Ekonomi
  • 1.7.2009 11:57

VODAFONE TÜRKİYE ALMAN MI OLUYOR?

Türkiye'de de faaliyet gösteren dünyanın en büyük GSM operatörü Vodafone, Almanlar'ın ünlü telekomünikasyon operatörü T-Mobile'ın İngiltere'deki kolunu satın almak için harekete geçti.

İngiltere'de yüzde 27'lik pazar payı ile lider konumda olan Vodafone, bu satın almanın gerçekleşmesi halinde payını yüzde 47'ye çıkarmış olacak.

Ancak dev alışverişin Türkiye'yi ilgilendiren bir boyutu daha bulunuyor.

Buna göre, Vodafone'un, Türkiye'de karlılık konusunda büyük sıkıntı çeken operasyonunu da takas amacıyla Alman şirketine teklif ettiği açıklandı.

Türkiye'de Uzan Grubu'ndan el konulan Telsim'i TMSF'nin açtığı ihalede 4.55 milyar dolara satın alan Vodafone, yaptığı yatırımlara rağmen pazarda istediği paya ulaşamamıştı.

Gerek yönetsel açıdan gerekse altyapı yatırımlarında beklediğini bulamayan ve yatırımın geri dönüşünü alamayan Vodafone'un Türkiye pazarından çıkmak istediğine dair çok sayıda haber de çıkmıştı.

İngiltere operasyonunda gündeme gelen bu satın alma teklifinin ardından Vodafone'un takas teklifinin Alman tarafı için de cazip olabileceği konuşuluyor.

Satın alma haberinin çıkışının ardından yayınlanan analist raporlarında, Alman operatörün Almanya'da yaşayan Türkler ile Türkiye arasında avantajlı bir konumlandırma yapabileceği görüşüne yer veriliyor.

T-Mobile'ın İngiltere operasyonu için konuşulan tutarın 4.2 ile 5.6 milyar dolar arasında olduğu, bu rakamın Vodafone Türkiye'nin piyasa değeri ile büyük ölçüde karşılanabileceği konuşuluyor. Ancak Türkiye'de başta 3G olmak üzere birçok alanda yatırım ihtiyacının bulunması, fiyat pazarlığı açısından önem taşıyan unsur olarak gösteriliyor.

Bunun da etkisiyle T-Mobile'ın Vodafone Türkiye üzerine bir miktar para talep edebileceği konuşuluyor.

İngiltere'de abone başına gelirin yüksek olması da birebir takas yöntemini zorlaştıran unsurlardan biri olarak gösteriliyor.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:33

İLGİLİ HABERLER