Bilim
  • 30.4.2010 13:11

UZAYDA HEYECAN VERİCİ GAMA IŞINI PATLAMASINI TÜBİTAK TESPİT ETTİ

ANKARA - Uzayda hemen hemen her gün oluşan ve bir kaç saniye içinde sönen gama ışını patlamalarından çok farklı özellikler gösteren 18 Nisan 2010'daki patlamadan yarım saat sonra ani çıkış ışımaları yaşandı. Bilim dünyasının, bu patlamanın doğasına ilişkin yeni modellerin kurulmasında önemli ipuçları sağlaması bekleniyor.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Zeki Eker, gama ışını patlamalarının evrenin herhangi bir yerinde günde ortalama bir kez gözlemlendiğini anlattı.
NASA'nın Swift adlı uydu teleskobu ile 18 Nisan 2010 günü belirlenen gama ışını patlamasının ise çok farklı özellikler içerdiğini bildiren Eker, bu patlamadan yaklaşık yarım saat sonra optik dalga boyunda ışımaların meydana geldiğini belirtti.
Eker, patlamanın ardından beliren ışımadaki ilk ani parlamaların da yalnızca TUG Antalya Bakırlıtepe Yerleşkesi'nde bulunan RTT150 teleskobu ile gözlendiğini açıkladı.
Eker, TÜBİTAK'ın tespit ettiği bu patlamaya ilişkin şöyle konuştu:
''RTT150 ile gerçekleştirilen ardıl ışıma gözlemleri, benzer diğer gözlemlerden farklı olarak 18Nisan'daki patlamadan oldukça sonra optik ışıma şiddetinde ani yükselişlerin olduğunu ortaya çıkardı. Bu gözlemler, patlamanın meydana geliş ve üretilen ışımanın yayılımı konusunda çok önemli ipuçları verecek nitelikler taşıyor.
Türk ve Rus bilim insanlarından oluşan çalışma ekibi, bir yandan patlamanın ardıl ışımasını RTT150 teleskobu ile optik dalga boylarında gözlemeye devam ediyor, diğer yandan sonuçların duyurulacağı bilimsel makale üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.''
Zeki Eker, gama ışını patlamalarının çok uzak mesafelerdeki galaksilerde meydana geldiklerinden yaydıkları enerjinin çok yüksek miktarlarda olduğunu, ancak yeryüzündeki hayatı etkilemediğini sözlerine ekledi.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER