Sağlık
  • 2.10.2008 15:26

YANLIŞ SAÇ NAKLİ 'ÇİM ADAMLAR' ÜRETİYOR!

Saç nakli operasyonları günden güne yayılırken, geçirdiği saç nakli operasyonunda mağdur olup, “ikinci el saç nakli” yaptıranların sayısı da arttı.

Saç nakli konusunda Türkiye’nin ilk merkezlerinden biri olan Transmed Cerrahi Merkezi Tıbbi Direktörü Dr. Melike Külahçı Paeffgen, yaptığı açıklamada saç naklinin kesinlikle uzman ellerde ve merkezlerde yapılması gerektiğini vurgulayarak “Saç naklinde kalite, ekildiği belli olmayan saçtır” dedi.

"VERİCİ ALANI UYGUN OLAN BİRİ YAZIK EDER"

Dr. Melike Külahçı “Kimler saç nakli yaptırmalı?” sorusuna “Saç nakli hastanın verici ile alıcı alanı arasında bir uzlaşmadır. Verici alanı yeterince güçlü biri bu işi yaptırmazsa yazık olur. Verici ile alıcı alanı uyumlu ise herkes saç nakli yaptırmalı. Saç nakli estetik cerrahi değildir, bu bir yerine koyma girişimidir. Üç-beş ya da yirmi yıl öncesinde zaten saçlı olan birinin eksilen saçları yerlerine yerleştirilmektedir. Bu nedenle biz yeni bir şey yapmıyoruz, dökülmüş ve kaybolmuş saçları yerine koyuyoruz” diye yanıtladı.

Saç naklinin duygusal bir karar olduğunu söyleyen Külahçı, “Hangi insan eline yirmi yıl öncesi resmini alıp hey gidi günler hey demiyordur. İnsanların yaşı ilerliyor ama ruhları genç kalıyor. Ruhları genç olan ancak görüntülerini yaşlanmış hissedenler saç nakli ile bu uzlaşmayı da sağlıyorlar. Bence herkes ruhunun sesini dinlesin” dedi.

"SAÇ NAKLİNE EVET, BOYAMAYA HAYIR"

Saç nakline ve saç boyamaya karşı sosyal kaygılar olduğu yönündeki bir soruya ise Dr. Külahçı, "Binlerce saç nakli sonucu izlemiş biri olarak güvenle söyleyebilirim ki, saçlarını boyayan erkek görüntüsü sevmiyorum. Yerinde olan bir saç beyaz bile olsa çok güzeldir. Saç nakline evet saç boyamaya hayır” karşılığını verdi.

Dr. Külahçı, Transmed’in 15 yıldan bu yana saç naklinde hizmet verdiğini ve her zaman saç nakli konusunda dünya standartlarını tutturmayı amaçladığını belirterek şu bilgileri verdi:

"Operasyonlarda 4 plastik cerrah, 1 dermatolog, 1 anestezi uzmanından kurulu bir yapımız var. Bu yapı içinde doktor eğitimleri tamamen yurtdışı kaynaklı yapıldı. Operasyon sırasında, yaklaşık 10 kişi bulunur. İşlemin tamamı 3 boyutlu mikroskop altında yapılır. Saç naklinde kalite, ekildiği belli olmayan saçtır. Bunu yapabilmek için ekibin tamamının kökleri mikroskop altında çalışması gerekir ki çıplak göz ekildiğini anlamasın. İkinci unsur, insan emeğinin yoğunluğudur. Doğru bilgilendirilmiş bir hasta, deneyimli bir operasyon ekibi ve mükemmel bir operasyon altyapısı bu üçü yan yana gelince memnun hasta üretmek mümkün olur”.

YILDA 10 BİN KİŞİ SAÇ NAKLİ YAPTIRIYOR

Türkiye’de, yılda 10 bin civarında cerrahi saç nakline talep olduğunu tahmin ettiklerini ve bu nakillerin önemli bir kısmının Transmed’de yapıldığını belirten Dr. Külahçı, memnun kalmayıp ikinci kez saç nakli operasyonu geçirmek isteyen herkesin ikinci bir şansı olmadığını, ikinci kez operasyon geçirmek için iyi bir verici alana sahip olmak gerektiğini vurguladı. Verici alanı, iki kulak arasındaki sınırlı sayıdaki genetiği sağlam saç kökleri şeklinde açıklayan Külahçı, bu sınırlı sayıdaki saçın bir operasyonda kullanıldığında ikinci operasyon şansının kalmadığının altını çizdi.

Külahçı, “Bazı karanlık saç nakilcileri, çok katı çalışıyorlar ve hastanın tüm verici alanını kullanmış oluyorlar. Dolayısıyla bu mağdur kişilerin saçlarını düzeltme şansı kalmıyor” dedi.

