Sağlık
  • 26.7.2009 03:33

YANLIŞ DİYETİN KURBANI OLMAYIN...

İçimize düşen kilo derdini bir an önce halletmek için kulaktan dolma, hiçbir tıbbi açıklaması olmayan kısa zamanda çok kilolar verdirmeyi vadeden ancak sağlıktan hiç bahsetmeyen diyetlerin kurbanı oluyoruz. Hatta bu uğurda aç kalmayı bile göze alarak, ayaklarımız birbirine dolanana kadar spor yapıyoruz.

BESİN TÜKETİMİNE DİKKAT

Sonra hedefimize ulaştığımızı zannedip, tartının da bizi doğruladığını görünce kendimizi kutluyoruz. Peki bu kiloları nereden verdik; fazla olan yağlardan mı, vücut suyundan mı yoksa kas kitlemizden mi kaybettik? Diyetlerde yaptığımız hatalardan ilki bu. Bir diğeri ise tartı hedefimize ulaştığımızı gösterir göstermez eski beslenmemize geri dönüyoruz ki bu da verilen kiloların iki katı olarak bize geri dönmesi anlamına geliyor. Yaz ayları, fiziksel aktivitemizin arttığı bir dönemdir. Ancak bu dönemde sosyal aktivitelerin de arttığını düşünürsek, kişilerin besin tüketimlerinde küçük artışlar olabilir. Bu nedenle kişilerin enerji alımlarına dikkat etmeleri gerekir. Aksi taktirde çok hızlı bir kilo artışı görebilirler. Bu nedenle besin tüketimindeki artışların daha çok sebze ve ılımlı miktarda meyve olarak yapılması kilo kontrolü için daha uygun olacaktır.

HER ŞEYİN SINIRI OLMALI

Yazın meyve grubu; vitamin, mineral, posa ve antioksidan içeriğiyle mükemmel bir besin grubudur. Aynı zamanda içerisinde bulunan meyve şekeri de denen fuktoz sayesinde tatlı bir tada da sahip olduğundan şekerli gıdalara alternatif olarak da kullanılabilir. Ancak burada unutulmaması gereken bir nokta günlük şeker tüketimi üzerine yapılan çalışmalarda diyetteki karbonhidrat türünün değil, miktarının önemli olduğu belirtilmiştir. Yani tüketilen karbonhidrat grubu meyve dahi olsa bunun belli bir sınırı olmalıdır. Bununla beraber meyve, içerisindeki sağlığa katkıda bulunan bileşiklerden dolayı şekerle kıyaslandığında çok daha iyi bir besin grubudur.

KiLO KONTROLÜ NASIL YAPILMALI

Kilo kontrolünde unutmamamız gereken en önemli nokta ve amaç; sağlıklı beslenmek olmalıdır, hiçbir zaman yapılan kısa süreli diyetler bizi sağlıklı zayıflığa ve kesin çözümlere ulaştırmaz. Diğer önemli nokta ise beslenme planı hazırlanırken, hazırlanan bu planın mutlaka bir beslenme uzmanının yardımıyla kişiye özel olarak hazırlanmış olmasıdır. Cinsiyet, yaş, boy, kilo, gereksinimler, yaşayış şekli hazırlanacak beslenme planı için oldukça önemli verilerdir ve kişiye göre bu veriler değişiklikler gösterir. Aksi taktirde standart olarak hazırlanan ve bu verileri göz ardı eden listeler hem sağlıksız hem de uygulanamayan bir plan olur ki bu da hedefe götürmez.

Güncellenme Tarihi : 25.3.2016 16:05

İLGİLİ HABERLER