Ekonomi
  • 30.6.2008 15:30

VAKKO'YU İSYAN ETTİREN TESCİL SORUNU

İngiliz Luella markasının ürünlerini satan ancak bu firmanın isminin Türkiye'de başka bir firma tarafından tescil edilmesi nedeniyle ürünleri mağazalarından toplanan Vakko, duruma isyan etti.

Vakko'yu isyan ettiren olay şirketin İngiliz Luella markalı ürünlerini satışı ile başladı. Daha önce Luella markasını Türkiye'de tescil ettiren Murşah Tekstil'den tescil haklarını satın alan İzyelken Tekstil, noter kanalı ile Vakko'ya bir uyarı gönderdi. Ardından Cumhuriyet savcılıklarına da başvuran İzyelken Tekstil, İstanbul 1. Fikri ve Sınai Haklar Ceza Mahkemesi'nin kararı ile ürünlerin Vakko mağazalarından toplatılmasını sağladı.

ÇOK ÜZÜCÜ VE ETİK DIŞI

Vakko'dan bu son gelişmeler üzerine yapılan açıklamada ise, olayın firmaların birbiri üzerinden rant elde etme çalışması ve ticari bir yozlaşma olduğu, Vakko'nun asılsız iddialara maruz kaldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
 
"Durum esasen tanınmış bir markanın, hiç bir emek, yaratıcı çaba, zaman ve sermaye harcamaksızın salt 300-400 YTL ile  gerçekleştirilen bir tescil başvurusu ve bu başvuruya konu markanın Türkiye'de tescil edilmemiş olmasından kaynaklanmaktadır. Durum Mercedes ya da BMW gibi bir markanın Türkiye'de tescil edilmemiş olmasından faydalanılarak, bu markanın Türkiye'de herhangi bir kişi tarafından  tescil edilmesi kadar üzücü ve etik dışıdır."

Açıklamada, bu şekilde Türkiye'de tescil edilmiş markanın varlığı  dolayısı ile İngiltere'den getirilen orijinal ve dünya çapında rağbet  gören, bilinen ve tanınan ürünlerin söz konusu firmanın başvurusu  üzerine toplatıldığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

"Markayı Türkiye'de tescil ettiren firma bununla da yetinmemiş, kendilerini taklit ettiğimizi, Çin'den 10 YTL'ye kot getirterek üzerine  bu markayı basarak 380 YTL'ye sattığımız gibi firmamız ile hiçbir şekilde bağdaşmayan, asılsız iftiralarla firmamızı yıpratmaya, kendilerini ise asıl hak sahibi firma, orijinal ürünlerin sahibi firma olarak lanse etmeye çalışmışlardır."

Açıklamada, "Firmamız tarafından ithal edilen ürünler orijinal olarak  gümrük bedelleri ödenmek suretiyle, Türkiye'ye getirtildiği üzere bu  durumu söz konusu yerel firma tarafından bilinmesine karşın Vakko  aleyhine beyan ve isnatlarda bulunmaları, Çin malı taklit satış iddiası  ile Vakko aleyhine kötüleme fiilinde bulunmaları dolayısı ile bu kişiler  aleyhine suç duyurusunda bulunarak, bir an evvel cezalandırılmaları  yoluna gideceğimizi, bu kapsamda hukuki altyapının oluşturulması için  çalışmalara başlanıldığını ayrıca beyan ederiz" denildi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 08:14

İLGİLİ HABERLER