Ekonomi
  • 29.5.2006 14:50

UNAKITAN: DALGALI KUR DEVAM EDECEK

MÜGE TUTCALI
ANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Merkez Bankası'nın tarihindeki en bağımsız günlerini yaşadığını belirterek, "Dalgalı kur politikamız devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Unakıtan, özel sektörü de 'hesabını iyi yapması' için uyardı.
Unakıtan, Hesap Uzmanları Kurulu'nun 61. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Hilton Otel'de düzenlenen Avrupa Birliği Sürecinde Vergi Politikaları Paneli'ne katıldı. Unakıtan, burada yaptığı konuşmada, vergi kanunlarının yeniden yazılması çalışmalarına başlandığını, yeniden yazılan Kurumlar Vergisi Kanunu'nun TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmesinin tamamlandığını ve önümüzdeki günlerde de Genel Kurul'da görüşüleceğini bildirdi.
Unakıtan, Gelirler Vergisi Kanunu hazırlıklarının da son aşamaya geldiğini kaydetti. Artık ülkelerin gelir üzerinden daha az vergi almak suretiyle yatırım ve dolayısıyla istihdam imkanlarını artırdıklarını vurgulayan Unakıtan, kamu harcamalarının finansmanının da diğer kaynaklardan sağlanmaya çalışıldığını anlattı.
2005 yılı itibariyle birkaç tanesi hariç OECD ülkeleri arasında Kurumlar Vergisi'nde indirime gitmeyen ülke kalmadığını ifade eden Unakıtan, "Ekonomimizin rekabet kabiliyetinin artırılması için gerek Gelir Vergisi'nde gerek Kurumlar Vergisi oranlarında bizde de indirim yapılmıştır. Böylece Türkiye oran indirimi sonrasında en düşük vergi onanına sahip ilk 5 ülke arasında girmiştir. Yatırım ortamı açısından bakıldığında da Türkiye yerli ve yabancı yatırımcılar için daha cazip hale gelmiştir" diye konuştu. Unakıtan, vergi numarası ile vatandaşlık numarasının eşleştirilmesi çalışmalarının da son aşamaya geldiğini ve yakında uygulamanın başlayacağını kaydetti.

"MERKEZ BANKASI, TARİHİNDEKİ EN BAĞIMSIZ GÜNLERİNİ YAŞIYOR"
AB normlarını, makroekonomik göstergelerde de yakalamaya başladıklarını ifade eden Unakıtan, bütçe açıklarının GSMH'ya oranının 2002 yılında yüzde 14.6 olduğunu ve Mastrich Kriteri'ne göre yüzde 3 olması gereken bu oranın 2005 yılında yüzde 2'ye düşürüldüğünü söyledi. Unakıtan, "Artık Türk kamu maliyesi ayağını yorganına göre uzatıyor" diye konuştu.
"Merkez Bankası tarihindeki en bağımsız günlerini yaşıyor" diyen Unakıtan, politikalarının da bunu korumak olduğunu söyledi. Unakıtan, "Dalgalı kur politikamız devam edecek, bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi. Merkez Bankası'nın bağımsızlığının siyasi iktidarların işine gelemeyebileceğini de ifade eden Unakıtan, "Kimse müdahale olursa, şöyle olur, böyle olur. Yok öyle şey kardeşim. Dalgalı kur devam edecek. Herkes kendini buna hazırlasın" diye konuştu. Petrol fiyatlarının artışında olduğu gibi dünyadaki bazı değişikliklere müdahale edilemeyeceğinin de altını çizen Unakıtan, ABD Başkanı Bush'un vatandaşlarına daha az petrol kullanmalarını tavsiye ettiğini hatırlatarak, Türkiye'nin de bu konuda tasarruf yapması gerektiğini söyledi.
Kamu maliyesini, ekonomiyi ve bankacılığı 'rüzgarlar karşısında savrulmamak için' güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Unakıtan, "Bundan dolayı kimse korkmasın, panik yapmasın. Özel sektör de hesabını iyi yapsın; kayar gider. Hiç kimse gözünün yaşına bakmaz. Pozisyon açıkları olacak, bilmem ne olacak. Ondan sonra ben yandım; yok öyle şey. Burada dalgalı kur var, burada serbest piyasa ekonomisi var. Serbest piyasa ekonomisini daha çok yaygınlaştırmak için özelleştirmelere bütün gücümüzle devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.
Her hafta yapılan Bakanlar Kurulu'nun birinci gündem maddesinin Avrupa Birliği (AB) olduğunu bildiren Unakıtan, "Kimse gevşeme var demesin" diye konuştu. Unakıtan, "AB bizim için dönemsel bir heyecan değil. 43 yıllık bir devlet politikası. Başta Başbakan Erdoğan olmak üzere hükümetimizin AB konusundaki heyecanını, motivasyonunu ilk günkü gibi dinamik tutuyoruz" şeklinde konuştu.
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 05:08

İLGİLİ HABERLER