Gündem
  • 30.4.2013 11:47

Vali'den '1 Mayıs' açıklaması

İSTANBUL (AA) - İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, kesinlikle şu saat ve sonraki saatler itibariyle 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasıyla ilgili herhangi bir iznin söz konusu olmadığını belirterek, "Bazı sendikaların 'Son anda da olsa izin verilir' gibi bir düşünce içinde çağrılarını yapmaya devam ettiklerini duyuyoruz, böyle bir şey asla söz konusu olmayacaktır, olamaz" dedi.
      Mutlu, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın ile Taksim Gezi Parkı'nın girişinde, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlama alanına ilişkin basın mensuplarına bilgi verdi.
      Mutlu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin verilmediğini hatırlatarak, "Bazı sendikaların 'Son anda da olsa izin verilir' gibi bir düşünce içinde çağrılarını yapmaya devam ettiklerini duyuyoruz, böyle bir şey asla söz konusu olmayacaktır, olamaz. Çünkü burada idare edilebilecek, izin verilebilecek herhangi bir pozisyon olsaydı, biz zaten bu izni bugüne kadar verirdik. Bu alanı yarın sabaha kadar güvenlikli bir alan haline getirmek mümkün değildir. Dolayısıyla görünen köy kılavuz istemez" diye konuştu.
      Günlerdir yaptığı çağrıları tekrarlamak istediğini belirten Mutlu, kutlamaların, Taksim Meydanı'nda yapılmasına müsaade etmelerinin söz konusu olmadığını söyledi.
      "Son anda da olsa izin verilir" şeklindeki değerlendirmelerin, grupları hala buraya toparlayabilme arzusuyla ifade edildiğini kaydeden Mutlu, şöyle konuştu:
      "Halkımıza net çağrım şudur; kesinlikle şu saat ve sonraki saatler itibariyle 1 Mayıs'ta, yarın Taksim'de, Emek ve Dayanışma Günü'nün kutlanmasıyla ilgili herhangi bir izin söz konusu değildir. Biz günlerdir sendika temsilcilerimize özellikle Kazlıçeşme'de bu mitingin yapılması yönünde çağrıda bulunduk. Şehrimizde bu mitingin tertip edilmesi, bu günün anlamlı şekilde kutlanması hususundaki çağrılarımızı defalarca kendilerine ilettik. Ancak ne hikmetse bu riskli bölgede mitingi yapma konusunda ısrarlı duruşlarını sürdürdüler. Arkamızdaki inşaat alanı Taksim Meydanı'nın yarısını ihtiva ediyor, burada 30 metreye kadar varan çok ciddi hafriyat, demir, inşaat malzemesi var. Bu sıkıntılı ortamda yapılacak mitingin ne büyük felaketleri de doğurabileceği açıktır. İdareciler olarak bizler, elbette huzurlu bir miting yapılmasını arzu ederiz. Halkımızı bir uçurumun kenarına getirerek, 30, 40 metrelik çukurların olduğu bölgeye getirerek, 'Buyurun burada bu eğlenceyi tertip edin' diyebilmemiz asla bir idarecilik aklıselimi ve sağduyusu değildir."
     İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bu şehrin sorumlu yöneticileri olarak, yurttaşların güvenliği için bu tedbiri çok eskiden beri aldıklarını, sendika temsilcilerine duyurduklarını ifade ederek, "Bu şartlarda, bu riskli alanda bu mitingin yapılma imkanı yoktur. Asla bu saatten sonra da hiç kimsenin herhangi bir değişiklik beklentisi içine girmemesini özellikle tavsiye ediyorum. Bu, çok nettir. Tek bir iznimiz var; çeneklerin sunulması ve Kazancı Yokuşu'nda gerekli olan sembolik anma töreninin yapılmasıdır."
     
