Ekonomi
  • 31.1.2007 13:45

VE SOMO PETROLDE GERİ ADIM ATTI

İSTANBUL  - Irak devlet petrol şirketi SOMO, Türk firmalarının Irak'a petrol ürünleri taşımaları için Kuzey Irak yönetiminden izin almalarını talep ettiğini yalanladı.


Dow Jones Newswires'a konuşan SOMO Başkanı Falah Alamri, Türk firmalarından petrol ürünleri satın alınmasına dair işlemlerin Kuzey Irak yönetimi tarafından değil SOMO tarafından yürütüldüğünü belirterek "Petrol ürünleri temin eden Türk firmaları ile kontrat imzalama mekanizmasında herhangi bir değişiklik olmadı" dedi.


Falah Alamri SOMO olarak aslında yıl sonunda sözleşmeleri sona eren Türk firmalarının kontratlarını Şubat sonuna kadar uzattıklarını fakat öncelikle Irak'ın ne kadar petrol ürünü ithal etmesi gerektiğini halen araştırdıkları için 2007 yılı başından itibaren henüz Türk firmaları ile yeni kontrat imzalamadıklarını belirtti.


Dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, hafta başında yaptığı açıklamada, SOMO'dan Türk firmalarına bundan sonra ticarete devam etmek istiyorlarsa Kuzey Irak'taki bölgesel Kürt hükümetinden izin almaları gerektiğini bildiren mektuplar gönderildiğini tespit ettiklerini fakat SOMO'dan konu ile ilgili görüşecek muhatap bulamadıklarını bunun üzerine Irak'a petrol ürünleri ihracatını durdurma kararı aldıklarını söylemişti.


Dünyanın en büyük petrol rezervlerine sahip ülkelerinden biri olan Irak Amerika'nın bölgeye gerçekleştirdiği askeri harekat sonrasında işlenmiş petrol ürünleri sıkıntısı yaşıyor.
Bağdat yönetimi kendi rafinaj kapasitesini artırarak zamanla Türkiye, İran ve Kuveyt'ten satın aldığı petrol ürünleri miktarını azaltmayı amaçlıyor.


Türkiye geçen yıl SOMO'nun Türk firmalarına olan borçlarının 1 milyar doları aşmasının ardından Ocak ayında Irak'a petrol ürünleri ihracını durdurmuş fakat yeni bir ödeme planı üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından Nisan ayında sevkiyatlar yeniden başlamıştı.
2005 yılında Türkiye'nin Irak'a sattığı petrol ürünlerinin toplam değeri 2.2 milyar dolara ulaşmıştı.

Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 22:27

İLGİLİ HABERLER