Dünya
  • 27.2.2013 20:58

Umarız islamfobi karşıtı bir papa seçilir!..

Bu kararın herkes için sürpriz olduğunun altını çizen Davutoğlu, “Umarım dünya barışına katkı sağlayacak, İslamafobiye karşı Müslümanlarla işbirliği içinde olacak bir Papa seçilir" dedi.

Eşi Sare Davutoğlu'yla birlikte Roma turu yapan Bakan Davutoğlu, daha sonra Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Prof. Dr. Kenan Gürsoy ve eşi Belkıs Gürsoy ile Roma Büyükelçisi Hakkı Akil ile birlikte Vatikan'a gidip, önce Aziz Petrus Meydanı ardından da aynı adı taşıyan bazilikayı gezdi.

Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Davutoğlu, papalık makamının dünyada en çok tabisi olan makamlardan biri olduğunu vurgulayarak, “Sadece dini bir makam olarak değil siyasi etkinliği bakımından da çok önemli roller oynamıştır geçmişte. Orta Çağlar'dan bu yana da Vatikan'daki gelişmeleri takip edemeyenler bazen siyasetteki gelişmeleri de anlamakta zorlanmışlardır. Soğuk savaş biterken de o dönemin papasının Polonya kökenli olmasının etkisi üzerinde hep durulmuştur" diye konuştu.

SİYASİ GELİŞMELER DİNİ KONULARLA PARALEL GİDİYOR

Yoğun bir dönemden geçildiğini ifade eden Bakan Davutoğlu, “Siyasi gelişmelerin dini konulardaki gelişmelerle paralel seyrettiği ve uluslararası barış açısından dinler arası barışın da büyük önem taşıdığı kritik bir dönemden geçiyoruz. Böyle bir dönemdeki değişim, hepimizin yakından takip etmesini gerektiren önemli bir değişimdir" diye sözlerini sürdürdü.

VATİKAN'DAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ

"Tabii hepimiz için sürpriz oldu Papa'nın istifası" diyen Bakan Davutoğlu, “Genelde Papalık kurumunda bir istifa kurumu yok. Çok eskiden olan bir istisna haricinde. Bu istifayla birlikte önemli bir değişim süreci yaşanıyor Vatikan'da. Bugün de son ayinini yaptı Vatikan'da papa. Şimdi bizim bu gelişmeleri de yakından takip etmemiz açısından Vatikan Büyükelçimizin yakın temasları oldu. Ve ben de daha önce Dışişleri Bakanı olarak Vatikan'a iki kere ziyarette bulunup, yetkililerle görüştüm" dedi.

İSLAMOFOBİYE KARŞI MÜSLÜMANLARLA İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLAN BİR PAPA

Orta Doğu'da, özellikle Filistin ve Kudüs bağlamında Vatikan'ın ve Katolikliğin önemli etkileri ve mevcudiyetleri olduğuna da değinen Bakan Davutoğlu, “Yine Suriye'de de son gelişmelerde Lübnan'da ve Orta Doğu'da yaşayan Hıristiyan azınlıkların etkisi konusunda da yakın temaslarımız var. Biz Orta Doğu'da da dünyada da barışın temin edilmesi açısından da dini hoşgörüye büyük önem veriyoruz. Ümit ederim yeni papa da en kısa zamanda seçilir ve dinler arasında, özellikle de İslamafobiye karşı Müslümanlarla yakın işbirliği içinde olan bir tavır benimser" dedi.

"Buna Avrupa'da her zamankinden daha çok ihtiyaç var" diyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Avrupa'da yükselen ırkçılığa, İslamafobiye ve Zenofobiye karşı Vatikan'ın alacağı tavır önemli olur. Ümit ederim dünya barışına katkı yapacak bir papa göreve başlar ve bu hedefi de gerçekleştirir" diye konuştu.

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 17:39

İLGİLİ HABERLER