Gündem
  • 30.11.2011 11:58

''YAPTIRIMLAR İNSANİ KONULARI İÇERMİYOR''

ANKARA (A.A) - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'nin Suriye yönetimine halkın meşru taleplerinin gerçekleşmesi için tavır aldığını ifade ederek, yaptırımların su ve elektrik gibi hayati ve insani konuları kapsamadığını bildirdi.

Türkiye'nin Suriye'ye yönelik yaptırım kararlarını bölge istikrarını nasıl etkileyeceğine ilişkin soru üzerine Gül, Suriye'de büyük bir istikrarsızlık olduğuna dikkati çekti.
İstikrarsızlığın bitmesi için Suriye halkının meşru taleplerinin karşılanması gerektiğinin altını çizen Gül, Türkiye'nin tavrının Suriye halkının meşru taleplerinin gerçekleşmesiyle ilgili olduğunu söyledi.
Gül, Türkiye'nin Arap Birliğinin aldığı kararlara katıldığını belirterek, ''Dikkati çekmek isterim ki Türkiye bu konuda gayet dikkatli hareket ediyor. Su ve elektrik gibi hayati ve insani konular, kesinlikle bu tedbirlerin içine girmemektedir. Bunun bütün dünya ve Suriyeliler tarafından bilinmesini isterim'' dedi.
Gül, Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'ın Kıbrıs'la ilgili Tayvan Modeli önerisini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine, bunun teknik bir konu olduğunu ifade etti. Kıbrıs'taki mevcut durumun sonsuza kadar sürmeyeceğini dile getiren Gül, ''Bu durumun çözümü için en iyi fırsat, önümüzdeki aylardır'' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, ''Dersim'le ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın özrü var. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da 'Cumhurbaşkanı özür dilemeli' dedi. Bu çağrıya sizin yanıtınız nedir-'' sorusuna karşılık da bu yöndeki sorulara youtube world view röportajında açıklama getirdiğini ve açıklamaların yarın yayınlanacağını söyledi.
''Seyit Rıza'nın torunu CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün'ün sizinle görüşme talepleri vardı. Sizden de istekleri var. Siz bu sürece dahil olacak mısınız-'' sorusu üzerine Gül, ''Bu sürece dahil olacak mısınız derseniz, ben bu süreçlere falan dahil olmam. Polemiklerin bir parçası olmamaya dikkat ediyorum biliyorsunuz. Bu tartışmalar hiç söz konusu değilken benden randevu istemişlerdi. Ben de siz de takip ediyorsunuz işte, olağanüstü sıkışık bir dönem yaşıyoruz. Uygun bir zamanda görüşürüm demiştim ama bu polemiklerin hiçbiri de ortada değildi. Bu tartışmalar yoktu. Nihayet de bir milletvekili veya bir yöremizden önemli insanlar benden randevu isterlerse bunlarla değerlendirme yapıp görüşüyoruz'' diye konuştu.
Bir gazetecinin ''Başbakan Erdoğan bir operasyon geçirdi. Sizin de Sayın Başbakanın rahatsızlığını daha önceden bildiğiniz ve tedavi olması yönünde, telkinlerde bulunduğunuz yönünde gazetelerde bir haber yer aldı'' sözü üzerine Gül, şöyle konuştu:
''Hepimiz nihayet bir insanız, hepimiz rahatsız oluyoruz. Ben de biliyorsunuz ameliyat oldum, hastanede yattım. Zaman zaman öyle oluyor ki, bir iki gün evden çıkmadığım oluyor. Sayın Başbakan daha yoğun koşturuyor, tabii ki olabilir hepimiz sağlığımıza dikkat edelim diye birbirimize öğüt veririz doğrusu bütün arkadaşlar, herkes. Bu sadece siyasiler olarak değil, devlet kademesinde çok yoğun çalışanlar bir araya geldiğimizde konuşuruz bunu.''
Başbakan Erdoğan'ın sağlığının gayet iyi olduğunu ifade eden Gül, ''Çok başarılı bir ameliyat geçirdi kendisi. Açıklama zaten yaptılar ama en küçük ameliyat sonrası bile insanın birkaç gün dinlenmesi gerekir. Daha doğrusu ona riayet etmesini söyledim kendisine, 'Aman işler bekliyor diye hemen koşturma birkaç gün geç olsun' dedim'' diye konuştu.
Gül, ''Başbakan'ı görme fırsatınız oldu mu-'' sorusunu da ''Evet. Ben gördüm kendisini, görüştük. Gayet iyi. Büyük bir mesele de değildi, ufak bir olaydı'' diyerek yanıtladı.

Güncellenme Tarihi : 23.3.2016 11:49

İLGİLİ HABERLER