Gündem
  • 30.6.2007 10:30

UNAKITAN:"BİZDEN ÖNCEKİ HÜKÜMETLER AB'NİN KAPISINA YAKLAŞAMIYORDU"

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ''Türkiye, AB tam üyelik müzakerelerine başlamış bir ülke. Bundan önce Türkiye, AB ile müzakerelere başlamak bir yana, kapısına bile yaklaşamıyordu'' dedi.


      Kemal Unakıtan, Tüm Sanayici İşadamları Derneği (TÜMSİAD) tarafından düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını, sanayici ve işadamlarının Türkiye'yi iyi okuması gerektiğini söyledi.


      Türkiye'nin AB ile tam üyelik müzakerelerine başladığını ifade eden Unakıtan, şöyle konuştu:
      ''Türkiye, AB'ye girmek için 40 yıldır uğraşıyor. Türkiye, AB tam üyelik müzakerelerine başlamış bir ülke. Bundan önce Türkiye, AB ile müzakerelere başlamak bir yana kapısına bile yaklaşamıyordu. Türkiye'nin artık eskiden kalmış kriterlere değil yeni kriterlere ihtiyacı var. Türkiye'nin, yeni standartlara ve büyümeye ihtiyacı var. Türkiye'nin, bölgesinde söz sahibi olmaya ihtiyacı var ve yeni birlikteliklere ihtiyacı var. Yoksa eskisi gibi kapalı ekonomi, kapalı bir Türkiye, Türkiye'ye bir adım ileri attırmaz. Bir adım ileri atamazsanız ne olur? Biz de Türkiye'nin içinde yaşayanlar olarak bir adım ileri gidemeyiz, bunu iyi bilmek gerekir.'' Türkiye'de enflasyonun düştüğünü, üretimin, ihracat, istihdam ve ulusal gelirin arttığını anlatan Unakıtan, şunları kaydetti:


      ''Türkiye'de faizler ve enflasyon düşüyor. Türkiye'de bir yatırım iklimi oluştu. Bu neyle başarıldı, makroekonomik tedbirlerle. Şimdi mikroekonomik tedbirler almaya başlayacağız ve almaya başladık. Bizim hesabımız Türkiye'deki mali politikaları ekonomik büyümeye göre ayarlamak. Eğer ben daha üretim yapılırken vergileri koyarsam üretim kesilir.

 Tüketim vergilerine çok fazla bakmam, halkın temel sağlık, eğitim, gıda, giyim harcamaları var. Onları da fakir fukaraları koruyalım diye yüzde 10 oranında indirdik. Bu kolay kolay her Maliye Bakanı'nın yapacağı iş değil, yüzde 18'den yüzde 8'e, yüzde 100'ün üzerinde azalma oldu. Önce biz ekonomiyi rayına koyduk, sonra bütçe açıklarını. İnanın ilk geldiğimiz zaman öyle bir haldeydi ki (katiyen bunlar kapanmaz) derdiniz. Sonuçta ekonomiyi rayına oturttuk.''

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 17:47

İLGİLİ HABERLER