Gündem
  • 26.6.2014 13:22

Vali yasak koydu, vekiller MİT TIR'ı davasına alınmadı

Adana'da MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili haklarında 'casusluk' davası açılan tutuksuz 13 askerin yargılanmasına başlandı.

Duruşmayı izlemek için Adana'ya gelen ancak 'gizlilik ve yayın yasağı' nedeniyle duruşmaya alınmayan Hatay CHP Milletvekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu, karara tepki gösterdi. Aynı gerekçe ile gazeteciler de duruşmanın yapıldığı binaya alınmadı.
Adana'da 19 Ocak'ta, MİT'e ait TIR'ların durdurulmasıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucu aralarında yarbay, yüzbaşı, üsteğmen, astsubay ve uzman çavuşların bulunduğu şüpheli askerler E.T. (40), H.G. (32), Ö.K. (31), G.M. (32), H.K. (30), B.K. (30), H.Ö. (30), H.İ.K. (28), A.Y. (40), M.Ö. (30), C.K. (40), H.Ü. (29) ve S.Y. (35) hakkında 'Devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme, devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken bilgileri casusluk maksadıyla açıklama' suçlarından birer kez ömür boyu ve 20'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

GİZLİLİK KARARI VERİLDİ
İddianameyi kabul eden Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, dosya içerisinde devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelerin yanı sıra, duruşmalarda devlet sırrı niteliğinde bilgi ve belgeler konusunda konuşmaların olacağı gerekçesiyle duruşmaların gizli yapılmasına ve yayın yasağı konulmasına karar verildi.

MİLLETVEKİLLERİ DURUŞMAYA ALINMADI
13 askerin tutuksuz yargılandığı davanın ilk duruşması bugün geniş güvenlik önlemleri altında 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Hatay CHP Millet Vekilleri Refik Eryılmaz ve Mevlüt Dudu, duruşmayı izlemek için Adana Adliyesi'ne geldi. Milletvekillerinin duruşmayı izleme talebi ise kabul edilmedi.

Adliye önünde gazetecilere açıklama yapan Eryılmaz, Türkiye'nin gündeminde olan bu konuyu takip etmek için genel merkez tarafından gönderildiklerini söyledi. Duruşmanın gizli yapılmasına tepki gösteren Eryılmaz şöyle konuştu:

"Sayın Başbakan, Dışişleri Bakanı, hükümet yetkilileri bu konuyla ilgili, 'Bu TIR'larda silah yoktu. Bu TIR'lar Türkmen kardeşlerimize gıda yardımı götürüyordu' şeklinde açıklamalarda bulunmuşlardı. Davanın şu andaki seyrine bakıldığında, davada yargılanan devlet görevlilerine baktığımız zaman, suçlamalara baktığımız zaman şunu görüyoruz. Başbakanın, Dışişleri bakanının ve diğer bakanların yaptığı açıklamaların doğru olmadığı, bu TIR'larda silah yüklü olduğu, bunun gizlenmeye, kamufle edilmeye çalışıldığını görüyoruz. Biz buradan Başbakana soruyoruz; 'Eğer gerçekten iddia ettiğiniz gibi bu TIR'larda gıda yardımı var ise mahkeme kararına istinaden bu TIR'ları aramaya çalışan devlet görevlilerine, görevini yapmaya çalışan devlet görevlileri aleyhine ülkeye ihanetten dava açmanın gerekçesi nedir?' Onu bir açıklamaları lazım öncelikle. Duruşmaya girmeye çalışacağız, ayrıntılı açıklamaları, duruşmadaki izlenimlerimizi sizlerle paylaşacağız."

MAHKEME BAŞKANI BU DURUŞMAYA BAKMAMALI
Duruşmanın görüldüğü 7'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu davaya bakmaması gerektiğini savunan Eryılmaz, "Şu anda davaya bakan ağır ceza reisinin tutuklanmasını istediği jandarma komutanı ile ilgili olarak nöbetçi hakim üzerinde baskı yaptığı, bunun da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na şikayet edildiği yönünde haberler düştü. Daha bu haberler yalanlanmış değil. Eğer bu haberler doğruysa daha da vahim bir durumla karşı karşıyayız. Mahkeme başkanının bu davaya kesinlikle bakmaması gerekiyor" dedi.

Mevlüt Dudu ise "Biz Adana Baro Başkanımızı bekliyoruz. Avrupa'dan da konuklarımız var. Baro Başkanımızın yanında. Uluslararası Af örgütünden ve başka bir takım örgütlerden konuklarımız da varmış. Onlarla duruşmaya girme girişiminde bulunacağız" diye konuştu.
Salih ÜÇTEPE - Çağlar ÖZTÜRK/ADANA, (DHA)

 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 03:52

İLGİLİ HABERLER