Bilim
  • 28.11.2007 09:38

UZMANI 'İNTERNET ÇÖKER' DEDİ, TARTIŞMA BAŞLADI...

Şükrü Andaç
     
Son dönemde yeni ekonomide yıldızı parlayan 'video' teması internette kullanılan kapasitenin önemli oranda artmasına yol açtı. Bu durumdan da en çok, başta Youtube olmak üzere en çok ziyaret edilen video paylaşım sitelerine ev sahipliği yapan ABD etkilendi.
      Teknoloji araştırmalarıyla tanınan Nemertes Research'e göre, 'kullanımı her geçen gün hızlı şekilde artan internetin, ABD'de 42 ila 55 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapılmaması halinde, 2010 yılına kadar çökme tehlikesi bulunuyor.' Kuruluşun raporuna göre, internet sistemine yapılan altyapı yatırımlarının yeterli olmadığı, acil tedbir alınması gerektiği belirtiliyor.
     
     Yeni sitelerin önünde engel
      Mevcut internet altyapısının, her gün katlanarak artan internet kullanımı talebini karşılayamadığı ifade edilen raporda, "Gerekli yatırımlar yapılmazsa Google, YouTube ve Amazon gibi internet hizmeti sağlayan büyük şirketler kurulamaz" deniliyor.
      Dünya genelinde 1 milyar internet kullınıcısı olduğu ayrıca küresel ticarette internet kullanımının büyük önem taşıdığının vurgulandığı raporda, kapasite artırıcı altyapı yatırımlarının yapılamaması halinde, internet altyapısının kapasite artışını kaldıramayacağı ifade edildi.
     
     İnternetteki içerik kartopu gibi büyüyor
      1990'lı yıllarda internetteki trafik 'yazı' tabanlı olarak ağırlıkla ABD'den geliyordu. 90'lı yılların ortasında resim ve MP3 formatındaki müzik parçaları internette trafik yaratmaya başladı. O dönemde 'yazı' gibi internette oldukça küçük yer kaplayan bir içerikten resim ve müziğe geçilmesi önemli kapasite artışına yol açtı.
      Son yıllarda Youtube'un popülerliğini artırması, internet dünyasının Web 2.0 gibi kullanıcı tabanlı içerik sistemine geçmesi, sanal alemdeki trafiğin katlanmasını sağladı
     
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Celalettin Dinçer:
     
     Sistem zorlanabilir, Türkiye etkilenmez
      Video, internet tabanlı televizyon (IPTV) ve yeni nesil servisler, kullanıcı sayısı, dolayısıyla kapasiteyi artırdı. Video ve IPTV geniş kitlelere yayılırsa sistem zorlanabilir. Ama yine de içeriğin fazla olması bant genişliğinin artması gerektiğine işaret etmiyor.
      Kapasite artışını mevcut teknolojilerle çözebilmek mümkün. ABD'li internet şirketlerinin çoğu 'aynalama' denilen bir teknolojiyle, mevcut içeriğe farklı coğrafyalardan ulaşılmasını sağlıyor. Türkiye'deki internet siteleri de artık bu yolu kullanmaya başladı. Telekom'un yurtdışı çıkışları 80 gigabit ve bunun 60 - 70 megabiti kullanılıyor.
     
Ericsson Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş:
     
     Sorun yaşanma ihtimali oldukça az
      İnternetin 2010'da çökmesini uzak bir ihtimal olarak görüyorum. Mevcut teknolojiler kapasiteyi karşılayabilir. İnternette özellikle video içeriğinin yayılmasıyla bu yönde soru işaretleri oluşuyor. Ama bant genişliği açısından sorun yok gibi. Mobil tarafın da interneti kullanmaya başlamasıyla sisteme yüklenme olabilir. Ayrıca bu soru şimdilik ABD'yi daha yakından ilgilendiriyor. Çünkü Türkiye'de kapasite zorlayacak büyük bir içerik henüz oluşmadı. Mevcut teknolojilerin Türkiye'de kullanılmasıyla bir sorun yaşanma ihtimali önemli oranda azalacaktır.
      Mynet Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kurttepeli:
     
     2010 senaryosu erken bir tarih olur
      İnternetteki büyüme hızının yapılan yatırımların önünde gittiği bir gerçek. Video gibi kapasite artışını tetikleyen servislerin kullanımının yaygınlaşması sisteme yük getiriyor. Mobil platform da internete entegre oldu. Örneğin Mynet'in VDO servisiyle birlikte kullandığımız toplam bant genişliği iki katına çıktı bu yüzden ikinci veri ambarımızı (data center) kurduk. Tüm bunlarakarşın internetin 2010 yılında çökme ihtimali teknik olarak erken bir tarih gibi görülüyor. Türkiye'de ise lokal alanda faaliyet gösteren siteler teşvik edilerek, yurtdışı çıkışlarının zorlanması engellenebilir.
     
Uzman.tv Genel Müdürü Ersan Özer:
     
     Netteki kapasitenin zorlanması zor
      Yeni web teknolojileriyle birlikte birçok site video alanında iş yapmaya başladı. Türklerin videoya olan ilgisi oldukça fazla. Youtube'un günlük en çok izlenen videolarında ilk 50'ye baktığınızda her zaman Türkiye'den kullanıcıları görebilirsiniz. Yoğunluğun Türkiye'deki kapasiteyi zorlayacağını düşünmüyorum. Sorun ABD ile ilgili gibi görünüyor. Türk Telekom'un Ankara'da oldukça büyük veri merkezi var. Buradan servis alan bir site olarak sorun yaşanacağını düşünmüyoruz. Ancak yurtdışından servis alan siteler, internetteki kapasite artışından olumsuz yönde etkilenebilir.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 15:29

İLGİLİ HABERLER