Asayiş
  • 30.8.2011 00:08

VAN'DA 14 POLİS YARALANDI!..

VAN (A.A) - Hakkari'nin Çukurca ilçesinde operasyonları protesto amacıyla geçiş yasağı bulunan sınır hattına doğru yürüyüşe geçen gruba yapılan müdahale sırasında yaralanan ve kaldırıldığı hastanede ölen BDP İl Genel Meclisi Üyesi Yıldırım Ayhan'ın cenazesi sırasında çıkan olaylarda, 14 polis memurunun yaralandığı bildirildi.
Van Valiliğinden yapılan açıklamada, 28.08.2011 günü öğle saatlerinde, Hakkari iline 'canlı kalkan' adı altında giden ve Çukurca ilçesinde Tugay Komutanlığına yürümek isteyen gruba, jandarma görevlileri tarafından yapılan müdahale sonucunda, Van İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan'ın (32) yaralandığı, yapılan ilk tıbbi müdahalenin ardından Jandarma Asayiş Bölge Komutanlığına ait askeri helikopterle Van Yüzüncü Yıl Üniversitesine (YYÜ) sevk edilirken, yolda yaşamını yitirdiği belirtildi.
Ayhan'ın cenazesinin, bugün YYÜ Araştırma Hastanesinden alınarak Akköprü Mahallesi Toprakkale Camisi'ne getirildiği ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
''Buradan saat 13.00 sıralarında, Akköprü Mezarlığına doğru yola çıkılmıştır. Bu sırada, söz konusu cenaze töreninin örgüt yandaşları tarafından provoke edilmesi ihtimaline karşı güzergahta tertibat alan güvenlik güçlerine yönelik, kalabalık içerisinden yaklaşık 15 dakika süreyle durmaksızın taşlı saldırı gerçekleştirilmiş, gruba yapılan ikazlara rağmen saldırılarına devam etmesi üzerine tazyikli su ile müdahale edilmiş ancak saldırıların kesilmemesi ve atılan taşlar nedeniyle bazı güvenlik görevlilerinin çeşitli yerlerinden yaralanması üzerine, gruba sınırlı ve orantılı şekilde göz yaşartıcı gaz kullanılarak eylemcilerin dağıtılması sağlanmıştır.''

-GÖSTERİCİLER MEZARLIKTAKİ OTLARI ATEŞE VERDİ-

Güvenlik güçlerinin müdahalesinden kaçmak için mezarlık içerisine giren bazı eylemcilerin yakalanmamak amacıyla mezarlıktaki kuru otları birkaç noktadan ateşe vererek yaktığı belirtilen açıklamada, ''Güvenlik güçlerinin talebi üzerine olay yerine intikal eden itfaiye tarafından yanan otlar söndürülmüştür. Ayrıca, cenaze töreninin başladığı Akköprü Mahallesi Toprakkale Camisi yanında, cenaze törenini provoke etmek isteyen gruplar tarafından hazırlandığı değerlendirilen, 35 adet kullanıma hazır molotofkokteyli elde edilmiş olup konuyla ilgili gerekli kriminal inceleme başlatılmıştır'' denildi.
Yıldırım Ayhan'ın cenaze töreni esnasında meydana gelen olaylara karışarak güvenlik güçlerine taşlı saldırıda bulunan, yasadı slogan atan ve cenaze törenini yasa dışı eyleme çevirmeye çalışan M.E, Y.O. ve M.S.M'nin gözaltına alındığı kaydedilen açıklamada, ''Cenaze töreni esnasında güvenlik güçlerimize yönelik gerçekleştirilen taşlı saldırılar neticesinde, 1 başkomiser, 1 komiser yardımcısı ve 12 polis memuru çeşitli yerlerinden yaralanmış olup güvenlik görevlilerinin gerekli tedavileri ilimizdeki çeşitli hastanelerde devam etmektedir'' denildi.



ÖLÜM NEDENİ İÇ KANAMA

Ayhan’ın ölüm nedeni otopside belirlendi. Otopsi raporunda, Ayhan’ın kesin ölüm nedeninin ateşli silah yaralanması sonucu aldığı darbeyle kaburga kırıklarıyla birlikte akciğer ve kalp zarının zarar görmesi sonucu meydana gelen iç ve dış kanamaya bağlı olduğu belirtildi. Raporda, Ayhan’ın ölümüne neden olan cismin ne olduğunun anlaşılmadığı, ancak bomba olduğu tahmin edildiği belirtildi.


