Gündem
  • 31.5.2013 14:20

"Yaşam tarzlarına müdahale yok"

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, alkol düzenlemesine ilişkin yasanın yaşam tarzlarına müdahale amacı taşımadığını belirterek, "Çünkü bu düzenleme alkol yasağı getiren bir düzenleme değildir" dedi.
Fransa'nın Lyon şehrinde temaslarda bulunan Bozdağ, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "hayat tarzına müdahale" konusundaki sözlerinin alkol düzenlemesiyle ilişkilendirildiğinin anımsatılması üzerine Bozdağ, söz konusu düzenlemenin Anayasa'nın 58. maddesinin verdiği görevi yerine getirmekten ibaret olduğunu söyledi.
Bozdağ, "Alkol düzenlemesini içeren yasa hiç kimsenin hayat tarzına bir müdahale değildir. Çünkü bu düzenleme alkol yasağı getiren bir düzenleme değildir" dedi.
Yeni uygulamayla gençlerin alkol düşkünlüğüne maruz kalmaması için tedbir almaya çalışıldığını anlatan Bozdağ, yapılan şeyin, Amerika ve Avrupa'da alkolün ambalajından, reklamına, satış saatlerinden diğer unsurlarına kadar olan kuralların Türkiye'ye taşınmasından ibaret olduğunu kaydetti. Bozdağ, "Bu düzenlemenin içerisinde kimsenin hayat tarzına bir müdahale söz konusu değildir. Bu düzenlemenin içerisinde alkol yasağı diye bir şey söz konusu değildir" diye konuştu.

- Yavuz Sultan Selim ismi tartışması-

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprüye "Yavuz Sultan Selim" isminin verilmesi konusunda kamuoyundaki tartışmaların hatırlatılması ve köprünün isminin değiştirilmesinin olası olup olmadığının sorulması üzerine de Bozdağ, şu açıklamayı yaptı:
"Her konuya ideolojik yaklaşırsanız, her konuya kategorik bakarsanız, o zaman doğru işleri yapmak için kendinizde güç bulamazsınız, doğru işleri yapamazsınız. Maalesef Türkiye'de pek çok konuya ideolojik gözlerle bakan, kategorik bakan, kabulleri, redleriyle her konuyu değerlendiren bir yaklaşım var."
Söz konusu duruşun doğru bir yaklaşım olmadığını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:
"Fatih Sultan Mehmet Han, nasıl bizim tarihimizin bir gerçeğiyse ve büyük hizmetleri olmuşsa, Yavuz Sultan Selim de bizim tarihimizin bir gerçeğidir. Bir Osmanlı sultanıdır, bir Türk sultanıdır. Dolayısıyla onların isimlerinin yapılan işlere verilmesi kadar normal bir şey olamaz. Yani her insanı seven olabilir, sevmeyen olabilir. Birileri sevmiyor veya takdir etmiyor diye, ülkemize hizmet etmiş, milletimize hizmet etmiş, tarihte iz bırakmış, medeniyetimize
hizmet etmiş insanların isimlerini vermekten imtina etmemiz doğru olmaz. Layık olan isimleri layık olduğu yerlere vermek lazım. Yavuz Sultan Selim de bizim tarihimizin en önemli şahsiyetlerinden bir tanesidir. İsminin verilmesinde herhangi bir yanlışlık yoktur. Yanlış olan şey, her konuya ideolojik bakmak, ideolojik yaklaşmak ve kendi ideolojisine aykırı görülen her kişiyi kötülemektir."
Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın yeni anayasa konusundaki uyarılarının hatırlatılması ve bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine de Bozdağ, yeni anayasanın önemli olduğunu ve Türkiye'nin bunu uzlaşma ile hayata geçirmesi gerektiğini söyledi.
Bozdağ, yeni anayasa için TBMM'deki Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarını sürdürdüğünü anımsatarak, şu ana kadar kamuoyunu memnun edecek bir noktaya gelinemediğini belirtti. Bozdağ, "Umarız ki, bundan sonraki süreç içerisinde bu çalışmalar kamuoyunun arzu ettiği bir noktaya gelir" dedi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 14:51

İLGİLİ HABERLER