Dünya
  • 4.5.2024 23:00

Uygunsuz kıyafetlerle alışverişe gittiği için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Suudi nüfuz sahibi 'uygunsuz kıyafetlerle alışverişe gittiği' gerekçesiyle 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Kararları Birleşmiş Milletler tarafından sorgulanan Suudi Arabistanlı yetkililere göre Manahel el-Otaibi, 'uygunsuz kıyafetler' giydiği için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Suudi bir fenomen "uygunsuz kıyafetlerle" alışverişe gittiği için 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Manahel el-Otaibi'ye Ocak ayında şok edici hapis cezası verildi ancak ayrıntılar henüz yeni açıklandı. Birleşmiş Milletler'e yanıt olarak ülke, nüfuz sahibi kişinin "terörist suçlar" nedeniyle parmaklıklar ardına konulduğunu iddia etti.

Suudi insan hakları grubu Al Qst ve Uluslararası Af Örgütü, Manahel'in hapsedilmesi kararını sert bir şekilde eleştirdi ve onun farklı bir nedenden dolayı hapse atıldığına inanıyor. Suudi Arabistan, cezanın uygunsuz kıyafet ve Instagram'da "erkek vesayetinin kaldırılması" hashtag'inin kullanılması nedeniyle verildiğini iddia ediyor .

Suudi Arabistan mahkemesi, kendisini on yıldan fazla bir süre parmaklıklar ardında hapis cezasına çarptıran hesaba göre, hesaba yüklenen bir videoda mağazalara "uygunsuz kıyafetlerle" bir gezi yapıldığı görüldü.

The Sun'ın haberine göre ülke artık onun "fikir ve ifade özgürlüğünü kullanması veya sosyal medya paylaşımlarıyla hiçbir ilgisi olmayan terör suçlarından hüküm giydiğini" iddia ediyor . BM o zamandan beri Suudi Arabistan'ın terör suçlarına ilişkin geniş yasaları eleştirdi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Suudi Arabistan kampanyacısı Bissan Fakih şunları söyledi: "Manahel'in mahkûmiyeti ve 11 yıl hapis cezası korkunç ve acımasız bir adaletsizliktir. Bu cümleyle Suudi yetkililer, son yıllarda çokça çığırtkanlık yapan kadın hakları reformlarının boşluğunu ortaya çıkardı ve barışçıl muhalefeti susturma konusunda tüyler ürpertici kararlılıklarını gösterdiler."


Al Qst'ün izleme ve savunuculuk başkanı Lina Alhathloul, insan hakları lideri şunları söyledi: "Manahel'in özgürce hareket edebileceğine olan güveni, Muhammed bin Salman'ın kadın hakları reformlarına liderlik etme konusundaki çok övgüyle anılan anlatısı için olumlu bir reklam olabilirdi. ülke.

"Bunun yerine, Suudi yetkililer onu tutuklayarak ve şimdi ona bu çirkin cezayı vererek, sözde reformların keyfi ve çelişkili doğasını ve Suudi Arabistan kadınlarını kontrol etmeye devam eden kararlılıklarını bir kez daha ortaya koydu."

Suudi Arabistan, BM'ye yazdığı bir mektupta insan hakları grubunun iddialarını reddetti. Manahel daha önce Kasım 2022'de Siber Suçlarla Mücadele Yasası kapsamında "kadınlarla ilgili yasalara karşı çıktığı" gerekçesiyle tutuklanmıştı.

Güncellenme Tarihi : 6.5.2024 02:18

İLGİLİ HABERLER