Dünya
  • 11.7.2006 16:12

YANAN UÇAKTAN ÇIKIP EVLERİNE GİTMİŞLER

Rusya'da önceki gün Moskova'dan havalandıktan sonra İrkutsk Havaalanı'na inişte yanan uçağın bazı yolcularının kimseye haber vermeden eve gittiği ortaya çıktı; dün yaşanan "üç yeni kaza" ise can kaybı olmadan atlatıldı.
İrkutsk Havaalanı'ndaki facia sonrası hastanelerde ya da morgda bulunamayan 21 kişinin evlerinde olduğu anlaşıldı. Adlarını kayıp listesinde gören bu kişiler, yanan uçaktan sıyrıklarla çıkmayı başardıklarını, bu nedenle yetkililere haber vermeye gerek görmeden evlerine gittiklerini söylediler.
Airbus-310 tipi uçakta bulunan 203 kişiden 124'ünün hayatını kaybettiği kesinleşti. Hastanelerde ise bazıları ağır yaralı yaklaşık 50 kişi bulunuyor.

Kahraman hostes anlatıyor
Tekerlerinin piste değmesinden sonra kontrolden çıkan ve önce duvara, ardından bir binaya çarparak alev alan uçakta can kaybının artmasını hosteslerden Vika Zilberşteyn'in önlediği de açıklığa kavuştu. 20'den fazla kişinin hayatını kurtaran Zilberşteyn facia anını Komsomolkaya Pravda gazetesine şöyle anlattı:
"Uçak indikten hemen sonra aniden ileri atıldı. Sarsıntının şiddetinden emniyet kemerleri iplik gibi koptu, bazı yolcular koltuklarından fırladı. Önce birkaç saniye sessizlik oldu. Sonra arka tarafı duman kapladı ve alevler içeri hücum etti. Korkunç bir panik başladı. İnsanlar, 'Kapıları açın, kapıları açın!' diye çığlıklar atıyordu. Zorlukla acil çıkış kapısına ulaştım. Kapıyı açmaya çalışırken, 'Tanrım, ne olur sıkışmasın' diye dua ediyordum. Şansım yaver gitti. Patlama olmadan o kapıdan atlayan 20 kişi hayatta kaldı."
Hostes sayesinde ölümden kurtulan yolcular da, "Onun, 'kapı açıldı' diyen sesi bize meleğin sesi gibi geldi" gibi ifadeler kullandı. Gazeteler, yanan uçağın havalanmadan kısa bir süre önce başka bir Airbus'la değiştirildiğini yazdı. Kazaya uçağın fren sistemindeki bir arızanın yol açtığı sanılıyor.

Rus uçakları dün de üç yeni kaza yaptı

İrkutsk'taki facianın izleri silinmeden dün üç ayrı kaza meydana geldi, ancak bu kez can kaybı olmadı. Yolcuları arasında Rusya Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Vladimir Masorin'in de bulunduğu Tupolev-134 tipi uçak Moskova'dan havalandıktan sonra Kırım'ın Simferopol Havaalanı'na inişi sırasında pistten çıktı ve motorları alev aldı. Kazada bazı yolcular hafif yaralandı. Antalya-Moskova seferi yapan bir başka yolcu uçağı motorlardaki yağ seviyesinin düşmesi üzerine Simferopol'e acil iniş yaptı. İrkutsk'taki kazada olduğu gibi uçak Sibir Havayolları'na ait bir Airbus A310'du. Ural Havayolları'na ait yolcu uçağı da motorlarından birinin durması üzerine 3 saat havada tur attıktan sonra İrkutsk'a acil iniş yaptı. Rus uçaklarında sık sık sorun yaşanması, bakımlarının düzenli yapılmamasına bağlanıyor.

(milliyet)

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 04:24

İLGİLİ HABERLER