Ekonomi
  • 6.10.2020 14:57

Ukrayna 48 adet Bayraktar TB2 SİHA alacak

Ukrayna, Türkiye'den 48 Bayraktar TB2 uçağı almayı düşünüyor.

krayna'nın bir haber sitesinde, Ukrayna'nın savunma sanayisi şemsiye kurumu altında faaliyet gösteren ithalat ve ihracat kuruluşuna atıfta bulunan Kiev, Türkiye'nin yurt içinde üretilen savaş dronları olan 48 adede kadar Bayraktar Taktik Blok 2 (TB2) insansız hava aracı (İHA) satın almayı planlıyor. Bu kadar çok sayıda İHA'nın satın alınması, araçların Ukrayna'da ortak olarak mı yoksa yerel olarak mı üretileceği sorularını gündeme getiriyor.

Defence Express Pazartesi günü geç saatlerde yayınlanan bir raporda, Ukrayna Savunma Bakanlığı'nın her biri altı ila 12 kontrol istasyonu ve üç ila dört İHA içeren altı ila 12 Bayraktar TB2 kompleksi satın almayı planladığını söyledi.

Ukroboronprom çatısı altında faaliyet gösterdiği için askeri teçhizatın ihracat ve ithalatından sorumlu olan Ukrspetsexport CEO'su Vadym Nozdri, raporda “Ukrayna, Savunma Bakanlığı'nın koymayı planladığı 48 adet dron almayı planlıyor. Silahlı Kuvvetlerde hizmete girdi. "

Ukroboronprom, ülkede ayrı bir devlet teşebbüsü olarak kurulan savunma sanayi şirketlerinin çatı yönetim organizasyonudur.

Rapor, oldukça büyük bir satın alma olduğu için, üretimin Ukrayna'da yerelleştirilmesi olasılıklarının olabileceğine işaret etti.

Siparişteki yüksek İHA sayısı göz önüne alındığında bu makul bir olasılıktır. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) şu anda envanterinde bu tür 107 insansız hava aracı bulunuyor.

Ayrıca, Kiev ile Ankara arasında hızlanan işbirliği doğrultusunda ve her iki ülkeden üst düzey yetkililerin karşılıklı ziyaretleri kapsamında savunma sanayi işbirliğinin her zaman ön saflarında yer aldı. TSK'nın sahada ilk kez kullanmasından bu yana oyun değiştirici olarak anılan Bayraktar TB2 drone'larının sahibi Türk insansız hava aracı ustası Baykar Makina, bu tür bir işbirliğinin istisnası olmayacak.

Raporda Ukrspetsexport başkanı “Baykar Makina Ukrayna'ya yatırım yapmaya ve ortak projeler geliştirmeye hazır” dedi.

"Bu, Ukrayna topraklarında büyük ölçekli bir ortak üretimdir," diyen Nozdri, üretimin yerelleştirilmesinin aynı zamanda "her bir kompleksin maliyetini% 35'e kadar azaltacağını" vurguladı.

Halihazırda satın alınan dronun daha şiddetli iklim koşullarına karşı direncini test ettiklerini ve bu da ek alımlarda belirleyici bir faktör olacağını söyledi.

Nozdri, "Bayraktar TB2'nin Türkiye tarafından daha fazla satılması doğrudan bu deneysel operasyonun sonuçlarına bağlıdır."

Geçtiğimiz yıl, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroshenko, Ukrayna ordusu için 12 Türk Bayraktar TB2 İHA satın alınması için imzalanan anlaşmayı açıkladı.

Anlaşmada, altı Bayraktar TB2'nin bir yıl içinde Ukrayna'ya teslim edileceği, önümüzdeki dönemde ülkeye üç yer kontrol istasyonu sistemi ve ekipmanının da teslim edileceği belirtildi.

Türk keşif ve saldırı dronları, Kasım 2019'da Ukrayna'da kabul testlerini tamamladı.

DAİLY SABAH

 

Güncellenme Tarihi : 6.10.2020 15:06

İLGİLİ HABERLER