisi olduğunu da dile getiren Akyiğit, "15 gün önce Irak’a gittik. 15 markayla oraya girmeye karar verdik. Bunun bir nedeni var. Artık birlik olduk ve biz kendimize güveniyoruz" dedi.

Vatandaş, ’Para yok çare nerede’ diye sordu
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki ekip, Adıyaman’da Oturakçılar Çarşısı’na giderek alışverip yaptı. Burada bir vatandaş, Hisarcıklıoğlu’nun yolunu keserek, "Para yok ki, çaresi olsun. Kriz var, çaresini lütfen bana gösterin" dedi. Hisarcıklıoğlu, buna yanıt vermek yerine alışverişe yönelirken, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş, "İşte çözüm bu" diyerek Başkanına destek oldu.

Tüketiciler kaplumbağa gibi kabuğuna çekiliyor
RİFAT Hisarcıklıoğlu, "Kriz varsa çare de var" kampanyasının son sloganının, "Biri varsa hepsi var: üretim, istihdam, tüketim" olarak belirlendiğini vurgulayarak, ekonominin birbirine bağlı piyasaların, çarkların dönmesiyle oluşan bütün olduğuna dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, "Bir piyasadaki çark dönmemeye başladığında, ertesi gün bu, hemen bir diğer piyasaya yansımaktadır. Örneğin, bugün Adıyaman’daki bir bayinin satışları durduğu zaman, bundan Manisa’daki üretici de hemen etkilenmektedir. Bu etki zincirinin sonunda ise olan istihdama olmaktadır. Çarklar dönmeyince istihdam azalmakta, gençlerimiz umutlarını kaybetmekte, yıllarca tecrübeye sahip çalışanlarımız işsiz kalıyor" dedi. Üretim, tüketim-istihdamın birbirine sıkı sıkıya bağlı olduğun vurgulayan Hisarcıkloğlu, şunları söyledi: "Biri olmazsa hiç biri yok. Çarkların dönmesini sağlamak için moralleri yükseltmek, ekonomiye duyulan güveni arttırmak zorundayız. Ortada güven olmayınca kaplumbağanın kabuğuna çekildiği gibi, tüketici ve üretici de içe kapanıyor. O yüzden ’İç tüketimi canlandırmamız gerekmektedir’ diyoruz. Biz üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz."

Kampanya 50 gün sürdü satışlar yüzde 9 arttı
RİFAT Hisarcıklıoğlu, 50 gündür süren kampanya kapsamında, halktan, özel sektörden, hükümet ve muhalefetten destek gördüklerini belirterek, yu değerlendirmeyi yaptı: "1 milyon 250 bin afiş ve çok sayıda bilboard’un Türkiye’nin dört bir yanına asıldı. MOBİSAD’ın (Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği), Türkiye genelinde üye mağazalarda uyguladığı indirimler sonucunda, satışları ortalama yüzde 9 arttığı saptandı. AMPD’nin açıkladığı alışveriş merkezleri ciro endeksine göre mayıs ayında alışveriş merkezleri cirolarında bir önceki aya göre artış yüzde 9 oldu. Bunlardan daha önemlisi, geçtiğimiz 50 gün içerisinde krizden çıkışa yönelik çözüm arayışları hızlanmış, ekonomi bütün Türkiye’nin meselesi haline geldi. Pek çok siyasi tartışma arasında, ekonomi de yapılan tartışmalarla kendine gündemde yer buldu. Tartışmalar iç piyasamızı canlandırmaya odaklanırken, kriz değil çare tartışıldı, düğümler değil çözümler üretildi."

HÜRRİYET

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER