Sağlık
  • 19.9.2007 02:22

VÜCUTTAN PARÇA ALMADAN KANSER TEŞHİSİ!..

ANTALYA - Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Biyofizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Canpolat tarafından geliştirilen optik biyopsi tekniği sayesinde kanserli hücreler vücuttan operasyonla parça alınmadan anında teşhis edilmeye başlandı.
Antalya Teknokenti'nde SpektraPath adlı şirketi de kuran Doç. Dr. Murat Canpolat, ABD'nin Los Alamos kentinde kanserli hücreler üzerinde başladığı çalışmalarını Antalya'da sürdürdüğünü bildirdi. Los Alamos'ta dünyanın en büyük laboratuvarlarından birinde çalıştığını ve bu sürede kanser hücresi üzerine lazer ışığı gönderip yayılımına baktıklarını anlatan Canpolat, bu işlem sırasında meydana gelen ışın spektrumunda normal hücre ile kanserli hücreleri birbirinden ayırt ettiklerini ifade etti.
Los Alamos'taki çalışmaların tamamının dışarıdaki kültür hücreleri üzerinde yapıldığını belirten Canpolat, daha sonra bu laboratuvardan ayrılarak Florida kentinde kurduğu şirkette, aynı sistemi doku üzerinde kullanmayı denediğini ve başarılı olduğunu dile getirdi.
Geliştirdiği sistem için ABD'den patent aldığını anlatan Canpolat, sistem sayesinde kanser şüphesi bulunan kişilerin vücudundan operasyonla parça alınmasına gerek kalmayacağını vurguladı.
Sistemi rahim ağzı ve deri kanseri için teşhis, beyin kanserinde de kanserli dokunun sınırlarını belirlemede kullandıklarını anlatan Doç. Dr. Canpolat, ''Sistem aslında bütün kanser türleri için kullanılabilir. Ancak hepsi için ayrı ayrı çalışmak gerekiyor. Çünkü doku yapıları, ışın etkileşimleri farklı olabiliyor'' dedi. Güncellenme Tarihi : 24.3.2016 16:21

İLGİLİ HABERLER