Dünya
  • 11.7.2009 13:42

UYGUR TÜRKLERİ BEYAZ SARAY ÖNÜNDE DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ KATLİAMI PROTESTO ETTİ

SEDA SERDAR
WASHINGTON (İHA) - Doğu Türkistan'ın (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) başkenti Urumçi'de, 5 Temmuz'da gerçekleştirilen barışçıl gösterinin kanlı bir şekilde Çin hükümeti tarafından bastırılması, ABD'de yaşayan Uygur diasporası tarafından Beyaz Saray önünde protesto edildi.
Beyaz Saray'ın karşısında pankart açan Uygur Türkleri, "Demokrasi İstiyoruz", "Terörist Çin" ve "Annelerimizi Öldürmeyin" sloganları attı.
Protestoculardan Elnigar Iltibar, "Çin'in bize yaptığı zulüm, 1949'da topraklarımızı işgal ettiğinden bu yana devam ediyor. Çinliler'in zulmünden kaçan Uygurlar, Türkiye ve Amerika'ya geliyorlar. Biz de Uygurlara yapılan bu zulme dur demek için bugün buradayız" şeklinde konuştu.
Doğu Türkistan'da çok sayıda kişinin hapiste olduğunu belirten Iltibar, "Hapisten çıkmalarını arzuluyoruz. Fakat bunun olacağından umutlu değilim. Çünkü bugüne kadar Çin hapishanelerindeki Uygurlar ya öldürüldü, ya da işkence gördü" dedi.
Bu arada protestocu gençlerden biri gözyaşları içinde yaptığı konuşmada, "Dünya bu vahşete dur demeli. Bize yardım edin!" diye konuştu.
Uygurlu yetkililere göre Urumçi'deki olaylarda bine yakın kişi öldü, 5 bine yakın kişi de tutuklandı.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:20

İLGİLİ HABERLER