Gündem
  • 30.3.2009 12:43

YAZICIOĞLU'NUN HELİKOPTERİNİN NASIL DÜŞTÜĞÜ BELLİ OLDU

Kazada yaşamını yitirenlere otopsi yapıldı. Otopsi raporuna göre, Yazıcıoğlu ve yanındaki 4 kişi çarpma sırasında yaşamını yitirdi.. Bu arada enkaz havadan görüntüleri kazanın boyutunu gözler önüne serdi

Kahramanmaraş'ta düşen helikopterde bulunan BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve 4 kişinin otopsi sonucu ile Ulaştırma Bakanlığı ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün kazaya ilişkin ilk bulguları, helikopterdeki beş kişinin çarpma anında yaşamını yitirdiğini ortaya koydu. Göksun ilçesi yakınlarında düşen helikopterde bulunan Yazıcıoğlu ve 4 kişiye yapılan otopsi sonucuna göre, enkazın bulunduğu yere 5 metre uzaklıkta bulunan Muhsin Yazıcıoğlu'nun kaburgaları ve bacaklarının kırıldığı, akciğerlerinde kanama olduğu ve karın zarının yırtıldığı öğrenildi.

ÖLENLERİN VÜCUDUNDA KIRIKLAR VARDI

Yazıcıoğlu ve 4 kişinin otopsisini Adana'dan giden 2 profesör, 1 doçent ve bir adli tıp uzmanı yaptı. Ölenlerin vücudunda çok sayıda kırık ve iç organlarında zedelenme olduğu, ölümlerin donmadan kaynaklanmadığı belirtildi. Yazıcıoğlu'nun kayınbiraderi, TBMM Başkan Vekili Nevzat Pakdil, "Oranın şartlarını ve enkazı gördükten sonra, Sikorsky helikopterlerin bile ulaşmakta güçlük çektiği noktada sabotaj ya da başka iddialarla ilgili hiçbir kuşkum kalmadı. Donarak ölmediklerine eminim. Cesetler farklı yerlere dağılmış" dedi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün helikopter kazasına ilişkin ilk bulguları ise şöyle:

Helikopter, 1000 ile bin 500 feette (alçaktan) uçuş yapıyor.

Bölgede yoğun sis var. Sis nedeniyle görüş mesafesi sıfıra yakın.

Helikopter, sis içinden geçerken bir anda dağa çarpıyor. Helikopterin kafası içeri göçüyor. Çarpmanın etkisiyle kanatlar dağılıyor. Motor düşüyor.

Helikopter parçaları, 35-40 metre etrafa yayılıyor.

Çarpma anında yolculardan bir bölümü helikopterden dışarı fırlıyor.

Yolcuların bir bölümü, çarpma ve fırlama anında yaşamını yitirdi. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise net bir şey söylemek için raporları görmek gerektiğini belirterek "Bu anlamda ek donanım ya da ek teçhizat gerekiyorsa onun da adımları atılır" dedi.

3 KİŞİNİN CENAZESİ SİVAS'TA

Kahramanmaraş’taki helikopter kazasında hayatını kaybeden BBP Sivas İl Başkanı Erhan Üstündağ, İl Başkan Yardımcısı Yüksel Yancı ve belediye meclisi üyesi adayı Murat Çetinkaya’nın cenazeleri Sivas’a getirildi.

Türk Hava Yolları’nın Sivas seferini yapan tarifeli uçağıyla, BBP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Destici’nin de aralarında bulunduğu grup tarafından Sivas’a getirilen cenazeler, havaalanında, ailelerin yanı sıra Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Emniyet Müdürü Yahya Bal, BBP’den Sivas Belediye Başkanlığını kazanan Doğan Ürgüp, partililer ve vatandaşlar tarafından karşılandı.

Türk bayrağına sarılı cenazeler uçaktan indirilirken aileler ve havaalanında bulunanlar gözyaşlarını tutamadı.

Yancı’nın vatani görevini yapan oğlu Mehmet Alper’in "Baba ben şehit olamadım, sen şehit oldun" diye ağıt yaktığı duyuldu.

Havaalanında umreye gitmek üzere bekleyen vatandaşların da cenazeler karşısında gözyaşlarını tutamadığı gözlendi. Tekbir ve dualar eşliğinde ambulanslara taşınan cenazeler, polis eskortu eşliğinde, uzun bir araç konvoyuyla, morga konulmak üzere kent merkezindeki hastanelere götürüldü.

Güzergahta çalışan kara yolu işçilerinin BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve hayatını kaybeden diğer kişilerin fotoğraflarının bulunduğu "Ruhunuz şad olsun. Sizleri unutmayacağız" yazılı afişleri taşıdığı gözlendi.

Cenazelerin, parti binasının önündeki törenden sonra Meydan Camisi’nde kılınacak namazın ardından Yukarıtekke Mezarlığı’nda toprağa verileceği öğrenildi.

Öte yandan, cenazeler için kentteki camilerde sala verildi.


