Gündem
  • 12.7.2009 14:05

VALİ, ALBAYINA DOKUNDURTMADI

Trabzon’da 2006’da sokak ortasında öldürülen Çağdaş ve Mustafa Eyüpoğlu’nun katil zanlılarının, dönemin Jandarma Komutanı Albay Öz tarafından korunduğu iddia edildi. Aile, öldürülen kardeşlerin “önlem” için Jandarma’ya başvurduğunu, Albay Öz’ün de katil zanlılarından Halit Sağlam için “Benim adamımdır. Söylerim, o da yapar” dediğini öne sürdü. Taraf gazetesinin haberine göre, Trabzon Valiliği İl Özel İdare Kurulu, bunları görmezden gelerek sadece Öz’ün mağdur yakınlarını tartaklattığı iddiasını inceletti ve soruşturmaya gerek görmedi. Hrant Dink suikastı sırasında Trabzon İl Jandarma Komutanı olan Öz hakkında pek çok iddia ortaya atıldı. Davada görevi ihmalden yargılanan Öz halen Bursa’da görev yapıyor.

Trabzon Valiliği, Hrant Dink suikastında görevi ihmal suçlamasıyla hakkında iki yıla kadar hapis cezası istenen Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz için, 2006’da Trabzon’da işlenen Eyüpoğlu cinayetiyle ilgili soruşturma izni verilmesi talebini reddetti.

Eyüpoğlu ailesi bu karar üzerine Albay Ali Öz hakkında “her hukuk devletinde sıkıca soruşturulması gereken ciddi isnatların” bulunduğunu savunarak, Trabzon Bölge İdare Başkanlığı’na itiraz etti.

Trabzon’da 14 Haziran 2006’da Çağdaş (23) ve Mustafa Eyüpoğlu’nun (42) öldürülmesi olayında Albay Ali Öz’ün ihmali olduğu iddia edilmişti. Cinayetten bir gün önce kurbanlar Mustafa ve Çağdaş Eyüpoğlu’nun, Trabzon İl Jandarma Teşkilatı’ndan “öldürüleceğiz, önlem alın” diye talepte bulunduklarını savunan Eyüpoğlu ailesi savcılığa Ali Öz hakkında Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuş, İçişleri Bakanlığı’ndan da olayın soruşturulmasını istemişti.

SINIRLI İNCELEMEYE TABİ TUTTU

Ancak Trabzon Valiliği İl İdare Kurulu, Ali Öz hakkındaki soruşturma talebini “Hastane önünde toplanan aile yakınlarına ‘Ne bağırıp çağırıyorsunuz, bu memlekette hiç mi kimse ölmedi? Bir sizin yakınlarınız mı öldü’ şeklinde sözler söyleyerek kolluk güçlerine tartaklattırdığı” yönünden sınırlı bir incelemeye tabi tuttuktan sonra Vali Vekili Orhan Eyövge imzalı şu kararı verdi: “Trabzon eski İl Jandarma Komutanı Ali Öz hakkında; ön inceleme sonucu düzenlenen 29/04/2009 tarihli ve 090248 sayılı rapor ve eklerinin incelenmesi sonucunda;

İddia ile ilgili adı geçen hakkında soruşturma izni verilmesini gerektirecek nitelikte delil elde edilemediği dosyada mevcut bilgi ve belgelerden anlaşıldığından Trabzon eski il Jandarma Komutanı Ali Öz hakkında soruşturma izni verilmemesine, 4483 sayılı yasanın 6. maddesi uyarınca karar verildi.”

ÖZ'E SUÇLAMA YÖNELTİLDİ

Eyüpoğlu ailesinin avukatı Özcan Tik, Trabzon Bölge İdare Mahkemesi’ne başvurarak karara itiraz etti. İtiraz dilekçesinde Avukat Tik, Albay Ali Öz hakkındaki müvekkil iddia ve isnatların valilik yazısında belirtilen bağırma ve tartaklamaktan ibaret olmadığını belirterek “Her hukuk devletinde sıkı bir şekilde soruşturulması gereken ağır isnatlar vardır” dedi. Avukat Tik, Ali Öz’e yöneltilen suçlamaları üç madde halinde şöyle sıraladı:

‘ÖLDÜRECEĞİZ, ÖNLEM ALIN' DEDİLER

“1- Ali Öz yönetimindeki Trabzon Jandarma Teşkilatı’na mağdurlar Mustafa, Bahattin ve Çağdaş Eyüpoğlu tarafından ‘önlem alın, öldürüleceğiz’ dendiği halde ve taraflar arasında adliyeye intikal eden olaylar bulunmasına rağmen iki kişinin öldüğü, iki kişinin de yaralandığı olayın olmaması için hiçbir önleyici güvenlik tedbiri alınmamıştır.

SANIK HALİT SAĞLAM JANDARMA MUHBİRİ

2- Davanın görüldüğü Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2006/512 Esas sayılı dosyada yardım ve yataklık suçundan yargılanan Halit Sağlam hakkında hazırlık soruşturması sırasında müvekkil mağdurlara ‘Halit benim adamım, ben söylerim o yapar’ şeklinde beyanda bulunması, bu beyanın daha sonra yargılama aşamasında doğru olduğunun Trabzon İl Jandarma Alay Komutanlığı’nca mahkemeye gönderilen 24.06.2008 tarihli yazıyla anlaşılması.

AİLEYE ZORLA BELGE İMZALATILMAK İSTENDİ

3- Olayın faillerinden Gökhan Aksoy’un tesliminin sağlanması amacıyla olduğu söylenen müvekkillerin Aksoy’dan şikayetçi olmadıklarını belirtir bir yazının alınmaya çalışılması, bunun alınabilmesi için ‘göstermelik olarak alıyoruz. Gökhan teslim olduktan sonra kimsenin haberi olmadan dosyadan çıkarırız’ şeklinde emir ve komutasındaki elemanlara beyanda bulundurması hukuk devletinde kabul edilemez.”

Albay Ali Öz, Dink suikastı sonrası hakkındaki iddialar nedeniyle önce Bilecik İl Jandarma Komutanlığı’na atanmış, daha sonra da Bursa İl Jandarma Komutanlığı’nın emrine verilmişti.

KAÇIŞA JANDARMA GÖZ YUMDU

Trabzon’un Maçka ilçesinde 2006 Haziran ayında silahlı saldırıda Çağdaş ve Mustafa Eyüboğlu hayatlarını kaybetmişti. Katil zanlıları olarak Halit Sağlam ile Gökhan Aksoy tutuklanırken, olayın baş faili Coşkun Aydın Ukrayna’ya kaçmış, daha sonra da İnterpol tarafından Türkiye’ye teslim edilmişti. Halit Sağlam, Aydın’ın kaçmasından sorumlu tutulunca mahkemeye gönderdiği üç ayrı yazılı ifadede JİTEM’ci olduğunu öne sürmüş ve sanık Coşkun Aydın hakkındaki adres bilgilerini önceden Jandarma’ya vermesine karşın kaçışa göz yumulduğunu iddia etmişti. Mahkeme sürecinde Jandarma’dan mahkemeye ulaşan bir yazıda Halit Sağlam’ın Jandarma muhbiri olduğu bildirilmişti. Eyüpoğlu cinayetiyle ilgili dava halen Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürmekte.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:19

İLGİLİ HABERLER