BDP VE DTK DİYARBAKIR’DA 1 EYLÜL’DE MİTİNG YAPACAK

BDP ve kapatılan DTP döneminde oluşturulan Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Diyarbakır’da ’1 Eylül Dünya Barış Günü’ nedeniyle miting düzenleyecek. Tertip Komitesi adına konuşan Burhan Karakoç, Kürt sorununun çözümsüzlüğüne tahammüllerinin kalmadığını belirterek, "Akan kan durmak zorundadır. AKP Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda milliyetçi ve pragmatik yaklaşımlarına son vermek barışçıl ve demokratik bir sürecin önünü açacak politikalar geliştirmek zorundadır" dedi.

Diyarbakır’da, 1 Eylül’de BDP ve DTK tarafından düzenlenecek miting ile ilgili BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın ve tertip komitesi adına Burhan Karakoç basın toplantısı düzenledi. Tertip Komitesi adına konuşan Karakoç, 30 yıldan bu yana yürütülen politikalar sonucu çözümsüz bırakılan Kürt sorunundan kaynaklı çatışmaların görüldüğünü söyledi. Karakoç, şöyle dedi:

"Türk’ü, Kürd’üyle tüm halklarımızın çok ağır bedeller ödediği, insani değerlerin tahrip edildiği Kürt coğrafyasının viraneye döndüğü bu süreç tüm halklara büyük acılar yaşatmıştır. Sekiz yılı aşkın bir süredir iktidarda olan AKP hükümeti iktidarda olduğu süre içinde ülkemizin toplumsal iç barışının sağlanması ve Kürt sorununun barışçıl demokratik çözümünün gerçekleşmesi için toplumsal ve psikolojik zemin uygun olmasına rağmen maalesef uluslar arası konjonktür ve AKP’nin siyasal çıkarları esas alınarak pragmatik bir yaklaşım gösterilmiş ve ülkemizin kanayan yarası olan Kürt sorununun çözümüne dönük politikalar üretilmemiştir. Tam tersine askeri ve siyasi operasyonlarla, binlerce siyasetçinin tutuklanması ile sorun çözümsüz bırakılmıştır.AKP iktidarının 8 yıllık hükümet döneminin çok büyük bir kısmı ateşkes ve çatışmasızlık uygulamaları ile geçmiş olup toplumumuzda büyük bir rahatlama ve Kürt sorununa barışçıl ve demokratik bir çözümün uygun zemininin oluşmasına yol açmıştır."

Hakkari’nin Çukurca İlçesi’nde ’canlı kalkan’ olmak isteyenlere yönelik müdahalede ölen Yıldırım Ayhan ve yaşanan olaylara değinen Karakoç, şöyle devam etti:

"Barışı talep etmenin suç sayıldığı ülkemizde askeri operasyonların durdurulması ve ölümlerin önüne geçebilmek için on binlerce insanımız çatışma bölgelerine insani ve vicdani sorumlulukları gereği, akan kanı durdurmak için canlı kalkan olmaya çalışmışlardır. Bu insani duruşlarına karşılık asker ve polisin saldırılarına maruz kalmışlardır. Bu saldırılar sonucu Van BDP İl Genel Meclis Üyesi Yıldırım Ayhan hedef gözletilerek öldürülmüştür. Kürt halkının artık bu faşizan uygulamalara ve Kürt sorununun çözümsüzlüğüne tahammülü kalmamıştır. Akan kan durmak zorundadır. AKP Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü konusunda milliyetçi ve pragmatik yaklaşımlarına son vermek Barışçıl ve Demokratik bir sürecin önünü açacak politikalar geliştirmek zorundadır. Sayın Öcalan’la müzakerelerin önü açılmalı, askeri ve siyasi operasyonlar durdurulmalıdır. BDP Meclis gurubunun parlamentoya girmesi için hükümet gerekli koşulları yaratılmalıdır."

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 14:28

İLGİLİ HABERLER