ANIT MEZAR SÖZÜ
Muhsin Yazıcıoğlu'na anıt mezar yapılabilmesi için Başbakan devreye girdi. Erdoğan dün taziye ziyaretinde bulunduğu Yazıcıoğlu'nun ailesine, "Kararınızı verin. Müstakil bir kabristan isterseniz bunun için Bakanlar Kurulu kararı çıkartırız" dedi. Bu arada Erdoğan'ın helikopterinin de daha önce iki kere zorunlu iniş yaptığı öğrenildi.

KAYIP MUHABİR ARANIYOR
Helikopterin enkazında bulunamayan İHA muhabiri İsmail Güneş'i arama çalışmaları ise bölgedeki 15 mağarada sürüyor. İsmail'in komando olarak askerlik yaptığı sırada kaza geçirdiğini ve 36 saat dağda kaldığını söyleyen eşi Yasemin Güneş ise, sevindirici bir haber geleceğine inandığını söyledi.

SİVAS'TA BURUK SEVİNÇ
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 3 partilinin Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında hayatını kaybetmesiyle yasa bürünen memleketi Sivas'ta yerel seçimler buruk geçti. Yazıcıoğlu'nun yaşaması halinde oy kullanacağı Hacı Mehmet Sabancı Lisesi'ndeki 2187 no'lu sandığa vatandaşlar karanfil bıraktı. BBP Sivas Belediye Başkan adayı Doğan Ürgüp'ün de oy kullandığı sandıktan ilk sırada ise BBP çıktı.

ENKAZ HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

Kahramanmaraş’ın merkeze bağlı Döngel köyü yakınlarında düşen, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nun da hayatını kaybettiği helikopterin enkazı, kazanın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.

Kaza, uzmanlar tarafından "helikopter, Keş Dağı’na adeta bir kale duvarına çarpar gibi çarpmış" şeklinde yorumlanıyor. BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindekileri taşırken düşen helikopterin enkazını AA ekibi havadan görüntüledi.

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ile birlikte Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesindeki BBP mitingine katılan ve buradan ayrılırken düşen helikopterde yer alan İHA muhabiri İsmail Güneş’i arama çalışmaları devam ediyor.

AA ekibi, enkazın bulunduğu ve İHA muhabiri İsmail Güneş’in arandığı alanın üzerinde helikopterle tur atarak, görüntü ve fotoğraf aldı.
Genelkurmay Başkanlığı’na ait 2 adet skorsky helikopter, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait 1 skorsky helikopter, Sivil Savunma ekipleri, Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi timleri, dağcılık kulübüne bağlı gönüllüler Güneş’in bulunması için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

-HAVANIN AÇMASINA RAĞMEN...- Olayın meydana geldiği günden, enkazın bulunup cesetlerin indirildiği ilk 3 gündeki yoğun kar yağışı ve tipi yerini zaman zaman Göksun’da güneşli havaya bırakmasına rağmen hava sıcaklığı yine de sıfırın altında seyrediyor. Enkazın bulunduğu bölgede kar kalınlığı yer yer 1-1.5 metreye ulaşırken, zor doğa koşulları ekiplere güç anlar yaşatıyor.
Çalışma yapan ekipler, karla kaplı zeminde yürümekte zorlandıkları için enkaz bölgesine helikopterle bırakılıyor. Ara verilmeden 24 saat boyunca sürdürülen çalışmaları yürüten Sivil Savunma ve Özel Harekat Timleri’nin kar maskesi ve gözlüklerle çalışma yapıyor. Çalışma performasını artırmak amacıyla skorski helikopterlerle yeni ekiplerin ilçe merkezinden bölgeye taşınıp, yorulan ekiplerin dinlendirilmesi sağlanıyor.
Helikopterden bakıldığında enkazın bulunduğu bölgeye kara yoluyla ulaşımın zorluğu dikkati çekiyor. Bölgenin tamamen karla kaplı ve engebeli olduğu görülüyor. Ekipler, enkazın 500-600 metre yakınındaki çok küçük çaplı düzlük bir alanı kardan arındırarak helikopterin iniş ve kalkışına imkan sağlanıyor.
Göksun’daki futbol sahası helikopterler için üs olarak kullanılıyor. Arama kurtarma çalışmalarının karadan da yoğun bir şekilde sürdürüldüğü
bildirilirken, Göksun’daki futbol sahasının yanında bir ambulansla sağlık ekibi hazır bekletiliyor. Çalışmalarda Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen 4 köpek de kullanılıyor.
Kahramanmaraş Valisi M. Niyazi Tanılır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazanın ardından İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın başkanlığında kriz masası kurulduğunu, İHA Muhabiri İsmail Güneş bulunana kadar kriz merkezinin kendisinin başkanlığında çalışmalarını sürdüreceğini söyledi.
Tanılır, "İHA muhabiri bulunana, bu iş neticelenene kadar ekipler buradan ayrılmayacak" dedi.
BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu’nu taşırken, düşen helikopterin enkazı ise kazanın büyüklüğünü gözler önüne seriyor. Helikopterin parçalarının geniş bir alana yayılmış olması uzmanlar tarafından "Helikopter, Keş Dağı’na adeta bir kale duvarına çarpar gibi çarpmış. Dağ bir sur gibi helikopterin karşısına çıkmış" şeklinde yorumlanmasına neden oldu.

Güncellenme Tarihi : 14.5.2016 23:40

İLGİLİ HABERLER