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, "1 Mayıs günü çelenklerin 1 Mayıs vesilesiyle Cumhuriyet Anıtı'na bırakılması başta olmak üzere Kazancı Yokuşu'nda 1977'de vuku bulan acı olayları anma vesilesiyle sembolik törenlerin yapılmasını ifade ettik. Bunları yarın tekrar yapmayı arzu edecek gruplara, sendika temsilcilerine müsaade etmek suretiyle gerçekleştireceğiz. Ancak meydanda herhangi bir toplanmaya kesinlikle izin verilmeyecektir" dedi.
      Vali Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'la Taksim Gezi Parkı girişinde "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" kutlama alanına ilişkin yaptığı basın açıklamasında, öncelikle 1 Mayıs'ın, bütün emekçiler ve halk için hayırlı olmasını dileyerek, emekçilerin gününü kutladı.
      Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıs'ın anlamına uygun şekilde, emekçilerin sesinin yükseltileceği bir gün olarak en iyi şekilde idrak edilmesini yürekten temenni ettiğini belirten Mutlu, "Bu temennim, İstanbul için de çok güçlü bir temennidir ancak İstanbul'da yarın '1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü arzu ettiğimiz nitelikte kutlayabilme imkanı olmayacağını hissediyorum. İlgili sendikalarımızın temsilcilerine, başkanlarına 1 Mayıs'ta her yıl Taksim'de yapılan bu kutlamaların, Taksim Meydanı'nda şu anda gördüğünüz fiziki şartlar nedeniyle yapılmasının mümkün olmayacağını, bu nedenle idare olarak talep edilen izne kesinlikle müsaade etmemizin mümkün olmayacağını, müteaddit defalar hem kendilerine hem de medyamız yoluyla kamuoyumuza çok net bir şekilde ifade edildi" diye konuştu.
      Mutlu, Taksim Meydanı'nda yürütülen inşaat çalışmalarının yoğunluğuna vurgu yaparak, şöyle devam etti:
      "24 bin metrekarelik bu alanının 12 bin metrekaresinde halen bu inşaatları maalesef devam ettiriyoruz. Aynı zamanda Halaskargazi ve Tarlabaşı bulvarlarında da bu yoğun çalışmalar yollar itibarıyla devam ediyor. Bu iki cadde bundan önceki 1 Mayıs mitinglerinde meydana yürüyerek gelen emekçilerimizin, kardeşlerimizin yüzde 70'inin intikal ettiği yollardır. Meydanın yarısı da şu anda inşaat halindedir. Mevcut şartlarda bu mitingin huzurlu, güvenli, risksiz şekilde yapılması mümkün görülmemektedir. Bu nedenle de izin verilemeyeceği defalarca ifade edilmiştir. DİSK başta olmak üzere sendikalarımızın bu riskli alanı kullanma yönündeki istekleri, gerçekten aklıselimle, buradaki fiziki şartlar ve risk nedeniyle, bağdaştırılması fevkalade zordur. Yarın Taksim alanı ve bu alana ulaşan geniş güzergahlar üzerinde emniyet teşkilatımızın geniş güvenlik tedbirleri olacak. Bu tedbirler nedeniyle yollarda almış olduğumuz ulaşımı engelleyici hususlar detaylı şekilde paylaşılacak ilgili sitelerimizde."
     
     -"Halkımızın katılmayacağını temenni ediyorum"-
    
     Vali Mutlu, herkesin 1 Mayıs'ın en iyi şekilde kutlanmasını istediğini söyleyerek, "1 Mayıs günü çelenklerin 1 Mayıs vesilesiyle Cumhuriyet Anıtı'na bırakılması başta olmak üzere Kazancı Yokuşu'nda 1977'de vuku bulan acı olayları anma vesilesiyle sembolik törenlerin yapılmasını ifade ettik. Bunları yarın tekrar yapmayı arzu edecek gruplara, sendika temsilcilerine müsaade etmek suretiyle gerçekleştireceğiz. Ancak meydanda herhangi bir toplanmaya kesinlikle izin verilmeyecektir. Bu nedenle halkımızın güvenlik güçlerine yardımcı olmak amacıyla bu çağrımızı dikkatle değerlendirmelerini ve bizlere yardımcı olmalarını arzu ediyorum. Bu hususta halkımızın sağduyusuna güveniyorum. İstanbulluların böylesine riskli bir alanda tertip edilmek istenen bu mitinge iştirak etmeyeceklerine ve bu şehrin valisinin samimi olarak riskli görülen bu alanda yapılması problemli olan mitinge neden izin vermediğine yürekten inanacağını düşünüyorum. Halkımızın bu konuda bizimle bu değerlendirmeleri yaparak yarın burada gerçekleştirilmesi istenen mitinge katılmayacaklarını temenni ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
     
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:46

İLGİLİ HABERLER