Eğitim
  • 30.4.2006 11:57

ÜNİVERSİTE MEZUNLARI ARASINDA İŞSİZLİK ORANI % 10.2

ANKARA - TÜİK verilerine göre, geçen yıl üniversite mezunları arasında işsizlik oranı 10.2, işsiz sayısı ise 287 bin oldu.
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu'nun soru önergesine verdiği yazılı yanıtta, TÜİK'in yıllık işgücü anketine göre, 2005'te toplam istihdamın 22 milyon 46 bin kişi olduğunu, bunun 3 milyon 27 bininin kamu sektöründe, 19 milyon 19 bininin ise özel sektörde çalıştığını belirterek, şöyle devam etti:
     ''TÜİK'in açıkladığı istatistik amaçlı bölge sınıflaması-Düzey 1'e göre, Türkiye'de işsizliğin en yoğun olduğu bölge yüzde 13.8 ile Orta Doğu Anadolu bölgesidir. Bu bölgeyi, yüzde 13.1 ile Akdeniz bölgesi izlemektedir.
     Bu durumun nedenlerini değerlendirmek açısından bir başka önemli gösterge, tarım dışı işsizlik oranıdır. Buna göre, tarım dışı işsizliğin en yoğun olduğu bölgeler de yine yüzde 22.3 ve yüzde 17 oranlarıyla Orta Doğu Anadolu Bölgesi ve Akdeniz Bölgesi'dir. Her iki bölgemizde de tarım işçiliğinin yoğun olması, diğer sektörlerin yörede daha geride kalması nedeniyle, tarım dışı ve genel işsizlik oranı yüksek çıkmaktadır.''
     Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Başesgioğlu, TÜİK verilerine göre, 2005'te yüksekokul veya fakülte mezunları arasında işsizlik oranının yüzde 10.2, işsiz sayısının 287 bin kişi olduğunu, 27 Mart'ta açıklanan son istatistiklere göre ise, Kasım-Aralık 2005 ve Ocak 2006 döneminde üniversite mezunları arasında issizlik oranının ise yüzde 10.4 olarak gerçekleştiğini vurguladı.
     Bakan Başesgioğlu, şunları kaydetti:
     ''Bu gençlerimizin istihdamını sağlamak için eğitim ve istihdam arasındaki bağlantıyı kurmak, Türk işgücünün AB içinde serbest dolaşımı ve istihdamı için meslek standartlarının belirlenmesi, kişilerin becerilerinin tanımlanması ve belgelendirilmesi gerekmektedir. Bu amaçla hazırlanan Ulusal Mesleki Yeterlikler Kurumu Kanun Tasarısı'nın bir an önce yasalaşması için çalışmalar sürdürülmektedir.''
Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 06:29

İLGİLİ HABERLER