"YANLIŞ SAÇ NAKLİ BİNLERCE ÇİM ADAM YARATIYOR"

Profesyonel olmayan kişilerin verici alanı bir operasyonda harcadığını ve bunun sonucunda ortaya çıkan durumu “çim adam” olarak ifade eden Külahçı bu durumda nasıl çalıştıklarını şöyle anlattı:

“Biz, bu noktada verici alandan yeterli kök elde edilemediği için ekilmiş saçları köklerinden söküyoruz, daha ince ve kabul edilebilir bir hale getirerek yeniden çalışıyoruz, doğru yönle yeniden ekim yapıyoruz. Eğer donörün verici alanında saç kökü alacak kadar yer varsa, bir miktar daha oradan alarak bu iki grubu harmanlayıp yeniden kullanıyoruz.”

İkinci el saç naklinde amaçlarının, kişiyi saçlı yapmaktan çok ona sosyal anlamda kabul edilebilir bir dış görünüş kazandırmak olduğunu kaydeden Külahçı, “Zaten, mağdur çim adamlar“, “Ben saçtan vazgeçtim. Yeter ki, insanların bana gözü takılmasın” isteğiyle gelirler” dedi.

Türkiye’de yapılan 10 bin saç naklinin yaklaşık 3 bin kadarının “çim adam ürettiğini tahmin ettiğini söyleyen Dr. Külahçı “Bu 3 binin yaklaşık 300’ü ya bize geliyor ya da herhangi bir medya kurumuna şikayet etmek için gidiyor. Bin 300 kadarı da ciddi bir kulis yaparak eşine dostuna söyleniyor. Ama büyük bölümü, yani 2 bin kadarı aldıkları kötü sonuçtan söz etmek bile istemiyor. Çünkü seçimlerinin yanlış olduğunu söylemekten çekiniyorlar” yorumunu yaptı.

"İKİNCİ EL SAÇ EKİMİ İKİ MİSLİ PAHALI"

Düzeltme operasyonlarının, ilk operasyonun verdiği verimli sonucu vermediğine değinen Külahçı şöyle konuştu:

“Düzeltme operasyonlarının ilk operasyonlar kadar verimli sonuç vermemesine rağmen, fiyatı daha pahalı oluyor, çünkü cerrahı daha çok uğraştırıyor. Bu nedenle biz tüketiciye, ikinci el saç nakliyle daha fazla para ödeyip daha kötü bir sonuç elde etmektense, doğru merkeze birinci etapta başvurmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü sosyal anlamda kabul edilemeyecek sonuçlarla sokakta gezmek imkansız olduğundan ikinci el saç nakli, bir mecburiyet haline geliyor.”

DOKTOR VE HASTA ARASINDAKİ GÜVEN İLİŞKİSİ

Saç nakli yaptıranların mağdur duruma düşmemesi için tüketiciye önerilerde bulunan Dr. Külahçı, bu anlamda kişilerin saç nakli yaptırdıkları merkezden garanti belgesi istemesinin mümkün olduğunu savundu. Bu sözlerinin yanında, “Tıbbı hizmette garanti belgesi diye bir şey olmamalıdır görüşündeyim, çünkü hasta doktor ilişkisi güvene dayalı bir ilişkidir” vurgusunu yaparken, konuşmasına şöyle devam etti:

“Doktor olmayanların saç nakli yaptığını duyduğumuz bu günlerde, garanti belgesini tavsiye etmek zorunda kalıyoruz. Doktor ve hastanın güvene dayalı ilişkisini bu hale getirmek pek hoş bir durum değil, ancak saç nakli yaptırmayı düşünenler operasyon ve operasyona girecek doktor hakkında mutlaka önceden bilgi almalılar. Operasyona girecek doktorun imzaladığı bir garanti belgesi de almalılar. Böylece işin profesyoneli olmayan kişilerin saç nakli yapması engellenmiş olur.”

Bakanlık tarafından çıkarılan yönetmelik uyarınca, güzellik merkezlerinde saç naklinin yapılamayacağını söyleyen Dr. Melike Külahçı, bu işlemin sadece, hastanelerde ve özel dal tıp merkezlerinde yapılabileceğine işaret etti.

"AKDENİZ ERKEKLERİ SAÇLARINA DAHA DÜŞKÜN"

Saçlı ya da saçsız olmanın sağlık sorunu değil, dış görünüş sorunu olduğunu söyleyen Dr. Külahçı, bir ülkede toplumun gözü dökük saça ne kadar alışkınsa, o ülkede saç nakline talebin az olduğunu belirterek, dünyada en çok Akdeniz erkeklerinin saç nakline yöneldiğini ifade etti. Bu durumda “en çok Akdeniz erkeğinin saçı dökülüyor” sonucunun çıkmayacağına dikkat çeken Dr. Melike Külahçı “İtalya, İspanya, Türkiye, Yunanistan saç naklinde daha fazla hit alıyor. Non-surgical olan tedavilerde İspanya önde giderken, saç dökülmesine karşı kozmetik ürünleri de çok fazla tüketiyorlar. Dünyada bu anlamda bir numaralar, en fazla saç nakline rağbet eden gruplar, İspanya’dan çıkıyor. Akdenizliler’in saçlı olmaya, saç konusuna hassasiyetleri, ilgileri çok daha fazla var” dedi.

Güncellenme Tarihi : 15.5.2016 05:48

İLGİLİ HABERLER