Yaşam
  • 29.9.2011 14:44

'VAHŞİ PİRİNÇ' MUTFAKLARIN GÖZDESİ

Tam buğday, çavdar, ve kahverengi pirinç gibi vahşi pirinç de tam tahıllar kategorisinde yer alıyor. Meyve ve sebzeler gibi, hastalıkları önlemeye yardımcı olan antidoksanlar ve bitkisel gıdalar da içeren vahşi pirinç, tam tahılların bu besin maddelerini daha çok içeriyor. Tıbbi bulgular da tam tahılların kalp hastalıkları, inme, kanser, diyabet ve obezite riskini azaltmaya yardımcı olduğunu kanıtlıyor.
ABD'de 10 bin yılı aşkın bir süre temel gıda maddesi olarak kullanılan ve bölgeye özgü tek hububat çeşidi olan vahşi pirinç, Kuzey Amerika'da özellikle de dünya hasadının yüzde 60'ını arz eden Kaliforniya'da yetiştiriliyor. Amerikalı yerliler tarafından değerli hububat olarak görülen bu pirinç, düşük yağ oranı, uzun süre depolama ömrünün olması, beyaz ve kahverengi pirince nazaran iki kat protein içermesi, kanser, diyabet ve obezite riskini azaltması, dengeli ve sağlıklı bir diyet için ideal bir temel olmasıyla dikkat çekiyor.
100 gram pişmemiş pirinçteki 14 gram protein ile, vahşi pirinç beyaz ya da kahverengi pirincin neredeyse iki katı kadar protein içerirken, kalori içeriğinde çok az fark bulunuyor. Besin maddelerinin bu kusursuz bileşimi sayesinde vahşi pirinç; dengeli, sağlıklı bir diyet için ideal bir temel oluştururken, glütensiz bir gıda maddesi olarak alerjisi olan kişiler için yararlı olduğu ve bu yüzden yemek endüstrisinde büyük bir avantaj sağlıyor.
Çok yönlü kullanım alanlarıyla vahşi pirinç, saf olarak ya da diğer uzun daneli pirinçlerle birlikte harmanlanmış bir şekilde kullanılabiliyor. Yemeklere özgün bir lezzet katan bu hububat aynı zamanda pilavlarda, çorbalarda ve salatalarda yer aldığında siyah renginden ötürü yemekleri görsel bir şölene de dönüşüyor.

Pişirme Yöntemi: İdeal olarak, vahşi pirinci en az 12 saat suda bırakın. Suyu süzün ve iki katı tuzla suda 35 dakika kadar pişirin. vahşi pirinç pişirmeden once suya yatırılmamışsa, dört katı tuzla suda 45 ila 55 dakika, suyu çekilene kadar pişirin. İpucu: Tanelerin üçte ikisi açılıp, krem rengi içleri ortaya çıktığında vahşi pirinç pişmiş demektir.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 13:38

İLGİLİ HABERLER