Dünya
  • 1.9.2008 00:11

VATİKAN : KÜRTAJ SİYASİ DEĞİL, DİNİ VE KÜLTÜREL BİR KONUDUR

MADRİD - İspanya'da sosyalist Zapatero Hükümeti, kürtajın serbest bırakılması için tartışmaları başlatırken, ilk tepkisini veren Vatikan, ''Kürtaj siyasi değil, dini ve kültürel bir konudur'' açıklamasında bulundu.
Seçimler öncesinde vaat edilen kürtajın serbest bırakılması konusunu tartışmaya açtıklarını duyuran Eşitlikler Bakanı Bibiana Aido, uzman komitesinin çalışmalarını başlattığını, 2009'un son çeyreğinde kürtajla ilgili yasa tasarısını meclise sunmayı hedeflediklerini duyurdu.
İspanya'da kürtaj sadece ''hamileliğin, annenin psikolojik, fiziki ve hayati durumunu tehdit etmesi'', ''çocuğun fiziksel veya zihinsel olarak ciddi bozuklukla doğacak olması'' ve ''cinsel taciz sonucu hamile kalınması'' durumlarında yasal olurken, 23 yıl gibi uzun bir süre siyasetçilerin dokunmaktan çekindikleri kürtaj yasası bulunuyor. Yapılacak çalışmalar sonrasında kürtajın, annenin kişisel isteğine bağlı olarak hamileliğin 12, 14 veya 16. haftası içinde serbest bırakılmasının gerçekleşmesi isteniyor.
Geçmişte eşcinseller arası evliliğin yasallaşması, boşanmaların çabuklaştırılması gibi yasalar nedeniyle Katolik Kilisesi ile arasını açan sosyalist hükümet, kürtaj yasası ile yeniden polemiklere neden oldu.
Vatikan'ın en üst düzey din adamlarından biri olarak gösterilen İnanç Doktrin heyetinin başındaki Kardinal William Joseph Levada, ''Kürtaj siyasi bir mesele değildir, insan hayatının köklerine dayanan kültürel ve dini bir konudur'' dedi.
Zapatero Hükümetinin kürtajla ilgili kararını duyunca ''içim karardı'' diyen Kardinal Levada, bu konuda ''samimi bir diyalog ve meselenin tüm tarihi geçmişine derinden dikkat edilmesi'' çağrısında bulundu.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 06:31

İLGİLİ HABERLER