Yaşam
  • 17.7.2006 12:41

UYUŞTURUCU SEKTÖRÜNÜN BİR MODASI VAR, O DA...

Uyuşuturucu komasına girerek hayatını kaybeden 16 yaşındaki Melis Akpınar’ın son gecesinde gittiği Beyoğlu’nda Emek Sineması’nın arkasındaki barlarıyla meşhur ve gençlerin ‘arka sokak’ dediği Yeşilçam Sokağı’nı AKŞAM mercek alına aldı. AKŞAM muhabiri önceki gece saat 24.00’ten sabah saat 04.00’e kadar uyuşturucu satıcılarının müşteriyi nasıl bulduğunu, 18 yaşından küçüklerin nerede ve nasıl içki ve uyuşturucu içtiğini araştırdı.

SOKAKTA İÇİYORLAR

Melis ve arkadaşı E.U.’yu tanıyıp tanımadıklarını sorduğumuzda herkes “Gazetede görünce hatırladım, ikisi de hep buralarda gezerlerdi” yanıtını verdi. Mekan sahipleri ise E.U., Melis ve Ömercan Yıldırım’ı sokağın müdavimleri olarak tanımlıyor. Yaşı küçük olduğu için bara kabul edilmediği söylenen E. U. ve Melis, bayiden içki alıp sokağın köşelerinde takılıyormuş.

MELİS’İ UYARMIŞTIK

Evine gitmesi için E.U. ve Melis’i defalarca uyardığını ancak her defasında “Sen bizim yaşımızda değilsin, ne çektiğimizi anlamazsın” diye terslendiğini belirten bar işletmecisi K. A., “Olayda tutuklanan gençlerden birini burada müşteriye ‘bir şeyler’ satmaya çalışırken yakaladık. Tekme tokat kovduk. 18 yaşından küçüklere servis açmıyoruz, onlar da tekel bayiinden aldığı içkiyi sokağın köşelerinde, apartman kuytularında içiyor” dedi.

Yıllardır arka sokakta çalıştığını söyleyen K.A. “Burada restoran, lokanta görünümlü yerler var. İçeri girip 2 veya 3’üncü katlara çıktığınızda küçük kızların erkeklerin kucağında oturup içtiğini görürsünüz” diye fısıldadı.

Yeşilçam Bar’ın sahibi Bahattin Tazegül, “Burada herkesi ve her şeyi bulursunuz. Sokakta oturanlara karışamayız ama bara gelen müşterinin uyuşturucu kullanmasına veya satmasına izin vermeyiz” dedi.

K.A. ve Tazegül, Melis’in ölümünden sonra müşterinin bıçak gibi kesildiğini belirterek, “Aileler, haklı olarak çocuklarını dışarı çıkarmıyor. Aileler çocuklarını buraya göndermiyor” diye konuştu.

BU İŞİN MODASI DA VAR

Adını vermeyen bir genç, uyuşturu sektörünün modası olduğunu belirterek, şunları anlattı: “Torbacı denen uyuşturucu satıcılarının ilk hedefi, gözaltları morarmış, hantal ve yorgun yürüyüşlü gençler. Ağzında sakız, elinde su veya kola varsa ‘afyonu patlamamış’, zihnini açık tutmaya çalışıyor demek. Bir de uyuşturucu sembolü baskılı tişört giyinip, takılar takan, gençler potansiyel müşteri olarak yorumlanıyor.”

Herkes uyuşturucu kullanmıyor

SAAT 03.30 sıralarında Beyoğlu’nun arka sokaklarından birinde iki gencin yanına yaklaşıyoruz. Gençlerden birinin midesi bulanıyor. Arkadaşı ise genci sakinleştirmeye çalışıyor. Adının İ.Ü. (23) olduğunu belirten üniversite öğrencisi, sokağa uyuşturucu kullananların da ‘takıldığını’ söylüyor ama onlardan kesinlikle uzak durduğunu anlatıyor. Ü.’ye göre, içki içilir ama zayıf insan uyuşturucu kullanır. Uyuşturucu kullanımı bireysel değil, sosyal bir sorun.


Melis ve E. U. içeri nasıl girdi?

MELİS’İN ölümünden sonra gözaltına alınan ve yaşı küçük olduğu için serbest bırakılan E.U., polisteki ifadesinde Murat Hızır Akınay’ın Rush Bar’da, Melis’e içinde uyuşturucu hap ve eroin bulunan bir paket verdiğini ve Melis’in de birkaç kez tuvalete gittiğini söylemişti. Rush Bar’ın işletmecisi Serdar Akartürk, güvenlik görevlilerini göstererek, “Mekanımıza iki kontrolden sonra giriliyor. E.U. ve Melis yanlarında yaşı tutan adamlar olduğu için girebilmişler. Şimdi önlemlerimizi daha da arttırdık. Burada eroin veya diğer uyuşturucu maddeler satılmaz ve kullanılamaz” dedi.

Akartürk, “Tuvalette eroin alan birinin değil Fatih’e gitmek, kapının önüne çıkamayacağını herkes bilir. Rush Bar’da meyve suyu 10 YTL, bira ise 10 ve 20 YTL arasında. Bizim, uyuşturucu kullanıp da meyve suyu içecek müşteriye ihtiyacımız yok” dedi.

Melis Akpınar’ın aşırı dozda uyuşturucudan ölümünün ardından AKŞAM muhabiri Beyoğlu’nun arka sokaklarını gezdi. Yaşı küçük gençlerin barlara nasıl girdiğini araştırdı. ‘Torbacı’lar, nasıl hedef seçtiklerini anlattı: Gözaltları mor, elinde su şişesi varsa veya uyuşturucu sembolü baskılı tişört giymiş ise o kişi potansiyel müşterimizdir.


Ömercan bizimle çalışıyordu

YEŞİLÇAM Bar’ın sahibi ve 43 yıldır arka sokakta mekan işlettiğini söyleyen Bahattin Tazegül de “E.U. ve Melis’i tanırdım, sürekli gelirlerdi. Burada oturmalarına izin vermezdik. Onlar da sokakta ki gençlerle otururlardı. Olayda gözaltına alınan Ömercan Yıldırım da burada çalışıyordu. Burada insanlar her şeyi içsin, her şeyi yapsın. Ama uyuşturucu asla” dedi.

(akşam)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:19

İLGİLİ HABERLER