Gündem
  • 5.10.2008 11:34

ÜNİVERSİTEDE 2'NCİ OSMAN CAN VAKASI

AK Parti'ye yönelik kapatma ve başörtüsü davaları ile 367 krizindeki özgürlükçü yorumlarıyla dikkat çeken Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can'ın Çankaya Üniversitesi'nden ilişiğinin 'ekonomik gerekçeler'le kesilmesinin bir benzeri Muğla Üniversitesi'nde yaşandı.

Başbakanlık tarafından atandığı enstitünün toplantılarına giderken rektörden izin almadığı gerekçesiyle Prof. Mustafa Sunu'ya önce kademe ilerlemesini durdurma ardından da 'basına bilgi verdiği' gerekçesiyle görevden el çekme cezası verildi.

ARABA YAZISI KIZDIRDI

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Şener Oktik'i, harekete geçiren ilk olay Sunu'nun arabasının arkasına "Rektörüm sağ olsun" yazdırması oldu. Sunu, 2003'te Maden Mühendisliği bölümündeyken Oktik'in emriyle 2 yıl Milas, 3 yıl da Yatağan'da meslek yüksekokullarına gönderildi. "O zaman harcırahımı verin" diyen Sunu, açtığı davayı kazandı ve 7 bin 500 YTL harcırah aldı. Bu parayla aldığı arabasının arkasına "Rektörüm sağ olsun" yazdırdı. Bu gazetelerde haber olunca Sunu'ya disiplin cezası verildi. Sunu'ya bayram arifesinde gönderilen tebligatta ise, "bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına bilgi veya demeç verdiği" gerekçesiyle görevinden çekilmiş sayıldığı belirtiliyordu.

REKTÖR YETKİYİ ABARTTI

Görevden el çektirmeye neden gösterilen diğer olay ise Sunu'nun Başbakan Erdoğan tarafından üye olarak atandığı Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü'nün toplantılarına rektörden habersiz katılması. Yükseköğretim mevzuatına göre Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı tarafından verilen görevlerde toplantılara katılmak için rektör izni gerekmiyor. Görevine son verilmesine tepki gösteren Sunu, "Sayın raportörün başına gelenle benim cezamın aynı dönemde olması bir tesadüf değil. Türkiye gerçeğidir. Anayasa Mahkemesi raportörü üniversitede ders verince kimin için onurdur? Şimdi bu dersi engelleyince Osman Can'a değil onun öğrencilerine kötülük yapılıyor. Yoksa bir doçentin ek ders ücreti 10 YTL gibi komik bir miktardır" dedi.

Destek ve teklif yağıyor

Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ndeki öğretim üyeliği görevine son verilen Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can'a birçok aydın destek verirken özel üniversitelerden de teklif geliyor.

Ailesi ile birlikte Ankara dışında tatil yapan Can, görevine son verilmesiyle ilgili olarak yargıya başvurmayı düşünmediğini söyledi. Can, Ankara'ya döndükten sonra Anayasa Mahkemesi'nin '367 düzenlemesi' ve 'AK Parti'ye kapatma' davasına ilişkin kararlarının gerekçelerini tamamlayıp heyete teslim edecek. Yeni Şafak'ın, "Özgürlükçü görüşleriniz nedeniyle mi fakültedeki görevinize son verildi?" sorusuna Can, "Bu konuda spekülasyon yapmak istemiyorum, ancak yapılan spekülasyonlara saygı duyuyorum. İnsanların kafalarında çeşitli düşünceler oluşabilir. Bu konuyu istedikleri gibi değerlendirebilirler" diye konuştu. Bu arada Can'a, birçok özel üniversiteden teklifler geldiği öğrenildi. Teklifleri değerlendiren Can, hangi üniversitede ders vereceğine Ankara'ya döndükten sonra karar verecek. Can'la birlikte Çankaya Üniversitesi'nde yıllardır ders veren eski Anayasa Mahkemesi Üyesi Prof. Dr. Yılmaz Ali Efendioğlu'nun da görevine de bu yıl başında son verilmişti. Ali Efendioğlu da Can gibi, özgürlükçü görüşleri ile tanınıyordu.

Yeni Şafak

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:44

İLGİLİ HABERLER