Bilim
  • 29.9.2013 10:23

Yavrularını kalbinde büyüttü

Bursa’da, doğumunun gecikmesi üzerine veteriner fakültesine götürülen gebe kedinin yavrularını kalbinde büyüttüğü ortaya çıktı.Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Bursa Şube Başkanı Zehra Çelikok’a ulaşan vatandaşlar, sokak kedisinin doğum zamanı gelmesine rağmen doğum yapmadığını belirterek kendisinden yardım istedi. İhbar üzerine harekete geçen Çelikok, sokak kedisini alarak Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi’ne götürdü. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde muayenesi yapılıp röntgeni çekilen 3 yaşında sokak kedisi herkesi hayrete düşürdü. Çekilen röntgen filminde kedi yavruları annesinin kalbinin yanında bulundu.

Tıp literatüründe ender rastlanan olay sonrası heyecanlanan ekip, anne kedi ve yavruları için seferber oldu. Anne ve yavrularının kurtarılmasını için iki ayrı ameliyathane ve ekip hazırlandı. İlk olarak jinekolog Prof. Dr. Deniz Nak ve Dr. Ebru Karakaya tarafından ameliyat edilen kedinin rahmi alınarak, kalbinin yanında büyüyen 3 minik yavru ölü olarak çıkartıldı.
Ardından Doç. Dr. Nureddin Çelimli, Dr. Hasan Kurt ve Dr. Melike Akbala'dan oluşan cerrahi ekip devreye girerek, annenin diyaframındaki yırtıkları dikti. Ameliyat sonrasında sağlığına kavuşan sokak kedisini yemek yiyip su içmeye başladığı öğrenildi.

SOKAK KEDİSİNE AMELİYAT

Tıp literatüründe nadir rastlanan olayla alakalı açıklama yapan Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nureddin Çelimli, “Hastamız 3 yaşındaki bir sokak kedisi. Hayırsever bir vatandaşımız tarafından Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne doğum yapamadığı şikayetiyle getirildi. Yapılan incelemelerde hastanın diyaframında bulunan bir yırtıktan rahminin göğüs boşluğu içine girdiği, yavrularının kalbinin yanında büyüdüğü tespit edildi. Bu yırtıktan dolayı doğum yapamaması sebebiyle yavruların rahminde öldüğü uzman jinekolog hocalarımız tarafından tespit edildi. Kediyi aynı gün içinde acilen ameliyata aldık. 2 ekip olarak ameliyata girdik. Kedi evvela jinekolojik açıdan ameliyat edildi. Rahim çıkartılarak, yavrular alındı. Biz daha sonra cerrahi ekip olarak müdahil olduk. Takiben de kedinin diyaframındaki yırtıkların kapatılmasını sağladıktan sonra, hastamızın ameliyatını tamamladık. Kedi şu anda gayet iyi. Ameliyat yapıldıktan ertesi gün hemen eski sağlığına kavuştu. Yemek yemeye başladı. Şu anda durumdan memnunuz" dedi.

"KALBİNDE YAVRULARI İLE YAŞADI"

Kalbinde yavruları ile yaşayan kedinin ameliyat edilmemesi halinde öleceğini söyleyen Çelimli, “Eğer ameliyat edilmemiş olsaydı ölecekti. Doğum yapamadığı için yavrular da rahmin içinde öldüğünden zamanla halk tabiriyle yavrular vücudu zehirleyecek, enfeksiyondan dolayı hasta kedimiz ölecekti. Diyafram yırtılmasıyla ilgili ameliyatlarımızı sık sık yapıyoruz. Ancak diyaframın yırtılıp, rahmin diyaframdan içeri girmesi çok sık rastlanılan bir olay değil. Dolayısıyla bu açıdan çok nadir karşılaşılan bir vaka” diye konuştu.
Kedinin ameliyat masraflarının Türkiye Hayvanları Koruma Derneği Bursa Şube Başkanı Zehra Çelikok tarafından karşılandığı bildirildi.
 

Güncellenme Tarihi : 19.3.2016 11:36

İLGİLİ HABERLER