Gündem
  • 20.5.2013 13:01

Yargıda yeni dönem 1 ay sonra başlıyor

ADALET Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Alperen, 'Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği'nin 22 Haziran 2013 tarihinde yürürlüğe gireceğini belirterek, "2014 yılında sertifikalı arabulucuların devreye girmesiyle arabuculuk tam olarak başlamış olacak" dedi.

2 gün devam edecek seminer programının açılış oturumuna Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdür Yardımcısı Seyit Ahmet Alperen, Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ve Antalya Barosu Başkanı Alper Tunga Bacanlı katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Genel Müdür Yardımcısı Alperen, ekonomik gelişme, sosyal değişimler ve nüfus artışı gibi sebeplerle yargıda iş yükünün inanılmaz boyutlara ulaştığını söyledi. Yargı Reformu Stratejik Belgesi'nde de ifadesini bulduğu şekliyle uyuşmazlıklarının çözümünün hızlandırılması ve buna bağlı olarak yargının iş yükünün hafifletilmesini amaçladıklarını kaydeden Seyit Ahmet Alperen, bunun için arabulucuk sisteminin daha sistematik ve etkin kılınması gerektiğini dile getirdi.

Uyuşmazlıkların giderilmesinde alternatif çözüm yollarının gelişmesinde sadece mahkeme ve davaları esas alarak çalışma yapmanın yeterli olamayacağını kaydeden Alperen, çözümün uyuşmazlığın yargıya intikalden önce gerektiğini dile getirdi. Bu amaçla çalışmalarına 2008 yılında başlanan arabulucuk sistemine ilişkin kanun tasarısının Haziran 2008'de meclise sunulmuş olmasına rağmen 7 Haziran 2012'de yasalaştığını kaydeden Alperen, 26 Ocak 2013 tarihinde ise kanuna ilişkin Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği'nin, Resmi Gazete'de yayınlandığını kaydetti.

Alperen, arabuluculuk yoluyla hukuk uyuşmazlıklarının çözümlenmesinde uygulanacak usul ve esasları, arabuluculuk eğitimi verecek kuruluşların denetlenmesi, eğitimin süresi, içeriği ve standartları ile ilgili hususları ve yapılacak olan yazılı ve uygulamalı sınavın ilke ve kurallarının belirlenmesi düzenleyen yönetmeliğin ise 22 Haziran'da yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Genel Müdür Yardımcısı Alperen, "Daha kanunun ilgili yönetmeği yürürlüğe girmeden sınav, eğitim, sertifikasyon çalışmaları başladı. 2014 yılında sertifikalı arabulucuların devreye girmesiyle arabuculuk tam olarak başlamış olacak" diye konuştu.

Seminerde Antalya Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Baş ise Antalya adliyesinin 2008 yılında yeni yerine taşındığını ancak daha aradan 5 yıl geçmeden ilave binalarla ilgili çalışmaların da başlatıldığını söyledi. Başsavcı Baş, "Eğer etkin bir arabuculuk sistemi yaratılamazsa, bu iş yüküne ne hakim ve savcı, ne yardımcı adli personel sayısı ne de binalar yetecektir" dedi.

 

DHA

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 15:10

İLGİLİ HABERLER