Gündem
  • 10.7.2020 22:20

Uluslararası medya Ayasofya'nın camil olmasını bu başlık ve fotoğraflarla duyurdu

Danıştay'ın Ayasofya kararını açıklamasının ardından tüm dünyada anında ilk gündem maddesi haline geldi ve tüm gözler Türkiye'ye çevrildi.
Ayasofya'nın cami olmasıyla ilgili karar açıklanır açıklanmaz uluslararası basından kutsal yapının içinden ilk fotoğrafları dünyaya servis edilmeye başlandı.

İnsanlar müzeden camiye dönüştürülmesinin önünü açan bir mahkeme kararından sonra Ayasofya'nın önünde toplanıyor
Danıştay'ın kararı dış basında büyük ilgi uyandırırken tüm dünya Ayasofya önünden canlı yayın yapmaya başladı.
Dünyadan haber ajansları gelişmeleri duyurmak için Ayasofya önünde çok sayıda muhabiri ile bekliyor.

Mahkemenin bugünkü duyurusu, ABD ve Ortodoks Hıristiyan liderleri de dahil olmak üzere yaygın uluslararası eleştirilere yol açtı
Global haber ajansları ise karara gelen tepkileri son dakika olarak duyurmaya devam ediyor.
Reuters'in son dakika olarak geçtiği fotoğraflarda kararın açıklanmasından sonra çok sayıda vatandaşın bölgeye akın ettiği yer alıyor.

Birçoğu, UNESCO Dünya Mirası alanının Hıristiyan ve Müslüman dayanışmasının sembolü olarak bir müze olarak kalması gerektiğine inanıyor

Ayasofya yaklaşık 1.500 yaşında ve Hıristiyan ve dünyadaki Müslüman ibadetlerinin en yüce yerlerinden biri olarak hizmet verdi
Ayasofya önünde toplanan kalabalık kararı sevinç gösterileriyle karşıladı.

İstanbul'un Ayasofya müzesinin kavernöz kubbesi.  Durumundaki herhangi bir değişikliğin dini takipçiler üzerinde derin bir etkisi olacaktır
Ellerinde Türk bayrakları olan vatandaşlar meydanda sevinç gösterileri yapıyorlar.

Davayı mahkemeye getiren grup, modern Türk cumhuriyetinin laik hükümet bakanları tarafından 1934 kararının yasallığına itiraz etmiş ve binanın İstanbul'u 1453'te fetheden Osmanlı Sultanı II. Ayasofya'nın önünde bir Türk bayrağı

Ajanslar Ayasofya'nın içinden çok sayıda ziyaret fotoğrafını da paylaştı.

Durumundaki herhangi bir değişikliğin her iki inancın takipçileri üzerinde derin bir etkisi olacaktır.

AP'nin son dakika haberinde Ayasofya'nın cami olması kararının Yunanistan'la soruna yol açabileceği ifadesi yer aldı.

Sosyal mesafeyi ayrı tutan insanlar 2 Temmuz'da Ayasofya'yı ziyaret etti

Rusya Ortodoks kilisesi Ayasofya kararıyla ilgili olarak 'Üzgünüz' açıklamasını yaptı.

Bir kadın Türk bayrağını elinde tutuyor ve Türkiye'nin 1.500 yıllık Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararını kutluyor

Rus basınında yer alan flaş açıklamada Ortodoks kilisesinin 'Bu kararın daha büyük ayrılıklara yol açabileceğinden endişe duyuyoruz ifadesi yer aldı.'

Mahkeme, Ayasofya'nın Sultan'ın varlıklarını yöneten bir vakfın mülkü olduğuna ve cami olarak halka açıldığına hükmetti.

İngiltere merkezli BBC, haberi "Türk mahkemesi, 6. yüzyılda inşa edilen İstanbul'un Ayasofya müzesinin camiye dönüşmesine yolu açtı" başlığıyla duyurdu.

Mahkemenin 1.500 yıllık sitenin camiye dönüştürülebilme kararını kutlarken insanlar Türk bayrağını giyiyor

France 24 ,'harikalar harikası' olarak tanımladığı Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önü açıldı dedi.

Pişmiş topraktan yapılmış yapıya basamaklı kubbelerle dört minare eklendi ve bina, şu anda İstanbul olan 1453 Osmanlı Konstantinopolis'inin fethinden sonra imparatorluk camisine dönüştürüldü.

Al Jazeera News ise, haberi Ayasofya'nın yeniden camiye dönüşmesinin yolu açıldı başlığıyla duyurdu.

Bizans İmparatoru Justinian döneminde inşa edilen Ayasofya, yüzyıllar boyunca Doğu Ortodoks kilisesinin ana koltuğu idi ve imparatorların süslü mermer ve mozaik süslemeler arasında taçlandırıldığı yerdi.

NBC News'te İstanbul'un dünyaca ünlü ikonik Ayasofya'sı camiye dönüşüyor ifadelerine yer verildi.

İslami kurallara göre sıvanmış olan İsa, Meryem ve Hıristiyan azizleri tasvir eden mozaikler, müzenin zorlu restorasyon çalışmaları ile ortaya çıkarılmıştır.

New York Times ise mimari mücevher olarak adlandırdığı Ayasofya'nın camiye dönüştürülme kararı ile ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daha önce yaptığı açıklamalara yer verdi.

Ayasofya geçen yıl Türkiye'nin en popüler müzesiydi ve 3.7 milyondan fazla ziyaretçi çekti

Yunanistan merkezli Skai'de ise Türkiye Yüksek Mahkemesi, uluslararası tepkilere rağmen Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin önünü açtı" ifadeleri kullanıldı.

Bir diğer Yunan medyası Naftemporiki'de kararın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ulusa sesleniş konuşması yapacağı bilgisine yer verildi.

TO BHMA'da ise Ayasofya'nın müzeye dönüştürülme kararının yasa dışı olduğuna karar verildiği bilgisi verildi. Ayrıca İbrahim Kalın'ın Ayasofya'nın ibadete açılmasının, kültürel miras değerini düşürmeyeceği açıklamasına da yer verildi.

Reuters ajansı son dakika olarak Ayasofya'nın ibadete açılma kararını imzaladığını haber verdi.

Ayasofya kararı için Yunanistan'dan son dakika açıklaması geldi!Yunanistan, ayasofya'nın ibadete açılmasını 'Modern dünyaya karşı bir provokasyon' olarak nitelendirdi.

Yunanistan Kültür Bakanı 'Türkiye'nin iç işlerine karışmak niyetleri olmadığını ancak Ayasofya'nın tüm insanlık için bir anıt olduğunu' belirtti.

Rus Ortodoks Kilisesi Sözcüsü Vladimir Legoida da Ayasofya'nın ibadete açılması kararına 'Milyonlarca Hıristiyan'ın sesi göz ardı edildi' sözleriyle tepki gösterdi.

 

Güncellenme Tarihi : 10.7.2020 22:36

İLGİLİ HABERLER