Dünya
  • 2.7.2009 09:14

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ İSRAİL'İ SAVAŞ SUÇU İŞLEMEKLE SUÇLADI

KUDÜS - İsrail'in Gazze saldırısıyla ilgili ilk detaylı raporunu açıklayan Uluslararası Af Örgütü, İsrail'e çağrıda bulunarak, nüfus yoğunluğu olan bölgelerde ağır silah, beyaz fosfor ve diğer belirsiz silahları kullanmama yönünde kamuoyuna açık bir teminat vermesini de talep etti.
Hamas'a da çağrıda bulunan Uluslararası Af Örgütü, militanların İsrailli sivillerin üzerine roket fırlatmasının da savaş suçu olduğunu kaydetti.
İsrail'in az bilinen ağır silahlar ve yangın çıkartmak için beyaz fosforu nüfus yoğunluğu olan bölgelerde kullanmasının esefle karşılandığı belirtilen raporda, İsrail güçlerinin Filistinlileri ''insan kalkan'' olarak kullandığı ve sivillerin tıbbi ve insani yardım almalarını engellediği de ifade edildi.
Raporda, İsrail saldırılarının genel özelliği ve sivil kayıpların yüksekliğinin ''idarede kayıtsızlığı, sivillerin can ve mallarının önemsenmediğini, asker ve sivil hedefler arasında ayrım yapılmadığını gösterdiği'' ifade edildi.
Raporda İsrail askerlerinin bir eve toplanan 21 kişiyi öldürmesi, ağır silahlarla BM okulunun bombalanması sonucu onlarca kişinin ölmesi, İsrail'de çalışan Gazzeli doktorun 3 kızının öldürülmesi gibi bazı konular detaylı olarak yer alıyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:32

İLGİLİ HABERLER