Sağlık
  • 20.10.2022 22:00

Uzmanlar uyardı: Bu gıdalar kanser yapıyor

İnsan sağlığına zararlı ve tüketildiğinde hastalık yapan yiyecekler uzmanlar tarafından açıklandı.

İşte o tehlikeli besinler

 

BENZER VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ

 

İŞLENMİŞ, TÜTSÜLENMİŞ KIRMIZI ETLER

Bu liste: Hamburger, sosisli sandviç, sosis gibi yiyecekleri içerir. Şarküteri ürünlerinde kanser yapıcı maddeler bulunmakla beraber, o çok tükettiğimiz sosisin içinde de, oldukça zararlı olduğu bilinen sodyum fosfat var. Genel olarak her gün yenilen kırmızı etin, kanser riskini yüzde 22'ye kadar arttırdığı saptandı.

ÇİFTLİK SOMONU

Yapılan araştırmalara göre; omega-3 yağlarına vücudumuzun ihtiyacı var ancak bazı çiftliklerde somonlar pestisit, kimyasal, antibiyotik ve diğer kanserojenlerden etkilenmiş, bir diyetle beslenirler. Satılan somon balıklarının yaklaşık yüzde 60'ı ise maalesef, çiftlik somonu.

MİKRODALGADA PATLAMIŞ MISIR

Mikrodalgaya attığımız yapışmaz mısır paketinin içerisindeki kimyasal maddelerin vücudumuza çok zarar verebileceği böbrek, mesane, karaciğer, pankreas ve testis kanserine neden olabileceği belirtiliyor. Özellikle de: Akciğer kanserine.

PATATES CİPSİ

Cipste sadece yüksek derecede yağ ve sodyum, yok. Aynı zamanda vücudun tanımadığı yapay tatlar, koruyucu maddeler ve gıda renklendiren maddeler de var. Yüksek sıcaklıkta kızartılır ve istenen çıtır dokunun elde edilmesi sağlanır ancak bu durum sigarada da bulunan tanınmış bir kanserojen olan akrilamide zemin oluşturur.

KONSERVE YİYECEKLER

Konserve yiyeceklerle ilgili sorun, depolama alanından kaynaklanıyor. Hemen hemen tüm alüminyum kutular, bisfenol-A veya kısaca kansere sebep olan BPA ile kaplıdır. Konservelerde ve kaplarda kullanılan bu kimyasal güçlü bir şekilde kanser ile ilişkilendiriliyor, özellikle de meme kanseriyle…

HAZIR TURŞULAR

Yeni bir araştırma da olsa, bir araştırmaya göre hazır turşular mide kanseri ile bağlantılı. Salamura gıdalar; nitrat veya nitritler, tuz ve sirke kombinasyonu ile sertleştirilir. Sirkenin kendisi sağlıklı niteliklere sahipken, turşu gibi gıdalardaki yüksek tuz seviyesi, nitratlar / nitritler sağlığınızı bozabilir.

TRANS YAĞLAR

Doğal bir yağ türü olmayan trans yağ, bitkisel sıvı yağların hidrojenize adlı bir işlemden geçirilmesiyle oluşur Gofret, bisküvi, çikolata, kraker, poğaça, kek, cips ve pastane ürünleri gibi çok sayıda gıdada bulunan trans yağlar en çok kalbi vururken, hücre yapısını bozarak alzhaimerden kansere pek çok hastalığın da sebebi olarak gösteriliyor.

BEYAZ UN

Beyaz un aslında yararlı olan tam buğday ununun ağartılması, tanınmaz hale gelene dek işlenmesiyle oluşuyor. Değirmenler bir kimyasal olan, klor gazı ile unun ağartılmasını sağlar. Çamaşır sularından içmek sağlığa zararlıdır, o halde neden ağartılmış unu tüketiyoruz?

İŞLENMİŞ BEYAZ ŞEKERLER

Şeker zararlıdır… Ama bu zararlı olan meyvelerdeki glikoz değil, çok işlenmiş beyaz şekerler. Kanser, şekere bayılır, ondan beslenir! Şeker ne kadar çok işlenmişse, kanser hücreleri de, o derece beslenir ve büyür…

YAPAY TATLANDIRICILAR

İnsanların kilo almamalarına yardımcı olmak için özel olarak yapılan tatlandırıcılardaki kimyasallar, özellikle de aspartam, vücutta ciddi bir toksine dönüşür. Bu konuda vatandaşları uyaran uzmanlar, yapılan çalışmalarda yapay tatlandırıcıların diyabet hastalığından pankreas kanserine kadar, birçok hastalığa yol açabildiğine dikkat çekiyor.

DİYET İÇECEKLER

Şekersiz gazlı içeceklerin de en az şekerlileri kadar zararlı olduğu söyleniyor. Aspartam adı verilen tatlandırıcı beyin kanseri, lösemi ve diğer kanser türleriyle ilişkilendiriliyor.

SICAK İÇECEKLER

Çayınızı ve kahvenizi çok sıcak içmeyin… Son yapılan bilimsel çalışmalar, düzenli olarak çok sıcak içecekler tüketmenin yemek borusuna zarar verebileceği ve boğaz kanserine yol açabileceğini gösterdi. Sıcak içecekler genelde 60-71°C arasında servis edilir. Uzmanlar bu sıcaklığın insan sağlığı açısından zararlı olduğunu, içmeye başlamadan önce soğutulması veya bu içeceklerin soğuk halinin tercih edilmesinin gerektiğini söylüyor.

YANMIŞ YİYECEKLER

Yüksek sıcaklıkta ve kömürleşene kadar kızartılmış etlerin kanserojen etkisi söz konusu... Bu durum sadece et için değil bütün yanmış gıdalar için de geçerli.

ORGANİK OLMAYAN MEYVE VE SEBZELER

Organik olmayan meyve ve sebzelerde; atrazin, tiyo dikarb ve organo fosfatlar gibi çok tehlikeli pestisitler bulunuyor. Atrazin, insanlarda ciddi sağlık ve üreme sorunlarına neden olan bir kimyasal. Avrupa ülkelerinde kullanımı yasaklandı ancak ABD'de halen kullanılmakta.

GDO'LU GIDALAR

GDO’lu ürünlerin kanser yaptığı bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak Türkiye ve Avrupa'daki birçok ülke, kansere sebep olan GDO'lu ürünleri yasakladı. GDO’lu gıdalar soframıza henüz giremese de, hayvan yemi olarak ithal etmeye devam ediyoruz.

 

Güncellenme Tarihi : 20.10.2022 20:40

İLGİLİ HABERLER